Orice spunem copiilor noștri, orice, ajunge la ei după ce ne-am spus-o întâi nouă și ne-am și ascultat. Și am făcut un A?! Ce e asta?!, care ne-a provocat să observăm mai adânc în noi.
Nu e că nu ne înțeleg ei, nu ajunge mesajul acolo unde ne-am dori pentru că n-a pornit de acolo de unde și-ar dori ei. Din suflet. De acolo, dar fără patos, cu o tonalitate firească și vorbe puține. Dintr-un suflet calm și cald. Zic de mine. Uite, ca să vină din suflet și, cum am spus, să ajunga unde trebuie până și un banal Spală-te pe dinți!, a fost nevoie ca eu să fac pace cu diminețile în care spălatul pe dinți era monstrul de sub pat. Si au fost muulte.
Începeam orele la 7:30. Nu întârziam, dar doar pentru că că alergam până la școală, printre blocuri, pătrundeam în curtea școlii prin spate, printr-o despărțitură a gardului, făcută, cel mai probabil, de alți pe-ultima-sută-metriști ca mine. În apartamentul din plăci, pătrundea frigul de pe la sfarșitul lui octombrie și ne chinuia până prin martie. Dar iarna era ger, mai ger în casa ca afară. O singură cameră era încălzită. În fiecare dimineață, auzeam țârâitul metalic al ceasului la 6:30, dar mărturisesc că niciodată nu l-am luat în seamă. O aveam pe sora mea, la fiecare 5-10 minute, până mă lăsa și ea în plata mea și pleca la pas la aceeași școală. Amânam cât era omenește posibil ieșitul din rai, adică de sub plapuma aia pietroasă, dar călduroasă. Uram baia. Holul, sufrageria prin care treceam pe vârfuri, zgribulită toată, erau suportabile, dar baia, baia era mormânt. Iar apa era atât de rece, că săpunul nici nu făcea clăbuc. Pe aia trebuia să o pun pe față și pe dinți. Soluția de fiecare dimineață ar fi s-o încălzesc în ibric, dar nu mai ajungeam la timp la școală... Și-mi răcea și sufletul!
Până să conștientizez asta, Rareș, spală-te pe dinti! era încărcată de un soi de înțelegere și păsuială a copilului Aura, dacă (,) copilul Rareș n-ar vrea să o facă. Și-o însoțeam și cu un te rog frumos! rostit nefiresc, trădător de slăbiciune și emoție. O emoție pe care copilul meu o traducea simplu: Pot să nu mă spăl pe dinți. Orice explicație despre importanța igienei dentare vedea după era zadarnică. Punct.
Neștiind altfel cum să fac, câteva seri la rând, doar l-am anunțat că eu mă duc să mă spăl pe dinți. A treia, cred, a venit după mine si m-a întrebat de ce nu-i mai amintesc (amintesc!, nu spun) și lui să se spele pe dinți. Dar nu s-a spălat și el. Ne-am băgat în pat și i-am povestit despre diminețile geroase cu monstrul de sub pat. A urmat un dialog de la suflet la suflet. Chiar așa, mami?! S-a ridicat în capătul oaselor și, impresionat-impresionat, a vrut să afle tot. Și cum, de ce? Rezultatul îl intuiești.
Ei bine, tot ce vreau să spun e ca dialogul transformării cu ai noștri copii începe cu dialogul cu noi. Că suntem părinții lor, educatorii, învățătorii, chiar nu cred că are importanță. Înainte să vrem să-i învățăm ceva sau să schimbăm ceva în comportamentul lor, hai să știm întâi de noi.
În evenimentul special din 30 septembrie 2017, Dialogul Transformării. Noua Pedagogie a minții și a inimii pentru părinți și dascăli, Oana Moraru ne va ajuta să ajungem la copiii noștri altfel, încât ei să ne și asculte mesajele. Va fi altceva decât o conferință, un dialog între adulții care cresc copii, cu dezbatere, solutii, instrumente care se aplică la clasă și acasă.
O aștept demult pe Oana la Constanța. Știu că și multi dintre voi. Mă bucur să dau eu vestea celor care n-ați aflat deja.
[CONCURS] Și mă bucur să pot oferi 3 invitații duble la eveniment.
Tot ce este nevoie să faci e să inviți, printr-un tag, într-un comentariu pe pagina de facebook (aici), o persoană care să te însoțească la eveniment, prietenă, mamă, soț, învățătoarea copilului, și poti să intri în posesia uneia din cele 3 invitații duble. N-am cum altfel decât prin concurs, care va începe acum și se va derula până pe data de 10 septembrie, orele 24:00. În 11 septembrie, voi extrage câștigătorii prin random.org.
Pentru cei care nu o cunosc, Oana Moraru este mentor educațional, publicist, formator didactic și consultant educațional, manager și fondator Școala Helikon Călărași, fondator platforma Vocea Părinților.