Copilul meu a facut varicela.
Ma asteptam sa faca varicela. In grupa lui, la gradinita, copiii sunt mai mult decat colegi, sunt prieteni. Se imbratiseaza, se pupa, se tin de mana, se iubesc, isi simt lipsa. Miss Larisa i-a invatat si ii invata jucandu-se cu ei, cu dragoste si bucurie, punand accentul pe spiritul de echipa.
Surprinzator pentru mine, nu a fost in primul, nici in al doilea val de varicela de la gradinita. Suprinzator, pentru ca Rares s-a imprietenit cu toate virusurile cu care a intrat in contact pana acum, insa nu imediat si cu varsatul de vant, desi a avut ocazia.
Eu, ca mama, am observat niste schimbari la Rares. De cateva zile, copilul meu era extrem de nervos, irascibil fara motiv, impulsiv si cu un comportament agresiv, cu un somn agitat.
Ii tot spuneam sotului ca eu cred ca aceste rabufniri sunt cauzate de virusul cu care se lupta organismul lui Rares in interior, insa el sustinea ca sunt subiectiva si ca incerc sa-i gasesc circumstante atenuante. Imi cunosc foarte bine copilul, este iute si curios, totodata, prezent, receptiv si afectuos, cu personalitate, foarte incapatanat si, de multe ori, impulsiv. Dar cu motiv. In zilele acelea, reactiona neadecvat fara sa fi existat o actiune din partea noastra care sa-l fi deranjat.
Vineri, dupa ce am ajuns acasa de la gradinita, copilul meu avea o stare subfebrila, dadea semne de oboseala, cearcane, dar era si agitat. Sambata dimineata, tot punea mana pe chilotel si eu il tot intrebam daca vrea sa faca pipi. Cum raspunsul lui a fost "nu" in cateva randuri, l-am dezbracat si am observat o bubita rosie, proeminenta ca un cos, in zona testiculelor. L-am dezbracat si am mai zarit una identica pe spate. Am stiut imediat ca are varicela. Apoi, la cateva zeci de minute, i-au mai aparut pe frunte, in barbie, pe maini, pe gat.
Eram speriata, dar pregatita. Doamna doctor a gradinitei ne-a vorbit, in sedinta organizata, despre varicela. Stiam ca varicela este o boala a copilariei, cunoscuta in popor sub denumirea de varsat de vant. Am aflat, atunci, ca este o boala infectioasa eruptiva, provocata de virusul de tip herpetic, varicelo-zosterian, cu manifestari generale si diverse, insotite de o eruptie sub forma de vezicule, care apar in 2-3 valuri eruptive succesive.
Varicela in sarcina. Riscuri si recomandari.
Varicela este o boala extrem de contagioasa, iar transmiterea se face, cel mai adesea, pe calea aerului, mai rar, prin obiecte pe care sunt prezente secretiile persoanei infectate. Varicela are o perioada de incubatie de 14-21 de zile. Incubatia este perioada care se scurge de la infectare si pana la aparitia primelor semne pe piele. In tot acest timp, germenii se multiplica pana cand ajung sa fie intr-un numar suficient pentru a declansa boala si organismul sa capete o stare reactionala. Asa incat o persoana poate fi infectata cu varicela, insa eruptia poata aparea dupa 2-3 saptamani.
Foarte important de mentionat este faptul ca o persoana infectata poate transmite virusul mai departe numai cu 2 - 3 zile inainte de eruptie si aproximativ 5 zile de la aparitia ultimului val eruptiv. La fel de importanta si o noutate pentru mine a fost informatia potrivit careia copiii pana la varsta de 1 an infectati cu varicela nu vor pastra anticorpii impotriva varsatului de vant si sunt expusi reimbolnavirii.
In perioada de incubatie, copilul infectat cu varsat de vant ar putea da semne de raceala (secretii nazale, tuse productiva, raguseala), insotite, cel mai adesea, de stare subfebrila (nu febra inalta, temperatura nu depaseste 38 sau 38,5 grade Celsius). Copilul ar putea parea obosit, molesit sau, dimpotriva, mai agitat, irascibil decat de obicei.
Eruptia varicelei inseamna aparitia unor mici pete rosii usor proeminente care, in decurs de cateva ore, se vor transforma in papule cu lichid, "boabe de roua" care se rup usor. Acestea, in formele severe de varsat de vant, pot aparea si pe mucoase (in gura, mucoasa anala, genitala, interiorul pleoapelor). Cel mai greu de suportat este disconfortul produs de mancarime.
In ceea ce priveste tratamentul varicelei, doamna doctor pediatru ne-a recomandat sa ajutam organismul copilului cu un antiviral (Aciclovir comprimate de 200 mg, unul de trei ori pe zi, timp de 5 zile), Isoprinosine (cate jumatate de comprimat de doua ori pe zi, timp de 7 zile) un antihistaminic (eu i-am dat Aerius), pentru a-i reduce mancarimile.
Maa-mi umflaa-ta, umflata-morocanoaaa-sa! Varicela nu a reusit sa ne intrerupa joaca.
Foarte important, trebuie tratate simptomele, insa nu cu antibiotic, cunoscut ca nu are niciun efect in tratarea virozelor. Dimpotriva, antibioticul lupta, alaturi de virus, in distrugerea sistemului de aparare al organismului. Indicat este ca persoana infectata sa se alimenteze cat mai sanatos, sa consume fructe si legume proaspete, multe lichide si vitamina C. Bubitele pot fi tamponate cu mixtura mentolata.
Copilul cu varicela trebuie izolat la domiciliu (in cazul complicatiilor, copilul va fi internat in spital). Doamna doctor ne-a explicat de ce este ideal copilul sa revina in colectivitate abia dupa 3 saptamani: varicela este una dintre cele mai anergizante boli, asa incat sistemul imunitar al copilului nu mai functioneaza ca un scut de aparare, cum este firesc, si exista risc crescut de a contracta un alt virus.
Vaccinul impotriva varicelei, Varilrix, se face optional si nu protejeaza 100%, ceea ce inseamna ca un copil vaccinat va contracta virusul, insa va face o forma de varicela mult mai usoara decat un copil nevaccinat. Nu i-am facut lui Rares Varilrix, insa, imbucurator, copilul meu a facut o forma usoara de varicela, semn pentru mine ca organismul lui a capatat o rezistenta, sistemul lui imunitar este mai fortificat.
Doamna, aveti varicela! Uitati, o sa va manance bubitele si trebuie sa le dati cu mixtura mentolata. Sa-l rugati pe Rares sa va ajute.
Cu siguranta, si datorita faptului ca, acum, alimentatia copilului meu este una sanatoasa. Rares consuma sucuri din fructe si legume, peste, fibre, lapte vegetal (lapte de orez, lapte de migdale, lapte de ovaz), supe creme de legume, avocado in loc de unt, piureuri de broccoli si spanac etc. In timpul infectiei cu toxocara canis si mult timp dupa, organismul copilului meu s-a confruntat cu sindromul de malabsorbtie, ceea ce facea ca apetitul lui sa fie aproape inexistent. Acum, are pofta de mancare si sunt eficiente metodele de a-l incanta cu diferite alimente bogate in nutrienti.
sursa foto: http://www.sxc.hu/photo/1166017