Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Ce fac eu cand copilul meu face febra

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 12.12.2013
1 comentarii Comenteaza
Citeste si Sigur ca a racit copilul, nu l-ai imbracat bine si l-ai tinut in curent!

Cred ca fiecaruia dintre noi i s-a intamplat ca micutul sa faca febra. Stiu ca primul sentiment care va incearca este acela de panica atunci cand copilul frige, mai ales daca episodul este nocturn si debuteaza brusc.

 

Bebelusii si copiii fac febra destul de des, fie ca au racit, fie ca au rosu in gat, ca se confrunta cu eruptii dentare, ca sufera de infectii ale urechii, fie ca reactie la vaccinuri, fie din alte motive.

 

La bebelusi si copii, temperatura creste rapid, la fel cum si debutul este neprevazut, de cele mai multe ori, dat fiind faptul ca sistemul lor imunitar nu a ajuns inca la maturitate.

 

Eu insami, desi stiu teorie, sunt panicata de fiecare data cand Rares face febra. Asta si pentru ca am trecut cu el prin episodul cu convulsii febrile si, recunosc, nu am resusit inca sa depasesc momentul, din punct de vedere emotional. Insa, panica mea si raspunsul fizic si imediat pe care il primesc din partea organismului meu nu ma impiedica sa actionez prompt si responsabil pentru binele lui Rares.

 

 

Copilul meu a racit, ce fac

 

 

Ii masor temperatura imediat, daca ma lasa, pentru ca evit sa il agit si, in consecinta, sa ii creasca si mai tare temperatura. Stiu ca sunt mai multe instrumente de masurare a temperaturii, pe langa termometrul clasic cu mercur: termometrul electronic, termometrul cu infrarosu, termometrul suzeta, termometrul digital, termometrul plasture, termometrul pentru ureche etc. La copii, in cazul unui episod febril, temperatura trebuie masurata la interval de 30 de minute sau chiar mai des.

 

Experienta m-a invatat sa stiu sa apreciez, in cazul lui Rares, daca se confrunta cu o stare febrila si daca este cazul sa intervin cu antitermice (cand temperatura depaseste 38.5 grade Celsius).

 

Cand copilul meu are febra, am grija sa fie imbracat lejer, cat mai sumar, pentru a nu se supraincalzi si aerisesc foarte des camera, in lipsa lui. Totodata, scad temperatura ambientala. Procedez asa pentru a-i ajuta corpul sa-si regleze temperatura.

 

Am grija sa fie hidratat corespunzator. Studiile au aratat faptul ca, la fiecare grad Celsius peste 38 de grade, se pierd aproximativ 200 ml de apa pe metru patrat, ceea ce face ca organismul copilului sa se deshidrateze. Si, atunci, cresc aportul de lichide. Ii fac imediat un ceai.

 

Eu am mereu in casa un tip de ceai, ori de cimbrisor, ori coacaze negre, ori busuioc, ori ceaiul pentru raceala, menta etc. Ii adaug fresh de lamaie si miere, dupa ce l-am adus la temperatura la care sa-l poata bea. Ceaiul il ajuta intodeauna, insa nu il accepta mereu si, atunci, eu trebuie sa gasesc metode prin care sa-l fac sa-l bea: i-l dau cu lingurita sau cu paiul sau deschid, in puterea noptii, televizorul si i-l dau cate putin.

 

Se gasesc in farmacii solutii de rehidratare care contin electroliti (pliculete cu un praf care se dizolva in apa plata, au diverse arome de fructe, ca sa fie mai placute la gust).

 

Oricum, hidratarea, in caz de febra, este foarte importanta. Rares bea o cana cu ceai si, pentru moment, ii scade temperatura, transpirand.

 

Daca episodul febril revine in scurt timp, atunci stiu ca este nevoie sa intervin cu antitermice (Panadol si Nurofen, alternandu-le la 4 ore).

 

Daca febra nu scade sub valoarea de 38.5, eu il dezbrac si il bag sub dus, fara sa-i pun apa in cap. Cand era bebelus, i-am facut impachetari hipotermizante, adica l-am impachetat intr-un cearsaf cu apa calduta. Acum, si pentru ca ii place in apa, eu ii anunt dusul ca o joaca. Apa nu trebui sa fie, sub nicio forma, rece, ci temperatura cat mai apropiata de temperatura lui corporala si trebuie scazuta temperatura, dar nu sub 37 de grade, cate putin. In cazul lui Rares, aceasta este cea mai eficienta metoda de a aduce temperatura corporala in limite normale, de a-i ajuta organismul, din exterior, sa scada temperatura si, apoi, sa-si restabileasca starea de normalitate, in ceea ce priveste temperatura corporala.

 

Compresele si sosetele imbibate cu apa calduta reprezinta o metoda care functioneaza cand copilul meu are febra. Personal, nu i-am pus niciodata sosete cu otet sau alcool, in caz de febra, fiind avertizata de catre un medic pediatru ca exista riscul sa se produca arsuri, iritatii, chiar intoxicatii.

 

In toata perioada cu febra, ii dau vitamina C. Vad ca se gaseste acum sub diverse forme, chiar drajeuri, si incerc sa-i dau cat mai multe ceaiuri, fresh-uri din fructe si legume. Ma simt implinita cand copilul meu bea o cescuta de suc de portocale, ca mai mult nu am pretentia, cunoscandu-l. Ii dau un sirop de imunizare, insa risc sa refuze, la un moment dat, orice. Dar se gasesc in farmacii tot felul de siropuri sau drajeuri care stimuleaza imunitatea si sunt benefice in afectiunile respiratorii.

 

Numai ca sunt situatii in care febra revine, dupa 1, 2 ore si atunci o luam de la capat. Pentru mine este clar ca "invadatorul" (virus ori bacterie) este greu de anihilat si organismul are nevoie de un ajutor. Eu prefer ajutorul natural.

 

 

Doamna, aveti varicela! Uitati, o sa va manance bubitele si trebuie sa le dati cu mixtura mentolata. Sa-l rugati pe Rares sa va ajute.

 

 

 

Am depasit faza in care nu aveam niciun fel de experienta si minimum de cunostinte medicale, asa incat nu ii administrez antibiotice decat in cazul in care se dovedeste (investigatia minima obligatorie este efectuarea hemoleucogramei, o investigatie de hematologie cu rezultat imediat) ca organismul copilului se lupta cu bacterii/fungi.

 

Insa si atunci, in conditiile in care copilul sufera de afectiuni respiratorii, exista o alternativa la antibiotic, tratamentul cu aerosoli, fie cu nebulizator, fie printr-un dispozitiv medical care emana aerosoli in camera. Chiar de curand, am cumparat, de la un magazin naturist, o candela-bloc de sare, cu efecte benefice in cazul afectiunilor respiratorii si manifestarilor alergice.

Citeste si Ce este febra, la copil si adult
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
    [0] => Array
        (
            [id] => 15
            [date] => 2014-04-07 13:33:56
            [fields] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [0] => name
                            [1] => text
                            [2] => oxana
                        )

                    [1] => Array
                        (
                            [0] => email
                            [1] => email
                            [2] => atamanoxana@yahoo.com
                        )

                    [2] => Array
                        (
                            [0] => message
                            [1] => textarea
                            [2] => cnu ar trebui sa iti fie frica sa ii pui sosete inmuiate in otet, atit timp cit diluezi cu apa, am incercat , are efect miraculos.Succes
                        )

                )

            [img_name] => 
        )

)
oxana 2014-04-07 13:33:56
cnu ar trebui sa iti fie frica sa ii pui sosete inmuiate in otet, atit timp cit diluezi cu apa, am incercat , are efect miraculos.Succes
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Cred în #Dreptul la fericire!
Ca să fiu fericită, am nevoie să am casa mea. Ca să fiu fericită, am nevoie ca al meu copil să îmi ceară de mâncare. Ca să fiu fericită, am nevoie ca...
Dragi mămici, simțiți sau ați simțit vreodată ca mine?
Dragi mămici (tăticii să mă ierte, dar cei mai mulți dintre ei au mai puține cunoștințe decât mămicile privitor la aspectul medical, ei au alte...
Organismul copilului meu s-a dovedit a avea intoleranta la ou, lapte de vaca, gluten, migdale si cajou.
Va spuneam, intr-un articol anterior, ca eu suspectam ca organismul lui Rares raspundea cu disconfort abdominal la mai multe alimente decat laptele de vaca.  ...
Bebelusul va mosteni tendinta de a fi alergic mai ales de la parintele de acelasi sex, insa nu si specificul alergiei.
Inca de cand avea o luna, doamna doctor pediatru l-a caraterizat medical pe Rares ca fiind un copil cu fond alergic , mostenit, se pare, de la tatal lui. Am auzit...
Copilul meu are un suflu sistolic, insa benign, fara semnificatie patologica.
Am atat de multe experiente, in calitate de mama, de impartasit si, comparativ, atat de putin timp, incat mi se intampla sa omit aspecte deosebit de importante. Unul...
Copilul meu se freca incontinuu la ochisori, clipea des, lacrima, insa nu era necesar sa poarte ochelari de vedere!
Inainte de a lua o decizie in ceea ce priveste sanatatea copilului, eu am invatat ca trebuie sa cer si o a doua parere.   Copilul meu, de foarte mic,...
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic.
In situatia in care copilului dumneavoastra ii ramane un os de peste in gat, nu intrati in panica. Eu am facut-o! Nu a ajutat la nimic, dimpotriva, s-a instalat...
Mami, ma doare burtica! Copilul meu a facut enterocolita.
" Mami, ma doare burtica! " Am auzit aceste cuvinte de nenumarate ori in timpul infectiei cu toxocara si, apoi, pe fondul consumului de lactate,...
Sigur ca a racit copilul, nu l-ai imbracat bine si l-ai tinut in curent!
De fiecare data cand copilul meu a racit , am fost subtil invinovatita de strabunica lui Rares ca nu l-am imbracat suficient de gros, nu l-am invelit noaptea, l-am...
Copilul meu a facut varicela. Eram speriata, dar pregatita, pentru ca stiam totul despre varicela.
Copilul meu a facut varicela.   Ma asteptam sa faca varicela. In grupa lui, la gradinita , copiii sunt mai mult decat colegi, sunt prieteni. Se...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!