Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Sigur ca a racit copilul, nu l-ai imbracat bine si l-ai tinut in curent!

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 31.03.2014
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Stiam totul despre toxocaroza inainte sa se confirme infectia cu toxocara canis a copilului meu

De fiecare data cand copilul meu a racit, am fost subtil invinovatita de strabunica lui Rares ca nu l-am imbracat suficient de gros, nu l-am invelit noaptea, l-am tinut in curent, el fiind mic si plapand. Si in zilele calduroase de primavara, la primul fir de vant, in lipsa mea, Rares primea o bluzita in plus, o caciulita pe cap.

 

Acesta nu a fost niciodata un motiv de suparare. Am incercat sa-i explic, insa am incetat sa o fac, constientizand ca e imposibil sa schimbi parerea unui varstnic pentru care frigul si curentul reprezinta singurii vinovati si cei mai mari dusmani.

 

Nu au relevanta argumentele stiintifice atat timp cat strabunicii si bunicii nostri au trait aceasta realitate a lor: copiii raceau mai putin atunci, pentru ca parintii erau mai responsabili. Copilul mic purta caciulita in fiecare anotimp; pierdeau si parintii numarul hainelor cu care era imbracat copilul; temperatura din incaperea bebelusului, pe timp de iarna, era foarte ridicata; baita nu era baita daca bebelusul nu era scos rosu ca racul din cadita. Prin urmare, copiii raceau numai daca erau tinuti in frig sau daca ii prindea curentul.

 

Mai grav este ca noi, parintii de azi, ne luptam, zi de zi, cu prejudecati. Ciudat, nu ale celorlalti, ci ale nostre, inradacinate adanc. Ne luptam cu noi si cu teama ca nu cumva, totusi, copilul sa stea in curent. Se pare, de altfel, ca nu exista niciun alt popor cu o teama fata de miscarile aerului, pentru ca asa se traduce termenul de "curent".

 

 

Ce este febra, la copil si adult?

 

 

Ferim copiii de frig sau curent, desi noi stim sau ar trebui sa stim ca frigul sau curentul nu sunt cauze ale unei probleme de sanatate. Studiile au aratat ca nu exista legatura de cauzalitate intre temperaturile scazute si virusurile care provoaca raceli in randul copiilor, mai ales.

 

Explicatia potrivit careia virozele sunt mai dese in sezonul rece este unanim acceptata de virusologi: in sezonul rece, oamenii au tendinta sa se izoleze in spatii inchise si putin ventilate, aspect care creste riscul de transmitere de la o persoana la cealalta a virusului.

 

Iarna, mergem cu copiii nostri in mall sau ii ducem la locuri de joaca in interior, ca nu cumva sa raceasca din cauza frigului de afara. Se pare, de fapt, ca ii expunem mai mult imbolavirii. O alta favorizanta o reprezinta lipsa soarelui in sezonul rece. Lipsa soarelui inseamna putere contagioasa mai mare a virusului, cunoscut fiind faptul ca razele ultraviolete au si rolul de a distruge un virus in mod natural.

 

Frigul nu este o cauza in sine a racelii la copii. Este deja demonstrat ca frigul si fluctuatiile reci ale aerului pot constitui, cel mult, factori declansatori sau favorizanti ai unei raceli. In traducere, virusul prezent deja in organism este ajutat de temperatura scazuta sa actioneze mai rapid.

 

Curentii de aer rece pot intensifica anumite suferinte preexistente. Cum? Cand temperatura de afara este sub indicele nostru termic, vasele de sange se contracta pentru a limita pierderile de caldura din organism, ceea ce ingreuneaza deplasarea celulara si afecteaza functionalitatea celulelor sistemului imunitar (organismul nu produce prompt actiuni pentru nimicirea agentilor patogeni, fie ei virusuri ori bacterii). Data fiind reactia intarziata a mecanismului natural de aparare al organismului, intrusul are timp mai mult sa se instaleze in corp.

 

 

Copilul meu a racit. Ce fac?

 

 

In concluzie, copiii racesc din cauza unui virus pe care l-au contactat. Si virusurile nu au preferinte. Ele afecteaza atat pe copiii imbracati gros, cat si pe copiii ce poarta haine subtiri. La fel cum copiii fac infectie urinara, nu din cauza ca au umblat cu picioarele goale pe gresie, ci din cauza unei bacterii ce se instaleaza in tractul urinar.

 

Copiii nu fac "rosu in gat" pentru ca au consumat un aliment rece, ci din cauza infectarii cu o bacterie sau contactarii unui virus inainte de expunerea gatului la temperatura scazuta. Aceasta din urma nu este cauza, ci factorul favorizant si declansator.

 

Copiii racesc des pe un fond imunitar insuficient dezvoltat sau deficitar, cand sunt vulnerabili. Copii si adulti, toti avem un mecanism natural de aparare al organismului, cunoscut ca sistem imunitar. Sistemul imunitar identifica orice agent patogen patrunde in interior, il izoleaza si lupta cu arme naturale impotriva acestuia (enzime intestinale, suc gastric, mucoase, celule menite sa fagociteze intrusul, celule mesagere care avertizeaza prin febra, roseata si durere, anticorpi).

 

Cand organismul nu este inarmat corespunzator, reactia sistemului imunitar nu este intotdeauna prompta si eficienta. De altfel, prima raceala a copilului meu s-a instalat pe fondul unei suferinte cu care se confrunta deja organismul sau: aparitia dintilor. Episodul cu convulsii febrile, cand Rares avea 10 luni si jumatate, a coincis cu eruptia a patru dinti deodata.

 

Noi, parintii, putem ajuta organismul copilului sa lupte mai eficient impotriva agentilor patogeni, crescandu-i rezistenta prin expunerea la raze ultraviolete, printr-o alimentatie cat mai echilibrata, bazata pe fructe si legume proaspete, fibre, peste, carbohidrati complexi, consum crescut de lichide, odihna si igiena foarte atenta.

 

sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/1367902

Citeste si Copilul meu a facut varicela. Eram speriata, dar pregatita, pentru ca stiam totul despre varicela.
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Cred în #Dreptul la fericire!
Ca să fiu fericită, am nevoie să am casa mea. Ca să fiu fericită, am nevoie ca al meu copil să îmi ceară de mâncare. Ca să fiu fericită, am nevoie ca...
Dragi mămici, simțiți sau ați simțit vreodată ca mine?
Dragi mămici (tăticii să mă ierte, dar cei mai mulți dintre ei au mai puține cunoștințe decât mămicile privitor la aspectul medical, ei au alte...
Organismul copilului meu s-a dovedit a avea intoleranta la ou, lapte de vaca, gluten, migdale si cajou.
Va spuneam, intr-un articol anterior, ca eu suspectam ca organismul lui Rares raspundea cu disconfort abdominal la mai multe alimente decat laptele de vaca.  ...
Bebelusul va mosteni tendinta de a fi alergic mai ales de la parintele de acelasi sex, insa nu si specificul alergiei.
Inca de cand avea o luna, doamna doctor pediatru l-a caraterizat medical pe Rares ca fiind un copil cu fond alergic , mostenit, se pare, de la tatal lui. Am auzit...
Copilul meu are un suflu sistolic, insa benign, fara semnificatie patologica.
Am atat de multe experiente, in calitate de mama, de impartasit si, comparativ, atat de putin timp, incat mi se intampla sa omit aspecte deosebit de importante. Unul...
Copilul meu se freca incontinuu la ochisori, clipea des, lacrima, insa nu era necesar sa poarte ochelari de vedere!
Inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste sanatatea copilului, eu am invatat ca trebuie sa cer si o a doua parere.   Copilul meu, de foarte mic,...
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic.
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic, dimpotriva, s-a instalat...
Mami, ma doare burtica! Copilul meu a facut enterocolita.
" Mami, ma doare burtica! " Am auzit aceste cuvinte de nenumarate ori in timpul infectiei cu toxocara si, apoi, pe fondul consumului de lactate,...
Copilul meu a facut varicela. Eram speriata, dar pregatita, pentru ca stiam totul despre varicela.
Copilul meu a facut varicela.   Ma asteptam sa faca varicela. In grupa lui, la gradinita , copiii sunt mai mult decat colegi, sunt prieteni. Se...
21 martie este Ziua mondiala a Sindromului Down. Sa le spunem, in fiecare zi, copiilor nostri si, mai ales, astazi, cat sunt de minunati si cat sunt de minunati copiii din intreaga lume.
21 martie este Ziua mondială a Sindromului Down. 21 martie este o zi specială, dedicată unor copii speciali.   M-a supărat întotdeauna comparația...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!