Sora mea mai mare mi-a recomandat semintele de chia. Ea este foarte exclusivista, in materie de alimentatie, in sensul ca se uita de multe ori pe ingredintele unui produs inainte sa-l cumpere si prefera alternativele naturale in defavoarea zaharului, fructele, legumele si semintele in defavoarea carnii si a lactatelor.
Dupa ce am citit despre cat de bogate sunt in nutrienti semintele de chia, gandul meu s-a indreptat inspre cum sa le introduc in alimentatia copilului meu.
Semintele de chia sunt considerate miracolul mileniului, fiind bogate in: proteine de calitate, acizi grasi omega-3, vitamine (A, B, E, D), fibre, antioxidanti si minerale (calciu, cupru, fier, fosfor, iod, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, sulf, zinc).
Desi mici, semintele de chia, consumate zilnic, ajuta atat adultii, cat si copiii sa se bucure de un somn linistit si odihnitor, sa aiba mult mai multa energie, sa aiba o digestie usoara, o piele sanatoasa si un par mai stralucitor. Semintele de chia reprezinta un aliment foarte satios, ajuta la diminuarea procentului de colesterol rau din sange, la reglarea glicemiei.
Ca sa puteti aprecia semintele de chia, trebuie sa stiti ca ele contin calciu, de 5 ori mai mult decat laptele integral; magneziu, de 13 ori mai mult decat broccoli, cunoscut aliment bogat in magneziu; proteine complexe, mai multe decat soia; fibra, mai mult decat semintele de in si cerealele; antioxidanti, de 3 ori mau mult decat liderul in antioxidanti din alimentatie, afinele; acizi grasi esentiali omega-3 si 6, mai mult decat prezenti in semintele de in si somon; potasiu, de 2 ori mai mult decat bananele; continut ridicat de acid folic; fier, de 3 ori mai mult decat spanacul.
Piureul de broccoli si spanac pregatit cu pasta de avocado, in loc de unt, este garnitura preferata a copilului meu
Semintele de chia merita consumate, atat de catre adulti, cat si de catre copii, de orice varsta. Nu au gust, sunt mici, de culoare neagra si bej. Incerc sa le introduc in alimentatia copilului meu asa cum pot si prefera el. Ii adaug piticului seminte de chia pe felia de paine cu unt, pe saratelele facute in casa, in biscuitii facuti in casa, in prajituri.
Semintele de chia pot fi consumate si cu lapte, alaturi de cereale, cu dulceata, cu iaurt, aruncate, in ploaie, peste piureuri de legume, in salate etc. Pot fi cumparate de la magazinele naturiste.
Recomand semintele de chia!