Am raspuns azi, pe un forum, unei mamici in legatura cu diversificarea alimentatiei la bebelusi. Era foarte dezorientata. Mi-am adus aminte ce simteam eu numai gandindu-ma ca voi incepe diversificarea alimentatiei. Eram confuza.
Speriata, acesta este termenul cel mai potrivit. Speriata de sarcina, in sine, si ca nu voi putea face fata. Era una care se adauga programului si asa incarcat. Pana atunci fusese foarte simplu, in ceea ce priveste hranirea bebelusului meu. L-am alaptat la san pana la 3 luni, insa i-am dat, in completare, la mesele din timpul zilei, si o formula de lapte praf.
Bebelusul meu era foarte activ, atat ziua, cat si noaptea. Pentru mine, gatitul era, pana atunci, si este din nou, de ceva timp, un motiv de relaxare. Atunci, insa, prepararea alimentatiei diversificate se adauga noptilor nedormite, zilelor in care incercam sa-mi indeplinesc atat sarcinile profesionale, cat si pe acelea casnice in intervalele scurte in care dormea Rares.
Teama aceasta fost rezolvata in scurt timp, pentru ca am facut fata. Toate mamele fac fata oricarei provocari, daca scopul este binele copilului. Il luam pe Rares cu mine la bucatarie in scoica si curatam un mar in timp ce ii distrageam atentia cu cate un cantecel, ii povesteam ceva, orice, ii dadeam cate un obiect din bucatarie. Trebuia sa-l tin ocupat, asa incat sa nu faca miscari bruste, sa cada cu tot cu scoica, care era pusa pe masa.
In alta ordine de idei, eram speriata de lipsa unor informatii precise pe care sa le pun in practica. Mi-era teama sa nu fac ceva gresit, nu stiam ce alimente sunt potrivite pentru varsta bebelusului meu, nici daca sunt cele care sa-l hraneasca intr-un mod sanatos. Nu stiam in ce cantitati si la ce ore este bine sa inlocuiesc laptele cu o alimentatie diversificata. Auzisem diverse opinii pe aceasta tema, avizate sau ale altor mamici, din propria lor experienta. Insa eu aveam nevoie de un plan de diversificare gandit de altcineva, eu doar sa-l urmez.
Si aceasta teama si-a gasit rezolvarea. Am mers la o doamna doctor pediatru care mi-a intocmit o schema de diversificare desfasurata pe zile, chiar ore. O am si acum. Mi-a fost foarte utila atunci. Singurul aspect pe care l-am amendat a fost acela ca mi-a recomandat sa incep diversificarea cu sucul de portocale. Rares a facut o iritatie la fundulet pronuntata, care nu se vindeca, desi am folosit mai multe creme speciale pentru iritatia pielii la bebelusi. La sfatul unui alt medic pediatru, am inlocuit sucul de portocale cu sucul de morcov, dat fiind ca cel dintai ii provoca un scaun foarte acid. Am si primit indicatia de a combina mai multe creme pentru a trata iritatia si, fiind rezolvata cauza, aceasta combinatie de creme speciale a reusit sa vindece efectul, iritatia bebelusului meu.
Conform schemei de diversificare pe care mi-a recomandat-o doamna doctor, bebelusul meu, la 4 luni, era ideal sa aiba cinci mese pe zi, toate, pana atunci, bazate exclusiv pe formula de lapte praf.
Piureul de broccoli si spanac pregatit cu pasta de avocado, in loc de unt, este garnitura preferata a copilului meu
Prima si ultima masa din zi erau compuse din lapte praf, prima, la orele 5, 6 dimineata, iar, ultima, la orele 21, 21:30. Acestea au ramas aceleasi chiar si dupa ce Rares a depasit stadiul de bebelus, cu mentiunea ca, la masa de seara, ii adaugam si cereale potrivite varstei. Urmatoarea masa in care bebelusul meu consuma lapte era inlocuita treptat cu masa de fructe si se desfasura la orele 9, 10 dimineata. Masa de pranz, de la orele 12, 13, urma sa fie inlocuita cu supa de legume si, ulterior, piureuri. La orele 16, 17, Rares a primit foarte bucuros iaurtul.
La orele 9, 10 dimineata, alimentatia bebelusului meu se baza pe fructe. Mai intai, sub forma de suc, apoi nectar, apoi piure si fructe rase. Am inceput gresit cu suc de portocale, insa este ideal sa se inceapa cu suc de mar sau de morcov. Eu am primit indicatia sa ii dau, in prima zi, 2 lingurite si sa cresc, pe zi ce trecea, cantitatea de suc, astfel incat sa nu mai primeasca formula de lapte, in completare.
Deja, la 5 zile de la inceperea diversificarii, bebelusul meu consuma aproximativ 50 de ml de suc de mar, de consistenta unui nectar. A 6-a zi am inceput sa-i dau piure de mar, apoi, mar ras fin. Incepand cu a doua saptamana de diversificare, am adaugat sau am inlocuit masa de mar cu morcov ras foarte fin sau alte fructe de sezon, pe rand, (nectarina, caisa, piersica, pruna, pepene galben, pepene rosu, strugure fara coaja si samburi etc.). Am facut tot posibilul sa-i introduc in alimentatie cat mai multe fructe, pentru o dezvoltare fizica si, mai ales, intelectuala cat mai armonioase.
La aproximativ 3 saptamani de la inceperea diversificarii alimentatiei, am inlocuit a patra masa, cea de la orele 16, 17, cu iaurt simplu. Este ideal ca iaurtul sa fie facut in casa. Eu iaurt nu am facut, insa am pregatit branza proaspata, cand Rares avea 7,8 luni, dupa o reteta care i-a placut bebelusului meu, cu zeama de lamaie, branza pe care o amestecam cu iaurt. Masa de iaurt era preferata lui Rares. Eu ii adaugam si un biscuit si chiar fruct dat prin blender, pentru a-l indulci.
Dupa o luna, bebelusul meu a inceput sa se "bucure" de supa la pranz, in loc de formula de lapte praf, la orele 12, 13. Fierbeam radacinoasele (morcov, telina, pastarnac, patrunjel etc.) aproximativ 20 de minute, adaugam si dovlecel. Este ideal ca supa sa nu contina sare sau ulei, insa eu am adaugat, dupa ce am dat supa de pe foc, un pic de ulei de masline. I-am dat, initial, doar supa, fara legume. Apoi, am inceput sa-i dau piureuri de legume. Dupa 2 luni, am introdus si carnea de pui in alimentatia bebelusului meu.
La 6 luni si jumatate, bebelusul meu se bucura de diversificare aproape completa, cu trei dintre mese bazate pe alimentatie diversificata, alta decat formula de lapte praf.
Vreau sa subliniez ca o mama isi cunoaste cel mai bine bebelusul, mai bine decat un medic, si stie, bazandu-se pe reactiile bebelusului si pe istoricul parintilor si bunicilor, daca un aliment este tolerat sau nu de micut.
Bebelusul va mosteni tendinta de a fi alergic mai ales de la parintele de acelasi sex, insa nu si specificul alergiei.
Pe de alta parte, toate schemele de diversificare sunt simple indicatii, iar o mama poate, fara sa-i fie teama, sa completeze sau sa personalizeze, in functie de preferintele bebelusului, diversificarea.
Este ideal, insa, sa tina cont de cateva sfaturi privind alimentele care nu sunt potrivite pentru stadiul de dezvoltare a sistemului digestiv la bebelusi. La fel cum este necesar ca fiecare aliment nou sa fie introdus pe rand si la interval de 4-5 zile, astfel incat mama sa poate observa reactia de tolerare a alimentului respectiv de catre bebelus.
Este bine ca bebelusul sa fie hranit conform unei "scheme orare", de la inceput, pentru ca studiile au aratat ca isi va pastra obiceiul de a manca fructe dimineata, alimente pregatite termic la pranz.
Este bine, de asemenea, ca mamicile sa nu isi epuizeze energia cantarind la fix orice aliment. Am retinut, in sensul acesta, o fraza: "Daca 10 ml de suc de portocale il vor afecta pe micut, cu siguranta, 20 sau 30 de ml vor produce aceleasi efecte."
Sunt medici care recomanda mamicilor sa ii ajute pe bebelusi sa accepte mai usor alimente noi, combinandu-le cu lapte praf, aliment cu care acestia sunt deja familiarizati. Eu nu am procedat asa. In schimb, daca bebelusul meu nu accepta meniul pregatit de mine, incercam altul sau ii dadeam formula de lapte praf.
Nu stiu daca este cel mai bun plan de inceperea a diversificarii alimentatiei la bebelusi, insa stiu ca ajuta macar putin mamicile, fiind o informatie suplimentara.