Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Un parinte excesiv de protector ori prea autoritar ar putea diminua increderea in forte proprii a copilului

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 04.03.2014
2 comentarii Comenteaza
Citeste si Copilul meu se comporta agresiv pentru ca nu mai eram mami a lui

Eu si Rares, care avea 3 ani, eram, in vara anului trecut, cu o prietena si fetita ei de 2 ani la o terasa pe plaja statiunii Mamaia. Incercand sa-i lasam pe copiii nostri sa socializeze, fara prezenta noastra, ne-am asezat la o masa aflata la cativa metri de ei.

 

Sunt de parere ca micutii, de orice varsta, comunica mult mai eficient si mai liber in lipsa adultilor, isi dezvolta independenta, capacitatea de adaptare la situatii neprevazute, sociabilitatea si curajul.

 

Copiii, prin simpla prezenta a unui parinte, pot sa inteleaga ca situatia este una marcata de "pericol" si trec intr-un plan defensiv ori ofensiv; ca sa nu mai vorbesc despre situatia in care parintele intervine imediat in conflictul dintre copii. Pe de alta parte, se naste comoditatea copilului caruia parintele omniprezent ii inlesneste dialogul cu ceilalti.

 

 

Citeste si: Cum ajutam copilul sa-si construiasca destinul? Ridicandu-i o temelie solida, nu scriindu-l noi pentru el.

 

 

De unde eram, le puteam observa toate miscarile si chiar ne-a amuzat cum, initial, au incercat sa-si dovedeasca suprematia, impingandu-se unul pe celalalt, disputandu-si jucariile de nisip. Cu siguranta, daca am fi intervenit noi, conflictul dintre ei ar fi luat amploare si relationarea ulterioara ar fi fost mai greoaie si ar fi necesitat prezenta noastra permanenta.

 

La un moment dat, langa ei a venit o fetita cam de 5-6 ani. Era insotita de mama si bunica ei, din cate ne-am dat noi seama, care s-au asezat mai departe, pe o bordura, vorbind una cu cealalta.

 

Fetita prietenei mele a luat nisip in lopata si, pana sa intervenim noi, i-a pus noii partenere de joaca nisip in cap. Nu a fost nicio urma de rautate in gestul ei, doar o actiune a unui copil care voia sa se joace cu nisipul. De altfel, fetita mai mare nu a avut nicio reactie.

 

Bineinteles, prietena mea i-a explicat fetitei ei ca nu este in regula sa se joace asa cu nisipul, a scuturat-o de nisip pe fetita mai mare si a luat-o de mana pentru a merge impreuna cu ea la adultii care o insoteau. Intentia ei a fost sa le avertizeze ca fetita inca are nisip in cap si sa-si ceara iertare pentru gestul copilului ei. Asa a si facut.

 

Raspunsul femeii care, cel mai probabil, era mama fetiteti de 5-6 ani, a fost foarte acuzator si pe un ton ridicat: "Ce? Pai educati-va, doamna, copiii, sa nu-si mai bata joc de alti copii!"

 

Reactia mamei mi s-a parut deplasata si dezastruoasa pentru dezvoltarea personalitatii si sistemului de aprecieri ale propriului copil. Nu noua ne-a facut rau, nu pe noi ne-a insultat. Nici nu avea cum. Copiii nostri erau prea mici pentru ca noi sa ne permitem sa avem pretentii ca sunt educati, ca pot sa discearna intre un comportament adecvat si unul neadecvat.

 

La varste atat de fragede, nu poti sa te asiguri decat ca exista o comunicare foarte buna cu copilul tau si ca ii oferi, prin comportamentul tau, un model de urmat. Copilul este ideal, cred eu, sa fie educat cu rabdare, cu dragoste, fara pedeapsa, fara recompensa, fara interdictii. In plus, nu a fost un gest provenit din furie sau rautate. Fiind la plaja si jucandu-se in si cu nisip, amandoi copiii nostri aveau nisip peste tot, inclusiv in cap. 

 

Oare ce a inteles fetita din reactia mamei?! Cel mai probabil ca, copiii isi bat joc de ea. Pe viitor, acel copil ar putea fi in aparare sau atac, nicidecum in colaborare cu alti copii.

 

Ce am inteles eu din reactia acelui parinte? Ca sistemul de crestere si educare al copilului dumneaei s-a bazat pe autoritate, impunere, posibil, pedeapsa. Sunt convinsa ca fetita dumneaei, la varsta la care erau copiii nostri, nu ar fi pus nisip in cap altui copil, pentru ca a fost "bine educata", in sensul ca reactiile si gesturile ii erau controlate de teama de represalii (de discernamant nu se poate vorbi la o varsta atat de frageda).

 

 

Citeste si: Daca adolescentul tace nu inseamna ca nu are probleme

 

 

Copiii, in timp, invata sa constientizeze consecintele faptelor lor. Da, incep de foarte mici sa fac distinctia intre bine si rau, dar nu pentru ca inteleg cu adevarat ce inseamna bine si ce inseamna rau, ci pentru ca observa reactiile de acord ori dezacord ale adultilor.

 

Cum as fi reacionat eu in acea situatie?! Drept raspuns, vreau sa va povestesc o experienta.

 

Eram cu Rares, care avea, pe atunci, 2 ani, in interiorul unui loc de joaca. Intram cu el pentru ca regulamentul impunea ca micutii de pana la 3 ani sa fie insotiti de un adult, insa, de fiecare data, am incercat sa stau, aparent, deoparte.

 

Era acolo un copil cam de 4-5 ani cu un comportament foarte agresiv, in sensul ca impingea ori lovea cu furie pe toti copiii cu care interactiona. In momentul in care s-a intalnit cu Rares, l-a impins si copilul meu a cazut. Am facut un pas, din instinct, si m-am oprit. Rares s-a ridicat singur si, cu bucurie, crezand ca e o joaca, l-a impins la randu-i.

 

Copilul mai mare l-a trantit si s-a urcat pe Rares, strangandu-l de gat. Probabil, vazuse asta intr-un film. Atunci am intervenit. Insa nu l-am admonestat pe baietelul care s-a comportat agresiv cu Rares, doar l-am oprit din actiunea violenta.

 

Cum sa-mi permit sa cert un alt copil, si un copil care, cu siguranta, ca transmitea un mesaj, avea probleme pe care nu incerca nimeni sa i le rezolve?! Nu numai ca Rares nu s-a simtit agresat, gratie reactiei mele controlate de calm si toleranta, ci chiar copilul "agresor" a fost marcat de faptul ca nu l-am pus la colt in niciun fel si s-a linistit.

 

 

Citeste si: Copilul meu a raspuns la dragoste, intelegere si calmitate. Asa am ajuns sa ma repar pe mine insami.

 

 

Stiu ca foarte multi parinti, din dorinta de a-si proteja copilul, reactioneaza imediat ce un alt copil il impinge, ori il bruscheaza. Eu, in schimb, nu am intervenit decat in momentul in care "lupta" se transforma in "razboi" si numai daca armele erau inegale. Altfel, nu.

 

Asa am inteles eu sa-i dau copilului meu incredere in fortele proprii, sa-i dezvolt independenta si abilitatile de a se adapta diverselor situatii, sa-i permit sa comunice cu mijloacele specifice varstei, sa il invat ca nu exista om bun si rau, ci fapta frumoasa si fapta care produce suferinta.

 

 

http://www.sxc.hu/photo/1146660

Citeste si Copilul meu a avut o reactie psihogena ca forma de protest
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
    [0] => Array
        (
            [id] => 11
            [date] => 2014-04-04 16:05:32
            [fields] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [0] => name
                            [1] => text
                            [2] => Ileana 
                        )

                    [1] => Array
                        (
                            [0] => email
                            [1] => email
                            [2] => fengari13@yahoo.com
                        )

                    [2] => Array
                        (
                            [0] => message
                            [1] => textarea
                            [2] => Draga mea sunt de acord ca fetita era prea mica dar ce se intimpla daca fetita cealalta in capul careia i-a turnat nisip.... ar fi lovit-o ca iposta .Mama micutei ar fi zis ....e prea mica se jucau si ei... Copii trebuiesc supravegheati si mai ales pina la virsta de 4 ani cind nu prea constientizeaza faptele lor.Pe un copil asa mic nu-l lasi sa socializeze decit daca esti linga el pentru ca chiar daca-i explici ca nu e frumos ....el nu intelege.Asa ca aveti grija nu toti parintii sunt calmi, si ..intelegatori!
                        )

                )

            [img_name] => 
        )

    [1] => Array
        (
            [id] => 7
            [date] => 2014-03-05 09:59:06
            [fields] => Array
                (
                    [0] => Array
                        (
                            [0] => name
                            [1] => text
                            [2] => Alina Constantin
                        )

                    [1] => Array
                        (
                            [0] => email
                            [1] => email
                            [2] => ioanariana90@yahoo.com
                        )

                    [2] => Array
                        (
                            [0] => message
                            [1] => textarea
                            [2] => Un copil de care parintii nu s-au ocupat nu se observa la varsta de 3, 4 sau 5 ani, ci la maturitate cand acesta devine frustrat, neincrezator in fortele proprii, intotdeuna asteptand o mana de ajutor din partea parintilor, aceasta fiind categoric reflexia acelei protectii excesive sau a comportamentului autoritar. Chiar daca sunt mici nu trebuiesc subestimati, se pot descurca si pot iesi din orice situatie in modul lor si specific varstei. Consider ca este bine ca un parinte sa intervina doar atunci cand copilul sau cere ajutorul. Ma bucur ca exista mame ca tine de la care pot invata foarte multe lucruri frumoase!
                        )

                )

            [img_name] => 
        )

)
Ileana 2014-04-04 16:05:32
Draga mea sunt de acord ca fetita era prea mica dar ce se intimpla daca fetita cealalta in capul careia i-a turnat nisip.... ar fi lovit-o ca iposta .Mama micutei ar fi zis ....e prea mica se jucau si ei... Copii trebuiesc supravegheati si mai ales pina la virsta de 4 ani cind nu prea constientizeaza faptele lor.Pe un copil asa mic nu-l lasi sa socializeze decit daca esti linga el pentru ca chiar daca-i explici ca nu e frumos ....el nu intelege.Asa ca aveti grija nu toti parintii sunt calmi, si ..intelegatori!
Alina Constantin 2014-03-05 09:59:06
Un copil de care parintii nu s-au ocupat nu se observa la varsta de 3, 4 sau 5 ani, ci la maturitate cand acesta devine frustrat, neincrezator in fortele proprii, intotdeuna asteptand o mana de ajutor din partea parintilor, aceasta fiind categoric reflexia acelei protectii excesive sau a comportamentului autoritar. Chiar daca sunt mici nu trebuiesc subestimati, se pot descurca si pot iesi din orice situatie in modul lor si specific varstei. Consider ca este bine ca un parinte sa intervina doar atunci cand copilul sau cere ajutorul. Ma bucur ca exista mame ca tine de la care pot invata foarte multe lucruri frumoase!
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Nu arăta asta, că nu e de bine!
    Am fost dură cu Rareș. I-am zis că sunt atât de furioasă, că aș putea să-l închid într-o cameră, sau să-l ameninț, sau să-l...
O medalie de bronz și trei lecții valoroase pe care viața i le-a predat într-o singură zi
Rareș a venit de la Cupa Olteniei karate kyokushin cu bronzul și cu trei lecții învățate într-o jumătate de zi. Lecția nerenunțării, lecția credinței că...
Esti și tu prea sensibilă?
    Sunt diferită, asta e cert și mi-e clar. Cei mai mulți oameni se bazează pe cele cinci simțuri. Eu mai simt ceva. Și simt mai mult. Și,...
De ce se imită atât de prost
Am multe începuturi în notițele telefonului, cele mai multe scrise noaptea, tastate neinteligibil de către oricine altcineva decât mine, unele...
Dacă pornești de la premisa că el trebuie să tacă și să asculte, ai greșit din start
    Față de tine.   Față de el, am scris zeci de rânduri cum. În fața ta, va învăța să construiască grimase,...
Un bătrânel, o zi de toamnă revelatoare și un studiu despre viață
    Am ajuns într-un moment al vieții mele când am înțeles niște mici, dar semnificative diferențe. Una dintre ele e asta:...
Nu vă feriți copiii de frustrări
Era jumătatea lui iunie ’92, serbare de sfârșit de clasa a IV.   Domnișoara învățătoare organiza serbări foarte frumoase, adevărate...
Știu ce le place celorlalți la tine
    Rareș mi-a zis ieri că abia așteaptă să înceapă școala. Primul gând de bucurie naivă s-a dus spre speranța că-i e dor de școală...
Cel mai bun remediu pentru uitare
Uit. Uit des. Știu că toată lumea uită, dar eu pierd amintiri chiar și de pe o zi pe alta, și nu e o glumă. ‚Păi, tu mi-ai zis!’ , îmi zice...
Mai am puțin, puțin de tot, și scap de măști
    - Rareș, iubitule, cred că am să-ți par schimbată o vreme. M-am hotărât să-mi dau voie să fiu cum simt să fiu. Să nu mai țin în...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.