Cand copilul a racit, are mucisori, tuseste, are nasul infundat, nu mai are pofta de mancare, simte o durere in gat, face si febra, este bine sa actionam prompt, sa ajutam organismul bebelusului sau copilului sa iasa invingator, fara efecte nedorite, din lupta cu problema de sanatate. Insa natural, pe cat posibil, mai ales, fara antibiotic.
Eu nu sunt genul de parinte care alearga imediat cu copilul la doctor, asta si pentru ca am capatat, fara sa-mi doresc, experienta, insa recomand vizita la pediatru.
"Ajutoarele de pret" (folosesc ghilimelele pentru ca Rares a preluat cu mandrie expresia si este incantat sa se autodenumeasca "ajutorul meu de pret"), in cazul in care organismul copilului se lupta cu un factor perturbant, raceala, sunt: consumul ridicat de lichide, pentru hidratare optima si pentru eliberarea, prin transpiratie si urina, a toxinelor; vitamina C; mineralele; aspirarea mucozitatilor.
Pentru a ajuta organismul sa lupte cu raceala, este bine sa ii dam copilului sa manance, mai mult decat de obicei, alimente vitaminizante si bogate in minerale.
Vitamina C este esentiala in raceala, asa ca este bine ca micutul sa consume alimente care au continut ridicat de vitamina C: catina (sirop de catina, ceai de catina), broccoli, lamaie, coacaze (ceai de coacaze) etc.
Zincul este un mineral adiuvant in cresterea imunitatii, un mineral cu puternice proprietati antioxidante, ajuta celulele sa se regenereze, dupa lupta cu invadatorii. Ideal este ca micutul sa manance alimente bogate in zinc (nuci, carne de vita, germeni de grau, oua, legume, seminte de floarea soarelui), insa, daca refuza, ii puteti administra si suplimente naturale pe baza de zinc.
Un "ajutor de pret" pe care eu nu l-am folosit cu Rares este nebulizatorul pentru aerosoli. Nu l-am folosit, desi as fi vrut. Doamna doctor pediatru la care merg cu Rares mi-a confirmat ca este o metoda foarte eficienta, insa nu pentru temperamentul lui Rares: "Doamna, eu imi cunosc marfa, cum va imaginati ca o sa stea Rares la cat de iute este?! Dati banii degeaba!" De curand am aflat ca sunt si purificatoare de aer cu filtru salin sau dispozitive care emana aerosoli in camera.
O alternativa la aparatele cu aerosoli o reprezinta microsalinele de suprafata, create artificial dupa o descoperire cu brevet de inventie, in mai toate orasele tarii, inclusiv in Constanta. De asemenea, puteti achizitiona, de la magazinele naturiste, chiar si candele, sub forma unor blocuri de sare, care incep sa-si faca efectul datorita caldurii emanate de lumanarele mici, aprinse in interior.
Daca copilul are mucisori si este prea mic sa stie sa sufle nasucul, trebuie folosita neaparat batista sugarului, acel dispozitiv pe care il anexam furtunului de aspirator. Ii puneti cateva picaturi de ser fiziologic in nasuc, asteptati 2-3 minute si il aspirati. Stiu, sunt putini copii care il accepta, insa faptul ca micutul se sperie este cu mult mai putin important decat complicatiile care pot aparea in cazul in care nu folositi instrumentul. Din experienta va spun, este foarte eficienta si absolut necesar sa o folositi, pentru ca mucozitatile, neeliminate, se pot suprainfecta si situatia se complica.
Daca tuseste, ii puteti da un sirop natural. Eu recomand siropul de ridiche neagra facut in casa, cu miere, la Rares a functionat de fiecare data. Cumpar o ridiche neagra din piata, o spal bine, ii tai partea superioara, ca la pepene, o dau deoparte.
Cum fac siropul de ridiche neagra? O scobesc in interior cat sa incapa 2 lingurite de miere de albine. Strapung cu un bat pentru frigarui intai partea superioara (care sta ca un capac pe ridiche) apoi il trec prin miere si ridichea in sine, pentru a se crea un canal de scurgere a siropului natural din ridiche neagra. Pun ridichea intr-un pahar sau cana, astfel incat sa se scurga siropul in interior. Ii dau copilului meu cate o lingura / de 3 ori pe zi timp de 3-4 zile si tusea devine, din seaca, productiva si apoi inceteaza.
Daca are rosu in gat, orice consuma copilul trebuie sa nu fie nici rece, nici fierbinte. Fiind o zona deja inflamata si sensibila, alimentele sau lichidele este ideal sa fie consumate la temperatura camerei sau caldute.
Daca micutul face febra, nu stare subfebrila, adica temperatura masurata intrarectal depaseste 38 de grade sau 38.5 grade Celsius, este bine sa-i administrati antitermice. Ideal este sa permitem organismului corpului sa lupte cu armele proprii (starea subfebrila) impotriva dusmanilor si noi sa avem grija sa crestem aportul de lichide, pentru a evita deshidratarea. Cand copilul meu este racit, ii dau mai multa apa, ceaiuri, sucuri din fructe si legume. Foarte eficiente in lupta cu raceala sunt ceaiurile din: cimbrisorul, echinaceea, catina etc.
Sa intervenim cu antipiretice / antitermice (acestea inhiba sisteza prostaglandinelor) in momentul in care temperatura mult prea ridicata poate afecta organismul.
Antipireticele sau antitermicele (la copii, cele mai folosite sunt Panadol/Nurofen) actioneaza asupra prostaglandinelor, astfel incat sa nu mai deregleze setarea fireasca a "termostatului" de la nivel de hipotalamus, de 37 de grade. Mai pe intelesul nostru, al tuturor, antipireticele au rolul de a tine temperatura copilului sub control.
La copii, organismul reactioneaza mult mai rapid decat la un adult, astfel ca ne putem confrunta cu o crestere sau scadere foarte rapida a temperaturii, in caz de raceala sau infectie. Nu trebuie sa facem exces de antitermice, nu este indicat sa le folosim pe termen lung si nu este cazul sa le administram daca temperatura nu creste mai mult de 38 sau 38,5 grade (exceptiile sunt copiii care au in istoric convulsii febrile). Insa administrarea lor este necesara in conditiile in care febra depaseseste pragul de 38.5 grade.
De ce sa administram antipiretice/antitermice copilului aflat in stare febrila? Pentru ca febra (temperatura corporala masurata a copilului este de peste 38 de grade sau 38.5 grade) poate produce reactii si consecinte nedorite, nu numai disconfortul micutului, ci si convulsii febrile, cefalee, alterare a starii de constienta, deshidratare.
Sa administram antibiotic copilului cu stare febrila? Nu categoric, daca micutul are o viroza! si ... da, daca "invadatorul" este un bacil gram-negativ sau un fung. Insa, inainte de a hotari sa-i administrati copilului antibiotic, este obligatoriu sa vizitati medicul pediatru si obligatoriu sa i se recolteze probe de sange (hemoleucograma) si/sau probe microbiologice pentru a se putea stabili ce tip de antibiotic poate lupta cu "invadatorul" (in cazul acesta, nu este un virus).