Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 1 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Prima săptămână de sarcină

 

Trebuie să recunosc că, încă de pe băncile școlii, mi-am dorit să descopăr bucuria și fericirea pe care doar un copil mi le poate dărui. Am visat la cele mai sublime emoții cu mult înainte ca mintea și corpul meu să fi fost suficient de mature pentru a putea duce la îndeplinire întreaga responsabilitate a unei sarcini, iar, mai apoi, a unei noi vieți. Le consider emoțiile și trăirile perfecte, ce nu pot fi comparate cu niciunele de până atunci.

 

Iată de ce am dat curs acestui jurnal. În spatele postărilor se va afla mai mult decât numărătoarea punctuală a fiecărei săptămâni de sarcină. Articol dupa articol, voi încerca să îți dezvălui cele mai profunde și minunate senzații, începând de la prima săptămână de sarcină.

 

Înarmată cu mult calm și, mai ales, cu liniște sufletească, eram mai mult decât hotărâtă să fac tot ce-mi sta în putință și chiar mai mult. Am fost absolut decisă să fac sa se întâmple miracolul procreării. Am simțit că se va întâmpla, iar gândurile mele pozitive au contribuit, sunt sigură, la reușita planului măreț la care visam eu și soțul meu.

 

 

Prima vizită la medicul ginecolog. Controlul pre sarcină

 

Dacă sunteți hotărâți să dați un nou curs și sens vieții în doi, este ideal să faceți o programare la un cabinet de plannig familial pentru vizita premergatoare sarcinii. Acest demers este necesar pentru că, în ciuda aparențelor și chiar în absența unui tablou simptomatic precis, o persoană poate fi afectată de diverse patologii. Din păcate, uneori poate fi vorba chiar de maladii ce pun în pericol viața viitoarei mămici și a bebelușului.

 

După o anamneză completă, doctorul urmează să vă evalueze atât ție cât și partenerului tău starea reală de sănătate.

 

Citește și: Știi, cred că te iubesc!

 

 

Evaluarea stării generale de sănătate

 

Începând de la bolile cu transmitere sexuală (BTS), infecțiile căilor urinare, diabetul, epilepsia, bolile cardiovasculare, hipertensiunea sau obezitatea și până la carențele de vitamine, tulburările hormonale, anemiile sau stările de anxietate și de nervozitate, toate ar putea afecta ireversibil sarcina sau îngreuna bunul său mers.

 

 

Examenul citologic

 

Specialistul recomandă efectuarea examenul citologic, cunoscut ca Pap-test, important nu doar pentru depistarea precoce a tumorilor de col uterin, ci și a oricărei infecții virale, micotice sau bacteriene localizate la nivelul aparatului genital.

 

 

Spermograma

 

Și cum este la fel de importantă și sănătatea viitorului tătic, partenerul tău este bine să se programeze și el unui test specific, numit spermograma. Este vorba despre un examen de laborator, relevant pentru evaluarea nivelului de fertilitate masculină și care consta în analiza lichidului seminal.

 

 

Factorii de risc

 

Pe lângă examinarea clinică, doctorul întocmește un raport medical amănunțit pentru identificarea eventuală a factorilor de risc. În categoria factorilor ce sporesc riscurile aferente dezvoltării normale a fătului, sunt incluse: condițiile economice și sociale, abuzul de substanțe care provoacă dependență (alcool, droguri, tutun), vârsta mamei (cu risc dupa 35 de ani), vârsta tatălui (cu risc dupa 55 de ani), sarcini precedente considerate cu risc, condițiile de muncă, expunerea la substanțe toxice, etc.

 

Deși nu au o origine patologică și nici nu reprezintă o sursă pentru o anumită afecțiune, pot totuși influența în mod negativ perioada gestațională și starea de sănătate a gravidei și a fătului.

 

 

Prima săptămână de pre sarcină

 

Potrivit calculelor pe care medicii ginecologi le iau în considerare, perioada de sarcină începe în prima zi a ultimei menstruații. Din acest moment, înainte ca fecundarea propriu-zisă a ovulului să aibă loc, se vor număra circa 40 de săptămâni gestaționale.

 

Încă nu există modificări în corpul femeii fertile, cel puțin nu altele decât cele cu care ne-am obișnuit deja să ne confruntăm lună de lună. Încă nu este prezentă nicio dovadă a dezvoltării embrionare și a fixării ovocitului fecundat la nivelul mucoasei uterine. Săptămâna dintâi este considerată o etapă pregătitoare pentru procrearea viitoare.

 

Citeste si: Dragul meu, iti multumesc pentru ceea ce eram noi doi si, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

Așadar, trebuie să începi numărătoarea celor 40 de săptămâni încă din prima zi a ciclului menstrual. Pentru că, dacă te va ”lovi” norocul și în cele din urmă vei rămâne însărcinată în zilele succesive, aceasta este considerată prima săptămână de sarcină și prima dintre cele două săptămâni de pre sarcină.

 

Știu, este de-a dreptul ciudat să te consideri deja în prima săptămână de sarcină, din moment ce nici măcar nu esti însărcinată. Dar mai știu că îți dorești din tot sufletul să fii.

 

Gândind pozitiv, vor fi aproximativ 40 de săptămâni de sarcină, perioada cea mai împlinitoare, ca femeie, de până acum. Vei avea trăiri intense, noi, din cele mai diverse.

 

Eu îți voi fi alături la fiecare pas și vreau să-ți spun, încă de la început, că o sarcină nu seamănă cu cealalta și nu vreau să te îngrijorezi la lipsa unor simptome, emoții, stări sau la apariția altora. Ideal este să ai o colaborare cât mai strânsă cu medicul ginecolog și, în cazul unor probleme de sarcină, să te hrănești cu bucuria de a-ți îmbrățișa, la final, bebelușul, de a îmbrățișa, de fapt, o parte din tine.

 

Citeste si: Sentimentul matern s-a nascut din minunea de a fi imbratisat o parte din mine.

 

Am început cu aceste rânduri în speranța că îți voi fi alături cu informații cât mai documentate și cu trăiri din propria mea experiență, detaliind fiecare din cele 40 de săptămâni de sarcină până când... îți vei fi împlinit dorința de a-ți îmbrățișa bebelușul pentru prima dată.

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.