"În momentul ăsta, eu cred că bunica a murit așa de urât ca să mă ajute să fac ceva pentru oameni. Sincer, asta este ceea ce simt acum. Bunica mea putea să moară în spital sau putea să moară la mine în casă. Eh, a ales să moară astfel că, poate, se schimbă ceva în jegul ăsta de țară!" a declarat pentru gandul.info Crina Coliban, nepoata Ioanei Caloian, bunicuța pe care au căutat-o zeci de mii de Români, unii fizic, alții distribuind apelul disperat al familiei pe facebook.
Pentru cei care nu știu, bunicuța, de loc din Brăila, aflată de câteva săptămâni la nepoata ei în Brașov, a ajuns de urgență cu ambulanța la Spitalul Județean de Urgență Brașov sâmbătă, 7 martie 2015, la orele 1. Se pare că i s-au făcut manevre de resuscitare, apoi, investigații suplimentare. Pentru că medicii de acolo au suspicionat afecțiuni urologice, de dimineață, a fost transferată pe Secția de Urologie, secție care este în cadrul altui Spital, și anume Spitalul Tractorul.
În timpul acesta, aparținătoarea, mama femeii, asigurată de personalul medical din ambulață că Ioana Caloian va ajunge în siguranță la Spitalul Tractorul, unde urma să fie internată, a luat un taxi și a lipsit de lângă mama ei preț de câteva zeci de minute, cât i-a luat să meargă acasă și să ia cele de trebuință pentru spitalizare. Femeia a suferit un șoc la intrarea în spital, când gardianul a informat-o că pacienta în vârstă de 83 de ani, venită în urmă cu câteva minute cu ambulanța de la Spitalul de Urgență Brașov, a fost externată pe semnătură. În pantaloni de pijamale, într-un tricou și cu picioarele goale! Cu branulă în mână!
Bunicuța a fost găsită decedată duminică, 8 martie, la orele 17.30, pe un câmp de la marginea orașului. Mersese câțiva kilometri în pijamale, cu picioarele goale, înfofolită cu pătura cu care plecase de acasă în noaptea de vineri spre sâmbătă, printre oameni. Și nimeni n-a văzut-o! Nimeni n-a oprit-o!
Conducerea Spitalului a dat, inițial, un comunicat de presă în care se absolvea de orice vină dat fiind faptul că fișa de externare din spital avea semnătura bunicuței. Apoi, revolta solidară a sutelor de mii de oameni a facut managementul Spitalului să se mai răzgândească. Recunoaște acum, nu este uman ceea ce s-a întâmplat...
Ne-am pierdut umanitatea! Mulți dintre cei cu misiuni, nu meserii, pe pământul ăsta (cadre medicale, cadre didactice, oameni ai legii) nu se mai uită în ochii celor cu care vorbesc, au învățat să se uite numai la mâini. Și, dacă mâinile sunt goale, întorc spatele și pleacă. Fără milă, fără resentimente, fără o urmă de conștiință...
Suntem oameni înainte de toate. Nicio meserie din lumea asta nu se face fără suflet, cu atât mai puțin misiunile. Oamenii care au în mâinile lor viața sunt datori să o protejeze dincolo de legile scrise. Asta este o misiune.
Citește și: Să construim împreuna primul centru medical independent de Oncologie și Hematologie pediatrică din România! Dă-mi, te rog, 1 leu!
Mă alătur Crinei Coliban. Nepoata și-a propus să schimbe ceva și vorbește. Răspunde tuturor celor care o întreabă, ba, mai mult, a creat un eveniment pe facebook, Cu tălpile goale pe drum.
"M-am întors acum din câmp:
Părea că doarme, întinsă pe o parte în noroi
Capul şi-l acoperise cu păturica cu care a plecat de acasă
Bluza de pijama era uşor ridicată şi îi vedeam burta goală pe pământul înghețat
Si...
Tălpile goale!
Pentru tălpile goale în care te-au lăsat sa pleci din spital, Bunico, o să devii Motivul pentru care alți bătrâni nu vor mai muri!" a postat Crina pe facebook de ziua mamei...
Ca și ea și mulți dintre voi, vreau să schimb, nu sistemul, ci oamenii care îl conduc. Pentru că, dacă și-au pierdut umanitatea, nu se mai pot conduce spre bine nici pe ei înșiși, darămite pe ceilalți.
Am o bunică. Nu-i place spitalul, nimănui nu-i place. Și de fiecare dată când a fost internată a vrut la ea acasă. S-a luptat chiar cu oamenii care au reținut-o până să vină una dintre fiice. Așa sunt bătrânii de azi. Și de-ar fi să fie să moară, vor să moară în casa lor! Au îndurat ei chinuri mai mari ca moartea, dar casele și le-au ridicat singuri. Acasă la ei se simt protejați, mor mai ușor...
Doamna Caloian a cerut, se pare, șoferului de taxi s-o ducă acasă la ea, la Brăila, nu la casa nepoatei din Brașov, că nu-i cunoștea adresa, acasă la ea! Dar nu i-au ajuns banii pentru cursa spre acasă...
Ascultă înregistrarea cu firul evenimentelor, povestit de Crina Coliban: