Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

'- Mami, păi, dacă ei îl iubeau, el de ce nu simțea asta?!'

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 26.01.2015
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Nu-mi place, dar nu trebuie să-mi placă mie, ci ţie

Vă spuneam în articolul 'Eu te-am făcut, eu te omor!' că i-am povestit copilului meu despre familia care a încetat să mai fie o echipă. Nouă ne plac poveștile și, de fiecare dată, și unul, și celălalt avem de lămurit și învățat ceva din ele.

 

Am să vă redau o parte din poveste, îmbrăcată de Rareș cu trăirile și convingerile lui, care pot fi și ale copiilor voștri. Și am început așa:

 

Erau doi frați, o fetiță și un băiețel. Fetița se juca cu păpușile, iar băiețelul cu mașinuțele, mingea. Băiețelului îi plăceau luptele. Era năzdrăvan, iute, curios, nu stătea locului niciodată, spre deosebire de fetiță.

 

- Mami, băiețelul era obraznic?!

 

- Nuu, era năzdrăvan. Dar de ce mă întrebi?

 

- Așa, că fetițele sunt cuminți.

 

- Și fetițele, și băiețeii sunt tot copii. Unii sunt mai năzdrăvani, alții sunt mai liniștiți. Unii au mai multă energie, alții preferă activitățile care nu presupun mișcare. Atâta tot. Uite, îți spun un secret. Mie îmi plac copiii curioși, activi, energici, isteți, vorbăreți, chiar năzdrăvani.

 

- Îți plac năzdrăvanii?! Adică cei care fac obrăznicii?!

 

- Hai să le zicem năzdrăvănii, pentru că nu sunt făcute cu intenție rea. (Fața i s-a luminat deodată și s-a lipit de mine.)

 

Părinții băiețelului nu l-au înțeles și au greșit din ce în ce mai mult, iar băiețelul nu s-a mai simțit iubit. Ei îl pedepseau, îl loveau și îi spuneau cuvinte urâte, în loc să-l învețe să se comporte frumos cu răbdare și arătându-i și mai multă dragoste.

 

- Îl băteau?! Mami, de ce îl băteau?! Mami, băiețelul avea nevoie de mai multă dragoste... Despre asta era vorba, sunt sigur!

 

- Exact asta cred și eu. Uite, copiii au nevoie de ceva anume și nu știu cum să ceară. Iar oamenii mari nu-i înțeleg. Cred că adesea oamenii mari uită că au fost și ei copii... Și oamenii mari greșesc, să știi.

 

Uite, un exemplu de reacție nepotrivită a părinților băiețelului. S-a întâmplat o dată ca el să spargă o vază, fără să vrea.

 

- Ca atunci când am spart eu acvariul?

 

- Da, ca atunci. Iar tatăl lui l-a bătut tare pentru asta și l-a pedepsit. Nu i-a mai permis joaca afară timp de o săptămână.

 

- Dar, mami, el nu a vrut să spargă vaza, doar s-a întâmplat. Cred că și lui i-a părut rău că vaza aia s-a spart. Tatăl lui trebuia să-l ia în brațe, sigur băiețelul suferea deja... Tu nu m-ai certat când am spart acvariul, dar, am simțit eu, te-ai supărat, că nici nu te-ai uitat la mine ... Nu mi-a plăcut, să știi. Eu am simțit atunci că tu nu mă iubești.

 

Citește și: Copilul meu a recunoscut ca a mintit. Rares m-a oprit, m-a tras la nivelul lui si ce a urmat m-a impresionat profund si m-a bucurat tare.

 

- Știu, și mă bucur că mi-ai spus. Și îmi pare rău, eram prea nervoasă ca să-ți pot explica. Nu, nu eram supărată pe tine, nu aveam de ce. Știi?! Când am văzut toată apa din acvariu împrăștiată pe dvd, parchet, cioburile în toată camera, în mocheta deasă, am intrat în panică. Am greșit. Știu, și tu te-ai speriat.

 

- Daaa.

 

- Iartă-mă! Te iubesc foarte mult, până la cer și înapoi. Ești un copil minunat.

 

- Acum, știu că mă iubești. Simt. Mami, părinții băiețelului de ce nu-l iubeau?! Copiii trebuie iubiți!

 

- Dar îl iubeau, doar nu știau cum să se poarte.

 

- Mami, păi, dacă ei îl iubeau, el de ce nu simțea asta?!

 

Nu este suficient ca părinții să-și iubească până la cer și înapoi copiii. Micuții au nevoie să și simtă asta!

 

Sursa foto aici.

 

Citeste si Îmi doresc din suflet să nu ajung atât de rece și închisă în turnul meu ca ea.
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Nu arăta asta, că nu e de bine!
    Am fost dură cu Rareș. I-am zis că sunt atât de furioasă, că aș putea să-l închid într-o cameră, sau să-l ameninț, sau să-l...
O medalie de bronz și trei lecții valoroase pe care viața i le-a predat într-o singură zi
Rareș a venit de la Cupa Olteniei karate kyokushin cu bronzul și cu trei lecții învățate într-o jumătate de zi. Lecția nerenunțării, lecția credinței că...
Esti și tu prea sensibilă?
    Sunt diferită, asta e cert și mi-e clar. Cei mai mulți oameni se bazează pe cele cinci simțuri. Eu mai simt ceva. Și simt mai mult. Și,...
De ce se imită atât de prost
Am multe începuturi în notițele telefonului, cele mai multe scrise noaptea, tastate neinteligibil de către oricine altcineva decât mine, unele...
Dacă pornești de la premisa că el trebuie să tacă și să asculte, ai greșit din start
    Față de tine.   Față de el, am scris zeci de rânduri cum. În fața ta, va învăța să construiască grimase,...
Un bătrânel, o zi de toamnă revelatoare și un studiu despre viață
    Am ajuns într-un moment al vieții mele când am înțeles niște mici, dar semnificative diferențe. Una dintre ele e asta:...
Nu vă feriți copiii de frustrări
Era jumătatea lui iunie ’92, serbare de sfârșit de clasa a IV.   Domnișoara învățătoare organiza serbări foarte frumoase, adevărate...
Știu ce le place celorlalți la tine
    Rareș mi-a zis ieri că abia așteaptă să înceapă școala. Primul gând de bucurie naivă s-a dus spre speranța că-i e dor de școală...
Cel mai bun remediu pentru uitare
Uit. Uit des. Știu că toată lumea uită, dar eu pierd amintiri chiar și de pe o zi pe alta, și nu e o glumă. ‚Păi, tu mi-ai zis!’ , îmi zice...
Mai am puțin, puțin de tot, și scap de măști
    - Rareș, iubitule, cred că am să-ți par schimbată o vreme. M-am hotărât să-mi dau voie să fiu cum simt să fiu. Să nu mai țin în...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.