Infecția cu toxocara canis a produs dezastre în corpul copilului meu. Unul dintre cele mai distrugătoare efecte ale toxocarozei a fost sindromul de malabsorbție.
Tot ce citisem, și citisem mult, era despre toxocaroza. Îmi pusesem toate resursele în a "ucide" parazitul care îi afecta profund copilului meu starea de sănătate. Nu știam atunci că nu este suficient. Nu știam atunci că toxocaroza produce efecte, multe și dezastruoase, și după ce va fi fost tratată și vindecată. Nu știam nimic despre sindromul de malabsorbție.
Ce înseamnă sindromul de malabsorbție la copii? Sindromul de malabsorbție este caracterizat prin pierderea capacității mucoasei digestive de a absorbi în mod adecvat nutrienții din mâncare în vasele de sânge, la nivelul intestinului subțire. Poate avea diverse cauze.
În cazul copilului meu, malabsorbtia a apărut ca o consecință a unei infecții cu toxocara canis. Larva migrans a distrus mucoasa intestinală, provocând, astfel, dezechilibre ale absorbției nutrienților. Fiind "otrăvită" de toxinele pe care le elimină parazitul, mucoasa intestinală și-a pierdut funcția de selecție a nutrienților și, automat, capacitatea de a absorbi substanțele hrănitoare.
Copilul meu, deși alimentat sănătos, nu se dezvolta adecvat. în marea majoritate, medicii pe care i-am consultat nu m-au și ascultat. Copilul meu suferea, eu vedeam și simțeam asta, însă nu aveam susținerea medicală pentru a-l diagnostica.
Chiar și după ce am încheiat tratamentul cu zentel suspensie orală, în două prize a câte 21 de zile, copilul meu nu avea poftă de mâncare, era palid, cu cearcăne pronunțate, avea perioade de stagnare corporală sau de scădere în greutate, elimina, în materiile fecale, alimente parțial digerate, scaunul avea culoare modificată, deschisă, cu mucozități, dureri abdominale, balonare, prezentă slăbiciune și oboseală și avea pielea uscată, ca semn de deshidratare.
Toate aceste manifestări ne-au determinat să credem, inițial, că tratamentul cu zentel nu fusese eficient. Tabloul clinic al copilului meu, la câteva luni de la tratament, era comparabil cu cel de dinainte de tratament. Eram descumpăniți.
Citește și Cum evit sau temperez crizele de furie ale copilului meu. Experiențe de mamă.
Am ajuns, la recomandarea unui prieten, să consultăm un profesor doctor în parazitologie de la Institutul Cantacuzino. Acesta a fost singurul parazitolog (și am consultat trei specialiști în parazitologie) care ne-a înștiințat de existența analizei de laborator care să ne confirme sau nu infecția acută cu Toxocara Canis.
Așa am ajuns, în luna februarie 2013, tratamentul cu zentel fiind încheiat în noiembrie 2012, să îi recoltăm din nou sânge pentru efectuarea investigației Toxocara Canis IgM. Rezultatul l-am primit la sfârșitul lui martie 2013 și, deși eram aproape sigură, din simptomatologia copilului meu, că toxocaroza încă îi afectează organismul, rezultatul a fost negativ. Organismul produsese anticorpi (Toxocara Canis IgG), însă infecția cu Toxocara fusese vindecată (Toxocara Canis IgM-negativ).
Știu ca sună paradoxal, dar am fost dezamăgită de rezultat. Cunoșteam toate strategiile de luptă împotriva toxocarozei. Acum, însă, eram dezarmată. Dacă nu mai are infecție cu Larva Migrans Viscerală, ce are?!
Citește și Știam totul despre toxocaroză înainte să se confirme infecția cu toxocara canis a copilului meu
Am discutat și cu o altă mămica a cărei fetiță suferise o intervenție chirurgicală de extirpare a unui chist hidatic produs de alt parazit, tenia. și ea observase că, în urma operației, copilului nu i se schimbase în bine starea de sănătate. Era la fel de slăbită, la fel de palidă, fără apetit.
Am început să caut răspunsuri în direcția simptomatologiei comune: slăbiciune, tegumente palide, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, curbă ponderală. Așa am ajuns să înțeleg cum funcționează sistemul digestiv, la copii și adulți, și ce efecte pot avea infecțiile produse de bacterii și paraziți în organism.
Alimentele se digeră în stomac, iar selecția și "hrănirea" organismului cu nutrienți se face predominant la nivelul intestinului subțire. Mucoasa digestivă este cea care conduce substanțele nutritive în sânge. Aceasta, iritată fiind de toxinele pe care le elimină parazitul, nu-și mai poate îndeplini funcția de absorbție a nutrienților din mâncarea consumată și ajunge, în timp, să nu mai fie capabilă să facă selecția adecvată între ceea ce este hrănitor și mai puțin hrănitor pentru organism.
Rareș era încă afectat de toxocaroza, însă nu de boala în sine, ci de consecințele ei. Organismul copilului meu suferea de malabsorbție.
Sindromul de malabsorbție la copii împiedică dezvoltarea armonioasă, atât fizică, cât și la nivel intelectual, dată fiind nepătrunderea substanțelor hrănitoare în sânge. Tratamentul sindromului de malabsorbție este de durată și implică foarte multă răbdare. Copilul trebuie să mănânce câte puțin și des, cât mai sănătos, să fie evitate alimentele acide care pot irita mucoasa digestivă.
Am citit despre cât de benefice sunt infuziile din anumite plante pentru organismul afectat de malabsorbție. Așa am început eu și Rareș să bem ceaiul de la ora 5. Ne serveam unul pe celălalt, la măsuță, cu câte un ceai făcut prin infuzie de cătină, fenicul, chimion, coacăze negre, mentă, busuioc, ghimbir. și discutam. Era momentul nostru!
Citește și Copilul meu a răspuns la dragoste, înțelegere și calmitate. Așa am ajuns să mă repar pe mine însămi.
Eu ador primăvara, cu soarele care încălzește ușor, cu miresme de flori, cu miros de iarbă proaspătă ... Apreciam, atunci, orice zi ca fiind o frumoasă zi de primăvară (desi era vară toridă, apoi, toamnă cu ploaie și vânt), dacă, la finalul ei, reușisem să-l fac pe Rareș să mănânce, câte puțin și să fie și sănătos (un fruct, o legumă, un piure de broccoli și spanac, o supa cremă de legume etc.), să bea o cană cu ceai, să ia siropurile naturale menite a-i repara dezechilibrul digestiv.
A fost cumplit de greu. Însă, acum, copilul meu crește frumos!
sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/996565
Citește continuarea în: Bebelușul va moșteni tendința de a fi alergic mai ales de la părintele de același sex, însă nu și specificul alergiei.