"- Rares, vrei sa-ti spun ceva foarte interesant?!
- Nu, vreau ceva dulce!
- Mai bine nici nu iti spun, ca este ceva ce invata copiii mari in scoala si tu ai 4 ani... Mai bine iti dau ceva dulce si ...
- Vreau sa-mi spui!
- Uite, voiam sa-ti explic ce se intampla cu ce mancam noi si ce parere are organismul nostru, adica stomacelul nostru, despre ce mancam... Aduc un mar. Acum iti povestesc si maine si desenam, daca vrei...
- Daaa.
- Musca din mar! Ai muscat cu ajutorul dintisorilor. Cu cat sunt mai curati, cu atat mai sanatosi si mai puternici. Si ai nevoie de dinti foarte sanatosi pentru a mesteca marul. Ai tai cum sunt?
- Cei mai puternici!
- Limba te ajuta si ea, nu? Ei, spune-mi ce gust are marul?
- E ... cam acru, acrisor ... asa... Dar e si dulce, dar nu e prea dulce.
- Ai simtit gustul cu ajutorul papilelor gustative. Sunt niste puncte mici de-a lungul limbii. Papilele sunt cele care transmit mai departe, catre stomacel:
- Mami, vreau sa le vad. Stai ca aduc lanterna. Ia si tu o gura de mar, ca vreau sa vad la tine!
- Adu lanterna, dar nu le putem vedea, sunt foarte-foarte mici....
Ne-am inspectat gura unul altuia si, in cateva minute, am continuat povestea.
- Mai ia o gura de mar, ca sa iti explic ce se intampla mai departe. Mesteca bine-bine! Acum inghite! Stomacelul tau a fost deja anuntat ca va primi ceva delicios si este nerabdator. Ca sa ajunga la stomacel, marul trece prin esofag. Esofagul este ca tub lung, cam de latimea unui deget, care transporta toate alimentele catre stomac. Uite, pune mana sa simti. Aici, unde se termina coastele, undeva dedesubt este stomacelul tau. Este cam cat un pumn, nu mai mare, dar foarte viguros.
- Cat pumnul meu?!
Citeste si: 7 moduri prin care eu am castigat increderea copilului meu
- Da. Si el pot sa spun ca are preferintele lui, chiar este pretentios. Stomacelului ii plac foarte mult culorile. Este foarte fericit cand tu ii oferi fructe si legume proaspete, toate cat mai colorate. Acum, marul tau a ajuns in stomacel. Acolo inauntru este ca un "motoras" care face toate alimentele ca o pasta, pentru a le trimite mai departe. El functioneaza permanent si are nevoie de putere, adica de alimente colorate, proaspete. Stii ce zice el acum, primind marul ?!
- Ce zice?! Este fericit?! (Si asteapta, chicotind.)
- Da, foarte. Si zice: Si... ai vazut, uneori zici ca te doare burtica. Ei, este stomacelul tau care vrea sa iti transmita ca ai mancat ceva nesanatos!
- Mami, ce zice stomacelul meu cand mananc zmeura, ca Baloo (ursul din Cartea Junglei)?!
- E incantat si zice (Eu imi fac glasul gros ca al unui urs):
- Dar cand mananc ... cartofi?!
- A, uite, cand mananci cartofi prajiti, de exemplu, se supara. Nu-i plac. Se bosumfla si zice:
Uite, stomacelului tau ii plac cel mai mult fructele si legumele proaspete, sucurile magice, pestele, apa, supele, ciorbele, carnita la gratar...
- Si prajiturile!
Citeste si: Prajitura fara lapte, cu mere
- Prajiturile nu sunt preferatele lui, dar le primeste, insa doar dupa ce ii dai putere. Orice este cu zahar incetineste "motorasul" si, de aceea, are nevoie intai de forta din alimentele care ii plac cu adevarat.
- Adica sa le mananc dupa masa, ca sa poata motorasul sa le faca pasta?!
- Da, cam asa. Apoi, pasta de mar merge mai departe in intestin. Uite de aici, de la stomacel, si pana jos, cam la nivelul osului astuia (coapsa), este intestinul subtire, adica un tub foarte lung, cel mai lung din tot corpul nostru, care sta cam aglomerat, asa, serpuit. Intestinul subtire trimite catre intreg corpul tau putere. Bine, asta daca i-ai oferit tu putere, altfel, nu. Si, de-asta, uneori, esti mai obosit, chiar si mai suparat, ca nu ai putere.
- Si acum o sa am putere?!
- Da, putere adevarata si o sa cresti din ce in ce mai mare.
- Mami, uite, mai am putin si te intrec. Uite, sunt cat tine. Am crescut mult. (Sigur ca el se intinde, iar eu stau in sezut.). Tati, uite, sunt aproape cat mami!
Citeste si: Copilul meu m-a invatat cum sa procedez cand el are un comportament urat
- Da, si o sa mai cresti. Trebuie doar sa mananci cat mai sanatos, adica cat mai colorat! Asa, de aici, de jos, preia ce nu mai este folositor din ce ai mancat tu intestinul gros. Uite, am uitat sa-ti zic sa bei mai multa apa. Apa ajuta si la transport. Daca bei multa apa, intestinul gros elimina mai repede si mai usor ceea ce este in plus si nefolositor. Adica materiile fecale. Bine, noi spunem .
- Mami, cred ca fac acum caca!"
Cam asa am reusit eu sa-i schimb copilului meu perspectiva in fata alimentatiei. Si chiar a functionat. Este o metoda ideala pentru a-l determina pe copil sa manance mai sanatos si sa manance cu placere.
Bine, inca ii reamintesc si trebuie sa recunosc ca, uneori, imi raspunde: "Ce daca o sa ma doara burtica, o sa mananc! Mananc putin, mami!"
Sursa foto: http://www.themomwrites.com/