Dincolo de bucuria si emotia care invaluie viitoarea mamica, sarcina pune si o anumita presiune pe sanatatea fizica si psihica a mamei. Greturile si varsaturile din primele saptamani pot fi deranjante.
Frica, furtuna hormonala, luarea in greutate, constipatia si alte probleme pot completa un tablou nu foarte placut al sarcinii. De obicei, aceste probleme se rezolva de la sine si nu produc niste complicatii majore sau afectari ale mamei sau fatului. Exista, insa, un anumit tip de greturi si varsaturi care trec de limita suportabilului si care necesita ingrijiri medicale. Medicii numesc acest tip de disconfort pe perioada graviditatii disgravidie sau sarcina toxica.
Cauzele sarcinii toxice nu sunt pe deplin cunoscute. Cauzele hormonale, problemele gastrointestinale sau hepatice, varsta, lipsa vitaminei K si factorii psihologici sunt printre cauzele varsaturilor necontrolate si a sarcinii toxice. O cauza exacta si concreta nu s-a stabilit cu precizie. Intensitatea simptomelor poate varia de la disconfort minor spre mediu, pana la perturbari metabolice grave si chiar decesul mamei.
Daca greturile si varsaturile impiedica alimentatia corecta si normala a mamei pe parcursul unei mari perioade de timp, se pune un diagnostic de disgravidie sau sarcina toxica. Simptomele pot include oboseala cronica datorata insomniei, dureri abdominale, tahicardie, stare generala alterata, pierdere masiva in greutate si deshidratare.
Exista posibilitatea ca varsaturile constante pe stomacul gol sau din cauza unor anumite alimente sa se reduca in intensitate in trimestrul doi de sarcina, iar mama sa se poata alimenta normal si suficient, pentru o dezvoltare armonioasa a bebelusului.
Daca intoleranta la alimente se asocieaza cu pierdere in greutate, deshidratare si tulburari metabolice pe o perioada mare de timp, este necesar ajutorul de specialitate si interventia medicala rapida. Daca gravida nu solicita ajutor medical de urgenta, aceasta faza poate progresa in alterari metabolice ireversibile, deshidratare foarte accentuata, constipatie, tulburari neurologice grave si deces.
Internarea de urgenta si administrarea intravenoasa de fluide pentru stabilizare hemodinamica sunt primele masuri care se pot lua in cazul disgravidiei. Dupa stabilizare, mama gravida va fi plasata intr-un mediu calm si relaxat, i se vor administra suplimente alimentare cu vitamine si minerale, o alimentatie sanatoasa in portii mici si medicamente antivomitive, pentru suprimarea senzatiilor de greata si a varsaturilor.
Disgravidia in ultimele luni de sarcina impune un regim dietetic foarte bine echilibrat si complet, pentru a nu impiedica dezvoltarea fetala normala. Uneori, se poate impune un tratament medicamentos pentru suprimarea dezechilibrelor neurologice si pentru calmarea unor anumite simptome. In sarcina toxica, exista riscul de nastere prematura sau de greutate mica a fatului la nastere.
Jurnalul sarcinii - 40 de saptamani.
In imposibilitatea stoparii simptomelor, medicul poate recomanda intreruperea unei astfel de sarcini toxice, si asta pentru salvarea vietii mamei.
Sarcina toxica nu este o problema foarte frecventa sau, poate, insuficient investigata, din cauza ca multe gravide considera greturile si varsaturile o problema normala, chiar daca acestea depasesc limitele normalului. In cazul aparitiei unor astfel de simptome, nu ezitati sa contactati medicul. Acesta va poate pune diagnosticul de disgravidie sau va va linisti.
Sunt foarte multe situatii de graviditate in care viitoarea mamica se confrunta, in primul trimestru de sarcina, cu greturi si varsaturi, le considera parte integranta din sarcina si le suporta cu stoicism. Greturile si varsaturile pot avea si alte cauze, dar numai medicul dumneavoastra poate stabili cu exactitate un diagnostic si un tratament corespunzator.
Tratamentul simptomelor fie ele si medii sau minore, va poate proteja de viitoare neplaceri sau complicatii fetale.
Sursa foto: http://www.freeimages.com/photo/749112