Prajitura fara lapte este o prajitura-chec pe care o fac cu Rares, "ajutorul meu de pret". Reteta nu imi apartine, am preluat-o de pe un forum, cautand deserturi fara lapte. Copilul meu are o intoleranta la proteina din laptele de vaca, declansata sau descoperita de noi anul trecut, in februarie, cand piticul avea 2 ani si 9 luni. Initial, am respectat-o intocmai, insa, cu timpul, am personalizat-o si, astfel, am inceput sa preparam un desert delicios cu mere, nuci, nuca de cocos, seminte de chia, dar fara lapte.
Pentru prajitura este nevoie sa aveti ingredientele:
- 4 oua
- 1 cana de zahar
- 1/2 cana fresh de portocale
- 1/2 cana ulei
- 2 cani de faina
- 1 varf de lingurita de sare
- 1 plic praf de copt
- esenta de vanilie
- 4 mere potrivite, ca marime
- nuca, seminte de chia, fulgi de nuca de cocos, bombonele mici
Spal ouale inainte, mai ales pentru ca suntem o echipa si copilul meu participa activ si pentru ca placerea lui deosebita este sa manance din compozitie. Separam albusurile de galbenusuri - aceasta este sarcina mea, insa ouale mi le da, pe rand, piticul. Albusurile le bate Rares spuma, cu mixerul, apoi eu adaug zaharul, in ploaie, si folosim mixerul pana ce spuma se transforma intr-o pasta vascoasa, lucioasa, ca pentru bezele. Ca sa se dizolve zaharul mai repede, noi, acum, adaugam, treptat, sucul de portocale. Mutam mixerul in recipientul in care am pus galbenusurile. Le batem, adaugand praful de sare si uleiul, treptat. Cand galbenusurile devin pastoase, aproape ca la maioneza, le adaugam in vasul in care avem albusurile.
Dar, inainte de asta, intelegerea tacita este sa ii pun "ajutorului de pret" cateva lingurite de bezea de albusuri intr-o cescuta si, pret de 5 minute, "ajutorul meu de pret" isi face siesta, savurand mini desertul in fata televizorului.
Tot acum este si momentul in care curat merele de coaja si le dau prin razuitoare. Fac procedura acum, cat mai aproape de momentul in care le si adaug in prajitura, ca sa nu se oxideze.
Aprind cuptorul electic, pentru a fi incins.
Dupa ce amestec albusurile si galbenusurile, pun praful de copt, faina, in ploaie, esenta de vanilie.
Folosesc, pentru copt, tigaia minune, dar puteti folosi orice alta tava.
Pun jumatate din compozitie, Rares adauga nuci, daca avem, pune un strat de mere razuite. Inainte sa adaugati peste stratul de mere cealalta jumatate de aluat, il puteti amesteca cu fulgi de nuca de cocos sau cacao sau coaja de portocala. Inainte sa introducem tava in cuptor, noi ne jucam si presaram fie seminte de chia, fie bombonele mici, fie nuca de cocos.
Copilul meu m-a invatat cum sa procedez cand el are un comportament urat
Prajitura o lasam, la mijloc, in cuptor, circa 10 minute, la 170 de grade si, apoi, circa 25-30 de minute, la 150 de grade. O verificam frecvent, prin geam, si ne minunam cat a crescut. Este o mare bucurie pentru copilul meu sa facem impreuna acest desert.
Echipa mami si "ajutorul ei de pret" v-a preparat prajitura fara lapte, cu mere, si va doreste pofta buna!