Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Stiam totul despre toxocaroza inainte sa se confirme infectia cu toxocara canis a copilului meu

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 12.02.2014
11 comentarii Comenteaza
Citeste si Primul episod de febra al copilului meu - convulsii febrile

Înainte, citește și Am început să bănuiesc diagnosticul - copilul meu era infectat cu Toxocara Canis

 

Odată ce s-a confirmat diagnosticul de infecție cu Toxocara Canis, am reluat filmul problemelor de sănătate ale copilului meu. și mi-am explicat fiecare simptom, fiecare etapă a parazitozei, cunoscând deja etiologia bolii, manifestările în infecțiile cu paraziți intestinali la copii. 

Toxocaroza este afecțiunea produsă fie de un parazit al câinelui (Toxocara canis), fie de un tip de parazit comun pisicii (Toxocara cati). Foarte important, toxocaroza este un tip de parazitoză care, în funcție de organele pe care le afectează, produce efecte dezastruoase asupra stării de sănătate a copilului. 
  
Întâi de toate, toxocaroza nu este o afecțiune transmisibilă de la om la om, întrucât organismul uman nu este mediul propice pentru dezvoltarea larvelor de toxocara la stadiul de paraziți adulți și reproducerea lor, ca în cazul paraziților intestinali de tipul celor cunoscuți în popor cu denumirea de viermișori, limbrici etc. Așa încât, infecția cu toxocara se produce exclusiv prin ingerarea ouălor embrionate în sol. Omul, în cazul nostru, copilul este doar o gazdă purtătoare de larve. 
  
La fel de important ca și aspectul la care am făcut referire mai sus este și concepția greșită că animalul de companie este dușmanul și, totodată, cauza infecției cu toxocara. 
  
Total greșit. Câinele crescut în casă, chiar și deparazitat intern și extern regulat, reprezintă un factor crescut de risc, în ceea ce privește igiena strictă a unui bebeluș, a unui copil, care nu are un sistem imunitar complet format, dar nu animalul de companie este cel care transmite toxocara copilului. Ouăle de Toxocara afectează omul, după ingestie, dacă au efectuat deja ciclul de eclozare în sol umed. 
  
Deci, copilul riscă să se îmbolnăvească numai în condițiile în care mănâncă efectiv pământ sau nisip contaminat cu ouă eclozate de toxocara. 
  
Câinele sau pisica infectate cu ascaris (limbricii specifici animalelor) elimină, prin materiile fecale, ouă de toxocara pe sol. Acestea, ca să poată ecloza, au nevoie de un mediu umed, pământ sau nisip umed. Toxocararoza este afecțiunea des întâlnită la copiii mici, de până la 4 ani, dat fiind faptul că aceștia au obiceiul de a duce la gură obiecte, dar și la copiii care obișnuiesc să mănânce pământ (geofagi). 
  
Eu îmi aduc aminte perfect cum copilul meu a luat rapid, cu mâinile murdare de nisip umed, un covrig din pungă, pe plajă. Îmi doresc acum să i-l fi luat cu forța, atunci, din mână. Nu s-ar mai fi îmbolnăvit. 
  

Dacă bebelușul sau copilul ingerează sol contaminat masiv cu ouă eclozate de toxocara, atunci debutul bolii este unul cu simptomatologie acută. Sunt foarte multe cazurile în care copilul nu are manifestări clinice, în urma infectării cu acest tip de parazit.

 

Infecția cu toxocara, în cazul copilului meu, a fost una dură. Valoarea Toxocara Canis - Anticorpi IgG a fost de 38.842 NTU (unități NovaTec), în condițiile în care valoarea de referință, pentru un rezultat negativ, era mai mică de 9 NTU.

 

Citește și: Cum am învățat eu să răspund comportamentului urât al copilului meu. Iubire necondiționată

 

Debutul infecției cu toxocara canis la copilul meu a fost marcat de următoarele simptome: greață, vomă, febră moderată, frison, ganglioni limfatici măriți, dureri de burtică, diaree.

Ouăle de toxocara au, în organismul copilului, același traseu ca și limbricii, însă acestea neavând gazda propice, animalul, nu ajung la stadiul de parazit adult care poate fecunda. Ouăle embrionate de toxocara din nisip au ajuns în intestinul subțire al copilului meu. Intestinul subțire este locul în care toxocara se dezvoltă până la stadiul final, în cazul omului, de larvă.

Larva de toxocara poartă denumirea stiințifică de Larva migrans, pentru că migrează de la un organ la altul. În funcție de organele pe care le parazitează, Larva migrans este larva migrans viscerală (parazitează ficatul, plămânii, putând să ajungă până la creier), larva migrans cutanată (parazit subcutanat) sau larva migrans oculară (produce dezastre la nivelul globului ocular).

Copilul meu a fost infectat cu Larva migrans viscerală. Din intestinul subțire, în stadiul de larvă, toxocara a pătruns în sânge și a parazitat ficatul. Traseul larvelor este: intestin subțire - sânge - ficat - plămâni - creier.

Paradoxal, norocul nostru a fost tocmai ingerarea masivă de ouă de toxocara din nisipul umed. Astfel, copilul meu a avut manifestări, simptome acute, care ne-au determinat să facem investigații din ce în ce mai amănunțite. Rareș a fost diagnosticat cu infecție parazitară cu Toxocara până ca larva migrans viscerala să afecteze plămânii.

 

 

Citește și Rareș era încă afectat de toxocaroză, însă nu de boala în sine, ci de consecințele ei. Organismul copilului meu suferea de malabsorbție.

 

Cei mai mulți părinți (în toate cazurile pe care le-am regăsit în căutările mele pe internet) află că micuțul lor are toxocaroza după ce larva a părăsit ficatul și a ajuns la plămâni. Manifestările de tipul tuse persistentă, wheezing, dispnee lipseau din tabloul clinic al copilului meu. Ceea ce mă determină să iau în seamă ceea ce spuneau cei din jurul meu, inclusiv medicul, că diagnosticul de toxocaroza este doar o plăsmuire de-ale mele, influențată fiind de ceea ce citisem în legătură cu afecțiunea. 
  
În interiorul meu, însă, aveam deja convingerea că Rareș are paraziți intestinali. Nu am avut susținerea pediatrului, care îmi tot aducea argumentul suprem: nenumărate probe de examen coproparazitologic negative. Iar, în cazul toxocarozei, examenul coproparazitologic va fi negativ. Medicul de laborator nu are ce să vadă la examenul microscopic al materiei fecale, pentru că toxocara nu se reproduce, părăsește la scurt timp intestinul subțire și migrează, în stadiul de larvă, către alte organe. 

 

Citește și Cum și-a învățat o mamă din Rusia fetița să scrie. Metoda mi se pare genială!

 

L-am suspectat de Giardia. Bănuiala că ar avea giardia a venit din faptul că Rareș avea deja scaun alb-gălbui, când diareic, când normal, când semiconsistent, ceea ce îmi indica o afecțiune hepatică. Așa am ajuns să-i duc la laborator proba pentru Antigen Giardia din materii fecale, care a ieșit negativ. Tot atunci, i s-a recoltat sânge pentru hemoleucogramă. Eozinofilia prezentă în sânge marca două posibile direcții: alergie sau parazitoză. (vezi anexa 1 atașată la sfârșitul articolului) 
  
I-am făcut, ulterior, schema de investigații principale pe imunologie: Iga, IgG, IgM, IgE total. (vezi anexa 2) 
  
Cu eozinofilie prezentă și un IgE de aproape 5 ori mare mare decât valoarea de referință, am mers cu copilul la un medic specialist în alergologie.  
  
Eram debusolați, nimeni nu știa prea multe despre toxocaroza și eu refuzam să cred că Rareș ar putea să aibă o astfel de afecțiune. Nici nu puteam privi imaginile cu paraziții intestinali atașate informațiilor, pentru că, imediat, creierul meu făcea asocieri. și ajungeam până în punctul în care corpul meu răspundea cu manifestări de tipul unui atac de panică! 
  

 

Citeste continuarea in: Copilul meu a urmat un tratament cu Zentel in doua prize de cate 21 de zile

Citeste si Nu-mi cresc copilul pentru nimeni, nici măcar pentru mine. Îl cresc pentru el!
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
  [0] => Array
    (
      [id] => 667
      [date] => 2018-11-02 21:54:22
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Rotaru Valentin
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => valentin60rot@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Am pleoapa ochiului drept umflata de 6 luni,dupa lungi siruri de analize(computer tomograf, rmn, angio-rmn) si tratamente am aflat ca am toxocara. Urmez un tratament cu duador, xyzal, borenar si hepatoprotect de 9 zile, fara nici un rezultat, maine fiind ultima zi. Am facut si biopsie si inca o analiza pt intepatura de tantar, dar inca nu am rezultatele. Ce ma sfatuiti sa fac?
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1abonare
              [2] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [1] => Array
    (
      [id] => 646
      [date] => 2018-03-22 19:18:32
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Racasan Adriana
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => carmenadicarmen@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Buna am si io o fetita de 4 ani si de un an a fost diagnosticata cu toxacara caris a facut 5 cure cu vermigal si nici acuma nu ii bn mi a ti putea recomanda ceva medic va multumesc

            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1abonare
              [2] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [2] => Array
    (
      [id] => 626
      [date] => 2018-01-14 11:01:15
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Ioana
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => piticc.madalina@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Dupa cat timp i s-au retras ganglionii limfatici?
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1abonare
              [2] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [3] => Array
    (
      [id] => 531
      [date] => 2017-05-22 14:30:14
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Marinela
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => marinela802000@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Nu am inteles cum ati descoperit toxocara raca igg a iesit negativ? 
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1abonare
              [2] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [4] => Array
    (
      [id] => 237
      [date] => 2016-03-11 22:25:54
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => dani
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => danyyax@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => salut .am 33 de ani si sunt diacnosticat cu toxocara canis.am facut 3 tratamente cu duador si nam scapat de ia .ce pot face???
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

          [5] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [5] => Array
    (
      [id] => 230
      [date] => 2016-02-15 22:31:21
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => mona
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => radumonalisa@ymail.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => am un baietel de 10 Ani care a fost diagnosticat cu toxocara canis si I s-a prescris Duador 3 capsule pe zi intr-o singura repriza.nu este preaching mult?
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [6] => Array
    (
      [id] => 210
      [date] => 2015-10-31 12:06:53
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Dumitru Anne Marie
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => isjust4me@yahoo.ro
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => As vrea sa luam legatura telefonic. Fetita mea trece prin aceeasi situatie. A fost diagnosticata in dec 2014. V-as fi profund recunoscatoare daca mi-ati oferi informatii despre cum ati reusit sa vindecati si cu ce dr. Multumesc!
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

          [5] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [7] => Array
    (
      [id] => 190
      [date] => 2015-09-07 15:08:24
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => radu
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => alt44@hotmail.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Buna ziua,
am 38 de ani si am fost si eu diagnosticat cu toxocara canis. Am deja 3 tratamente si inca tot nu e bine.
As vrea sa luam legatura, poate imi recomandati niste doctori. 
Multumesc.
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [8] => Array
    (
      [id] => 176
      [date] => 2015-04-04 16:31:36
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => ela
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => jarneamariana@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => nu neaparat daca ingera pamant, daca este mic si pune mainile pe jos este suficient , dupa aceea duce mana la gura si asta e , fara caini in casa daca nu sunteti in stare sa-i deparazitati.
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [9] => Array
    (
      [id] => 28
      [date] => 2014-06-11 19:41:57
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Jurnalul unei mame
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => contact@jurnaluluneimame.ro
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Buna ziua,

Rares a fost depistat cu toxocaroza in august 2012, cand avea 2 ani si 3 luni. I-am administrat doua prize cu Zentel (cate un flacon pe zi, impartit in doua doze, dimineata si seara) a cate 21 de zile, cu o pauza intre ele de 2 saptamani. In acelasi timp, si eu i-am sustinut functia hepatica cu Liv 52. A fost foarte greu.

Insa cel mai urat a fost faptul ca noi ii tot repetam investigatia de laborator Toxocara Canis IgG, care defineste prezenta, bineinteles, a anticorpilor anti-toxocara. Abia tarziu, in februarie 2013, desi am consultat nenumarati doctori, un profesor doctor de la Institutul Cantacuzino ne-a instiintat de analiza care sa confirme sau infirme infectia acuta produsa de Toxocara Canis. Asa am ajuns sa descoperim ca organismul lui Rares nu se mai lupta cu toxocaroza, analiza Toxocara Canis IgM fiind negativa. Pentru ca el prezenta inca simptome, ajunsesem sa cred ca Zentelul nu reusise sa distruga larvele.

Insa copilul meu dezvoltase o intoleranta la proteina din laptele de vaca si suferea, din cauza actiunii toxice a parazitului asupra organismului lui, de sindromul de malabsorbtie.

http://www.jurnaluluneimame.ro/articol/235/Copilul-meu-a-urmat-un-tratament-cu-Zentel-in-doua-prize-de-cate-21-de-zile/

http://www.jurnaluluneimame.ro/articol/250/Rares-era-inca-afectat-de-toxocaroza,-insa-nu-de-boala-in-sine,-ci-de-consecintele-ei.-Organismul-copilului-meu-suferea-de-malabsorbtie./

http://www.jurnaluluneimame.ro/articol/287/Bebelusul-va-mosteni-tendinta-de-a-fi-alergic-mai-ales-de-la-parintele-de-acelasi-sex,-insa-nu-si-specificul-alergiei./

Acum, copilul meu este sanatos si se dezvolta absolut normal. 

Stiu prin ce treceti si va inteleg si va sustin. Multa sanatate!            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [10] => Array
    (
      [id] => 26
      [date] => 2014-06-11 15:08:44
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Cristina
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => angelcri@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Buna ziua,
Si eu am un baietel de 5 ani care a fost depistat cu infectie cu toxocara canis. lui i-a iesit o valoare de 40 la testul de sange. va rog sa imi spuneti la ce alte controale ati mai fost cu baietelul dvs si daca acum se simte mai bine. noi am facut deja o tura de 10 zile tratament cu zentel (2 flacoane/zi) + liv 52. va doresc multa sanatate si astept un raspuns din partea dvs
            )

        )

      [img_name] => 
    )

)
Rotaru Valentin 2018-11-02 21:54:22
Am pleoapa ochiului drept umflata de 6 luni,dupa lungi siruri de analize(computer tomograf, rmn, angio-rmn) si tratamente am aflat ca am toxocara. Urmez un tratament cu duador, xyzal, borenar si hepatoprotect de 9 zile, fara nici un rezultat, maine fiind ultima zi. Am facut si biopsie si inca o analiza pt intepatura de tantar, dar inca nu am rezultatele. Ce ma sfatuiti sa fac?
Racasan Adriana 2018-03-22 19:18:32
Buna am si io o fetita de 4 ani si de un an a fost diagnosticata cu toxacara caris a facut 5 cure cu vermigal si nici acuma nu ii bn mi a ti putea recomanda ceva medic va multumesc
Ioana 2018-01-14 11:01:15
Dupa cat timp i s-au retras ganglionii limfatici?
Marinela 2017-05-22 14:30:14
Nu am inteles cum ati descoperit toxocara raca igg a iesit negativ?
dani 2016-03-11 22:25:54
salut .am 33 de ani si sunt diacnosticat cu toxocara canis.am facut 3 tratamente cu duador si nam scapat de ia .ce pot face???
mona 2016-02-15 22:31:21
am un baietel de 10 Ani care a fost diagnosticat cu toxocara canis si I s-a prescris Duador 3 capsule pe zi intr-o singura repriza.nu este preaching mult?
Dumitru Anne Marie 2015-10-31 12:06:53
As vrea sa luam legatura telefonic. Fetita mea trece prin aceeasi situatie. A fost diagnosticata in dec 2014. V-as fi profund recunoscatoare daca mi-ati oferi informatii despre cum ati reusit sa vindecati si cu ce dr. Multumesc!
radu 2015-09-07 15:08:24
Buna ziua,
am 38 de ani si am fost si eu diagnosticat cu toxocara canis. Am deja 3 tratamente si inca tot nu e bine.
As vrea sa luam legatura, poate imi recomandati niste doctori.
Multumesc.
ela 2015-04-04 16:31:36
nu neaparat daca ingera pamant, daca este mic si pune mainile pe jos este suficient , dupa aceea duce mana la gura si asta e , fara caini in casa daca nu sunteti in stare sa-i deparazitati.
Jurnalul unei mame 2014-06-11 19:41:57
Buna ziua,

Rares a fost depistat cu toxocaroza in august 2012, cand avea 2 ani si 3 luni. I-am administrat doua prize cu Zentel (cate un flacon pe zi, impartit in doua doze, dimineata si seara) a cate 21 de zile, cu o pauza intre ele de 2 saptamani. In acelasi timp, si eu i-am sustinut functia hepatica cu Liv 52. A fost foarte greu.

Insa cel mai urat a fost faptul ca noi ii tot repetam investigatia de laborator Toxocara Canis IgG, care defineste prezenta, bineinteles, a anticorpilor anti-toxocara. Abia tarziu, in februarie 2013, desi am consultat nenumarati doctori, un profesor doctor de la Institutul Cantacuzino ne-a instiintat de analiza care sa confirme sau infirme infectia acuta produsa de Toxocara Canis. Asa am ajuns sa descoperim ca organismul lui Rares nu se mai lupta cu toxocaroza, analiza Toxocara Canis IgM fiind negativa. Pentru ca el prezenta inca simptome, ajunsesem sa cred ca Zentelul nu reusise sa distruga larvele.

Insa copilul meu dezvoltase o intoleranta la proteina din laptele de vaca si suferea, din cauza actiunii toxice a parazitului asupra organismului lui, de sindromul de malabsorbtie.

http://www.jurnaluluneimame.ro/articol/235/Copilul-meu-a-urmat-un-tratament-cu-Zentel-in-doua-prize-de-cate-21-de-zile/

http://www.jurnaluluneimame.ro/articol/250/Rares-era-inca-afectat-de-toxocaroza,-insa-nu-de-boala-in-sine,-ci-de-consecintele-ei.-Organismul-copilului-meu-suferea-de-malabsorbtie./

http://www.jurnaluluneimame.ro/articol/287/Bebelusul-va-mosteni-tendinta-de-a-fi-alergic-mai-ales-de-la-parintele-de-acelasi-sex,-insa-nu-si-specificul-alergiei./

Acum, copilul meu este sanatos si se dezvolta absolut normal.

Stiu prin ce treceti si va inteleg si va sustin. Multa sanatate!


Cristina 2014-06-11 15:08:44
Buna ziua,
Si eu am un baietel de 5 ani care a fost depistat cu infectie cu toxocara canis. lui i-a iesit o valoare de 40 la testul de sange. va rog sa imi spuneti la ce alte controale ati mai fost cu baietelul dvs si daca acum se simte mai bine. noi am facut deja o tura de 10 zile tratament cu zentel (2 flacoane/zi) + liv 52. va doresc multa sanatate si astept un raspuns din partea dvs
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Cred în #Dreptul la fericire!
Ca să fiu fericită, am nevoie să am casa mea. Ca să fiu fericită, am nevoie ca al meu copil să îmi ceară de mâncare. Ca să fiu fericită, am nevoie ca...
Dragi mămici, simțiți sau ați simțit vreodată ca mine?
Dragi mămici (tăticii să mă ierte, dar cei mai mulți dintre ei au mai puține cunoștințe decât mămicile privitor la aspectul medical, ei au alte...
Organismul copilului meu s-a dovedit a avea intoleranta la ou, lapte de vaca, gluten, migdale si cajou.
Va spuneam, intr-un articol anterior, ca eu suspectam ca organismul lui Rares raspundea cu disconfort abdominal la mai multe alimente decat laptele de vaca.  ...
Bebelusul va mosteni tendinta de a fi alergic mai ales de la parintele de acelasi sex, insa nu si specificul alergiei.
Inca de cand avea o luna, doamna doctor pediatru l-a caraterizat medical pe Rares ca fiind un copil cu fond alergic , mostenit, se pare, de la tatal lui. Am auzit...
Copilul meu are un suflu sistolic, insa benign, fara semnificatie patologica.
Am atat de multe experiente, in calitate de mama, de impartasit si, comparativ, atat de putin timp, incat mi se intampla sa omit aspecte deosebit de importante. Unul...
Copilul meu se freca incontinuu la ochisori, clipea des, lacrima, insa nu era necesar sa poarte ochelari de vedere!
Inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste sanatatea copilului, eu am invatat ca trebuie sa cer si o a doua parere.   Copilul meu, de foarte mic,...
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic.
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic, dimpotriva, s-a instalat...
Mami, ma doare burtica! Copilul meu a facut enterocolita.
" Mami, ma doare burtica! " Am auzit aceste cuvinte de nenumarate ori in timpul infectiei cu toxocara si, apoi, pe fondul consumului de lactate,...
Sigur ca a racit copilul, nu l-ai imbracat bine si l-ai tinut in curent!
De fiecare data cand copilul meu a racit , am fost subtil invinovatita de strabunica lui Rares ca nu l-am imbracat suficient de gros, nu l-am invelit noaptea, l-am...
Copilul meu a facut varicela. Eram speriata, dar pregatita, pentru ca stiam totul despre varicela.
Copilul meu a facut varicela.   Ma asteptam sa faca varicela. In grupa lui, la gradinita , copiii sunt mai mult decat colegi, sunt prieteni. Se...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!