Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Copilul meu a racit, ce fac

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 14.12.2013
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Copilul meu a facut varicela. Eram speriata, dar pregatita, pentru ca stiam totul despre varicela.

Cand copilul a racit, are mucisori, tuseste, are nasul infundat, nu mai are pofta de mancare, simte o durere in gat, face si febra, este bine sa actionam prompt, sa ajutam organismul bebelusului sau copilului sa iasa invingator, fara efecte nedorite, din lupta cu problema de sanatate. Insa natural, pe cat posibil, mai ales, fara antibiotic.

 

Eu nu sunt genul de parinte care alearga imediat cu copilul la doctor, asta si pentru ca am capatat, fara sa-mi doresc, experienta, insa recomand vizita la pediatru.

 

"Ajutoarele de pret" (folosesc ghilimelele pentru ca Rares a preluat cu mandrie expresia si este incantat sa se autodenumeasca "ajutorul meu de pret"), in cazul in care organismul copilului se lupta cu un factor perturbant, raceala, sunt: consumul ridicat de lichide, pentru hidratare optima si pentru eliberarea, prin transpiratie si urina, a toxinelor; vitamina C; mineralele; aspirarea mucozitatilor.

 

Pentru a ajuta organismul sa lupte cu raceala, este bine sa ii dam copilului sa manance, mai mult decat de obicei, alimente vitaminizante si bogate in minerale.

 

Vitamina C este esentiala in raceala, asa ca este bine ca micutul sa consume alimente care au continut ridicat de vitamina C: catina (sirop de catina, ceai de catina), broccoli, lamaie, coacaze (ceai de coacaze) etc.

 

Zincul este un mineral adiuvant in cresterea imunitatii, un mineral cu puternice proprietati antioxidante, ajuta celulele sa se regenereze, dupa lupta cu invadatorii. Ideal este ca micutul sa manance alimente bogate in zinc (nuci, carne de vita, germeni de grau, oua, legume, seminte de floarea soarelui), insa, daca refuza, ii puteti administra si suplimente naturale pe baza de zinc.

 

Un "ajutor de pret" pe care eu nu l-am folosit cu Rares este nebulizatorul pentru aerosoli. Nu l-am folosit, desi as fi vrut. Doamna doctor pediatru la care merg cu Rares mi-a confirmat ca este o metoda foarte eficienta, insa nu pentru temperamentul lui Rares: "Doamna, eu imi cunosc marfa, cum va imaginati ca o sa stea Rares la cat de iute este?! Dati banii degeaba!" De curand am aflat ca sunt si purificatoare de aer cu filtru salin sau dispozitive care emana aerosoli in camera.

 

O alternativa la aparatele cu aerosoli o reprezinta microsalinele de suprafata, create artificial dupa o descoperire cu brevet de inventie, in mai toate orasele tarii, inclusiv in Constanta. De asemenea, puteti achizitiona, de la magazinele naturiste, chiar si candele, sub forma unor blocuri de sare, care incep sa-si faca efectul datorita caldurii emanate de lumanarele mici, aprinse in interior.

 

Daca copilul are mucisori si este prea mic sa stie sa sufle nasucul, trebuie folosita neaparat batista sugarului, acel dispozitiv pe care il anexam furtunului de aspirator. Ii puneti cateva picaturi de ser fiziologic in nasuc, asteptati 2-3 minute si il aspirati. Stiu, sunt putini copii care il accepta, insa faptul ca micutul se sperie este cu mult mai putin important decat complicatiile care pot aparea in cazul in care nu folositi instrumentul. Din experienta va spun, este foarte eficienta si absolut necesar sa o folositi, pentru ca mucozitatile, neeliminate, se pot suprainfecta si situatia se complica.

 

Daca tuseste, ii puteti da un sirop natural. Eu recomand siropul de ridiche neagra facut in casa, cu miere, la Rares a functionat de fiecare data. Cumpar o ridiche neagra din piata, o spal bine, ii tai partea superioara, ca la pepene, o dau deoparte.

 

Cum fac siropul de ridiche neagra? O scobesc in interior cat sa incapa 2 lingurite de miere de albine. Strapung cu un bat pentru frigarui intai partea superioara (care sta ca un capac pe ridiche) apoi il trec prin miere si ridichea in sine, pentru a se crea un canal de scurgere a siropului natural din ridiche neagra. Pun ridichea intr-un pahar sau cana, astfel incat sa se scurga siropul in interior. Ii dau copilului meu cate o lingura / de 3 ori pe zi timp de 3-4 zile si tusea devine, din seaca, productiva si apoi inceteaza.

 

Daca are rosu in gat, orice consuma copilul trebuie sa nu fie nici rece, nici fierbinte. Fiind o zona deja inflamata si sensibila, alimentele sau lichidele este ideal sa fie consumate la temperatura camerei sau caldute.

 

Daca micutul face febra, nu stare subfebrila, adica temperatura masurata intrarectal depaseste 38 de grade sau 38.5 grade Celsius, este bine sa-i administrati antitermice. Ideal este sa permitem organismului corpului sa lupte cu armele proprii (starea subfebrila) impotriva dusmanilor si noi sa avem grija sa crestem aportul de lichide, pentru a evita deshidratarea. Cand copilul meu este racit, ii dau mai multa apa, ceaiuri, sucuri din fructe si legume. Foarte eficiente in lupta cu raceala sunt ceaiurile din: cimbrisorul, echinaceea, catina etc.

 

Sa intervenim cu antipiretice / antitermice (acestea inhiba sisteza prostaglandinelor) in momentul in care temperatura mult prea ridicata poate afecta organismul.

 

Antipireticele sau antitermicele (la copii, cele mai folosite sunt Panadol/Nurofen) actioneaza asupra prostaglandinelor, astfel incat sa nu mai deregleze setarea fireasca a "termostatului" de la nivel de hipotalamus, de 37 de grade. Mai pe intelesul nostru, al tuturor, antipireticele au rolul de a tine temperatura copilului sub control.

 

La copii, organismul reactioneaza mult mai rapid decat la un adult, astfel ca ne putem confrunta cu o crestere sau scadere foarte rapida a temperaturii, in caz de raceala sau infectie. Nu trebuie sa facem exces de antitermice, nu este indicat sa le folosim pe termen lung si nu este cazul sa le administram daca temperatura nu creste mai mult de 38 sau 38,5 grade (exceptiile sunt copiii care au in istoric convulsii febrile). Insa administrarea lor este necesara in conditiile in care febra depaseseste pragul de 38.5 grade.

 

De ce sa administram antipiretice/antitermice copilului aflat in stare febrila? Pentru ca febra (temperatura corporala masurata a copilului este de peste 38 de grade sau 38.5 grade) poate produce reactii si consecinte nedorite, nu numai disconfortul micutului, ci si convulsii febrile, cefalee, alterare a starii de constienta, deshidratare.

 

Sa administram antibiotic copilului cu stare febrila? Nu categoric, daca micutul are o viroza! si ... da, daca "invadatorul" este un bacil gram-negativ sau un fung. Insa, inainte de a hotari sa-i administrati copilului antibiotic, este obligatoriu sa vizitati medicul pediatru si obligatoriu sa i se recolteze probe de sange (hemoleucograma) si/sau probe microbiologice pentru a se putea stabili ce tip de antibiotic poate lupta cu "invadatorul" (in cazul acesta, nu este un virus).

Citeste si Ce fac eu cand copilul meu face febra
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Cred în #Dreptul la fericire!
Ca să fiu fericită, am nevoie să am casa mea. Ca să fiu fericită, am nevoie ca al meu copil să îmi ceară de mâncare. Ca să fiu fericită, am nevoie ca...
Dragi mămici, simțiți sau ați simțit vreodată ca mine?
Dragi mămici (tăticii să mă ierte, dar cei mai mulți dintre ei au mai puține cunoștințe decât mămicile privitor la aspectul medical, ei au alte...
Organismul copilului meu s-a dovedit a avea intoleranta la ou, lapte de vaca, gluten, migdale si cajou.
Va spuneam, intr-un articol anterior, ca eu suspectam ca organismul lui Rares raspundea cu disconfort abdominal la mai multe alimente decat laptele de vaca.  ...
Bebelusul va mosteni tendinta de a fi alergic mai ales de la parintele de acelasi sex, insa nu si specificul alergiei.
Inca de cand avea o luna, doamna doctor pediatru l-a caraterizat medical pe Rares ca fiind un copil cu fond alergic , mostenit, se pare, de la tatal lui. Am auzit...
Copilul meu are un suflu sistolic, insa benign, fara semnificatie patologica.
Am atat de multe experiente, in calitate de mama, de impartasit si, comparativ, atat de putin timp, incat mi se intampla sa omit aspecte deosebit de importante. Unul...
Copilul meu se freca incontinuu la ochisori, clipea des, lacrima, insa nu era necesar sa poarte ochelari de vedere!
Inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste sanatatea copilului, eu am invatat ca trebuie sa cer si o a doua parere.   Copilul meu, de foarte mic,...
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic.
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic, dimpotriva, s-a instalat...
Mami, ma doare burtica! Copilul meu a facut enterocolita.
" Mami, ma doare burtica! " Am auzit aceste cuvinte de nenumarate ori in timpul infectiei cu toxocara si, apoi, pe fondul consumului de lactate,...
Sigur ca a racit copilul, nu l-ai imbracat bine si l-ai tinut in curent!
De fiecare data cand copilul meu a racit , am fost subtil invinovatita de strabunica lui Rares ca nu l-am imbracat suficient de gros, nu l-am invelit noaptea, l-am...
Copilul meu a facut varicela. Eram speriata, dar pregatita, pentru ca stiam totul despre varicela.
Copilul meu a facut varicela.   Ma asteptam sa faca varicela. In grupa lui, la gradinita , copiii sunt mai mult decat colegi, sunt prieteni. Se...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!