Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Nu, eu nu!

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 23.09.2014
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Multa vreme, nu l-am inteles pe tata!

Înainte de a fi mamă, mi-am schițat o imagine despre cum va fi când va fi să am un copil, sub influența unor experiențe ale altor părinți, mai puțin împărtășite mie, mai mult auzite sau observate cu ochiul critic nu al persoanei obiective, ci al celei care încă nu experimentase.

 

Și, cu fiecare exemplu de interacțiune părinte-copil, mai adăugam câte o linie la desenul meu. Era atât de simplu. Cauză și efect. Totul în alb și negru, fără tonuri sau nuanțe. Mi se părea atunci că părinții se complică prea mult. Prea intră în detalii, prea se tocmesc, prea sunt subiectivi...

 

Bine măcar că am lăsat desenul la stadiul de schiță. Bine că nu mă pricep la desen, așa încât nu am descifrat apoi, mamă fiind, chiar tot ce mi-am proiectat înainte. Că, dacă m-aș fi priceput, aș fi insistat asupra detaliilor, iar așteptările mele (pe care le-am îmbrăcat literar în linii drepte, linii curbe și puncte, toate forme ale imaginii mele) s-ar fi transformat cu siguranță în prejudecăți. Și atunci era dezastru!

 

Ca mamă începătoare, am redat ceea ce îmi aminteam din imagine, fără să-mi permit să simt. Și, culmea, totul începea cu "Nu, eu nu!", și nu aruncat așa, la voia întâmplării, ci susținut cu argumente si chiar discursuri persuasive, conversații purtate cu mine însămi sau cu soțul meu.

 

 

Nu, eu nu o să iau bebelușul cu mine în pat. Regulă încălcată!

 

"Noi avem patul nostru și așa trebuie să rămână. Rareș va avea pătuțul lui. Noi este firesc să ne păstrăm confortul și el este firesc și recomandat să se bucure de un confort sporit (spațiu generos și personalizat, saltea specială, apărătoare laterale) și de o igienă mai strictă. Apoi, el vreau să simtă că are deja locul lui." 

 

Regula asta a fost în capul listei "Așa nu!". Poate, de aceea, am și încălcat-o cel mai târziu. Am tot spus că Rareș adormea greu și dormea puțin. De multe ori, se trezea până să ies eu din toaletă, ba chiar până să ajung în pragul ușii. Iar noaptea, noaptea era la fel de albă ca și ziua. Atât de albă, că aveam timp să și strâng resentimente pentru soțul meu. Avea un somn de bebeluș (bebeluș ideal) și așa mă delectam, în imaginația mea, cu modalitățile în care mi-aș fi dorit să-l trezesc...

 

Acum, îmi pare rău că m-am chinuit atât. Îmi pare rău că nu am încălcat-o mai devreme. Stadiul de oboseală la care ajunsesem, bătătorind drumul de la patul nostru la pătuțul lui Rareș noapte de noapte, mi-a ridicat primele semne de întrebare, iar decizia de a-l aduce cu noi în pat am lut-o după ce, intr-o noapte, pur și simplu m-am prăbușit cu el în brațe. Decizia o consider și acum cea mai potrivită în contextul nostru, însă ideal pentru un copil este să doarmă în pătuțul lui.

 

Citește și: Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica.

 

 

Nu, eu nu o să-mi adorm copilul în brațe sau pe picioare. Regulă încălcată!

 

"Îl voi pune în pătuțul lui și, dacă va plânge, îl voi mângâia ușor pe creștet, îi voi cânta șoptit, stând pe un scaun lângă el, asigurându-l că este în siguranță. Așa va adormi Rareș!"

 

Dar pe bebelușul meu îl frigea spatele de la pătuț. Așa reacționa când îl așezam. Și plângea până se învinețea. Sigur că intram în panică, sigur că mângâierile mele pe creștet nu mai aveau efect, sigur că glasul meu transmitea nesiguranță și disconfort. Îl luam în brațe și se liniștea imediat.

 

Acum știu. Bebelușul meu se liniștea nu în brațele mele, ci cu mine liniștită, calmă, stăpână pe situație și protectoare. Eu mă linișteam avându-l lipit de mine, iar lui îi plăcea, desigur, ceea ce simțea. Numai mamă începătoare să nu fii, nedormită și neajutată!

 

 

Nu, eu nu îi voi da bebelușului meu suzetă. Regulă încălcată!

 

"Nu este igienic deloc și îi va strica dentiția. Se va crea dependența și, apoi, cu greu îl vom putea dezlipi de suzetă."

 

Suzeta i-am cumpărat-o înainte să nasc, dar nu cu gândul de a o folosi, ci ca un suport emoțional pentru mine."Dacă va plânge, și va plânge, dacă voi fi cu adevărat în impas, îi voi da suzeta. Dar nu voi fi!"  Și i-am introdus suzeta la numai câteva zile cu el acasă.

 

L-am dezvățat de suzeta greu. Greu mi-a fost mie, pentru că Rareș asocia suzeta cu somnul și adormea mai ușor tot morfolind din ea. Am spus "Stop!" dupa ce am terminat tratamentul cu zentel împotriva infecției cu toxocara. Teama că s-ar putea reinfecta m-a obligat.

 

Citește și: Stiam totul despre toxocaroza inainte sa se confirme infectia cu toxocara canis a copilului meu

 

 

Nu, eu nu îl voi ține în brațe în mașină. Regulă încălcată!

 

Pentru siguranța lui, bebelușul trebuie să stea într-un scaun auto, special creat pentru el.

 

Noi făceam drumuri des, iar pe Rareș îl puneam in scaunul de mașină abia dupa ce adormea la mine în brațe, moment care coincidea, de multe ori, cu ajungerea la destinație. Am respectat regula aceasta abia după ce un pediatru (care își pierduse recent doi dintre pacienți într-un accident auto) mi-a băgat mințile în cap: "Doamnă, cu asta nu vă jucați! Și n-am auzit niciodată ca un copil sa moară din plâns..."

 

 

Nu, eu nu îi voi pune în mâini smartphone-ul sau tableta. Regulă încălcată!

 

"Vreau ca Rareș să se joace în aer liber, să alerge, să descopere și să cunoască explorând mediul natural, nu pe cel virtual."

 

Dar cum să-i interzic să facă ceea ce eu aveam voie?! Cum să nu îi permit să o audă pe mimi măcar la telefon. Și de la pus telefonul la ureche și până la a-i descoperi el toate funcțiile a fost doar un pas, pas de furnică.

 

Tableta i-am oferit-o de mai puțin de jumătate de an și nu a fost niciodată obsedat de ea, nu am fost nevoiți să îi punem noi limită. Poate și pentru că i-am oferit-o de la început lui, fără ca aceasta să reprezinte pentru el o miză. Poate și pentru că Rareș preferă joaca și explorarea în defavoarea jocurilor pe tabletă.

 

 

Nu, eu nu îl voi lăsa în fața televizorului sau a calculatorului. Regulă încălcată!

 

"Acestea emană radiații și afectează vederea. Știai că o imagine proiectată pe un monitor, în comparație cu ceea ce își proiectează copilul în imaginația lui ascultând sau citind o poveste, generează o mai slab calitativă activitate cerebrală și dezvoltă mai puțin sau mai lent capacitatea de concentrare, imaginația și receptivitatea?"

 

Și Rareș al meu mânca numai în fața calculatorului. Nu voia să stea in scaunul de masă altfel. Nu era interesat de mâmcare, iar eu nu aveam atât de multe mâini câte mi-ar fi trebuit. Așa încât, de la vârsta de 6 luni, am început să vizionâm video-uri pe Youtube. Apoi, am continuat cu filmele Disney.

 

Dar l-am introdus cu bucurie și în lumea poeziilor pentru copii și a poveștilor (la început, foarte scurte) cu tâlc, citite sau născocite.

 

Citește și: Copilul meu nu prea mânca, însă i-am spus o poveste!

 

 

Acum, mamă cu experiențe nenumărate, aș zice că este mai bine să nu-ți faci niciun desen despre cum va fi, nici măcar o schiță. Să ai grijă de tine, de psihicul tău, să ceri sau să accepți ajutorul. Să nu te aștepți, ci să descoperi. Să-ți asculți copilul și vei știi ce ai de făcut!

 

 

Sursă foto aici.

Citeste si "Mami, cum ajunge bebele in burtica?"
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Nu arăta asta, că nu e de bine!
    Am fost dură cu Rareș. I-am zis că sunt atât de furioasă, că aș putea să-l închid într-o cameră, sau să-l ameninț, sau să-l...
O medalie de bronz și trei lecții valoroase pe care viața i le-a predat într-o singură zi
Rareș a venit de la Cupa Olteniei karate kyokushin cu bronzul și cu trei lecții învățate într-o jumătate de zi. Lecția nerenunțării, lecția credinței că...
Esti și tu prea sensibilă?
    Sunt diferită, asta e cert și mi-e clar. Cei mai mulți oameni se bazează pe cele cinci simțuri. Eu mai simt ceva. Și simt mai mult. Și,...
De ce se imită atât de prost
Am multe începuturi în notițele telefonului, cele mai multe scrise noaptea, tastate neinteligibil de către oricine altcineva decât mine, unele...
Dacă pornești de la premisa că el trebuie să tacă și să asculte, ai greșit din start
    Față de tine.   Față de el, am scris zeci de rânduri cum. În fața ta, va învăța să construiască grimase,...
Un bătrânel, o zi de toamnă revelatoare și un studiu despre viață
    Am ajuns într-un moment al vieții mele când am înțeles niște mici, dar semnificative diferențe. Una dintre ele e asta:...
Nu vă feriți copiii de frustrări
Era jumătatea lui iunie ’92, serbare de sfârșit de clasa a IV.   Domnișoara învățătoare organiza serbări foarte frumoase, adevărate...
Știu ce le place celorlalți la tine
    Rareș mi-a zis ieri că abia așteaptă să înceapă școala. Primul gând de bucurie naivă s-a dus spre speranța că-i e dor de școală...
Cel mai bun remediu pentru uitare
Uit. Uit des. Știu că toată lumea uită, dar eu pierd amintiri chiar și de pe o zi pe alta, și nu e o glumă. ‚Păi, tu mi-ai zis!’ , îmi zice...
Mai am puțin, puțin de tot, și scap de măști
    - Rareș, iubitule, cred că am să-ți par schimbată o vreme. M-am hotărât să-mi dau voie să fiu cum simt să fiu. Să nu mai țin în...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!