Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Cum ii "spui" copilului tau ce inseamna credinta adevarata, ce inseamna Dumnezeu?

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 17.12.2013
4 comentarii Comenteaza
Citeste si 20 de sfaturi pentru baiatul meu!

In toamna aceasta, am ajuns in Bucovina si am vizitat si manastirile. Noi, romanii, avem un tezaur spiritual, arhitectural, pictoricesc, mostenit de la inaintasi, oameni cu care, cu adevarat, trebuie sa ne mandrim.

 

La manastirea Putna, vrand sa ies, cu Rares de mana, din biserica, m-a tintit locului o intamplare pe care nu o pot asocia cu sfintenia unui astfel de lacas si cu menirea propovaduitorilor credintei.

 

Un domn a intrebat-o pe maicuta care vindea lumanari, la intrarea in biserica, unde sau cui poate sa dea un acatist. Domnul acela, ca toti care dau acatiste intr-un lacas sfant, cu siguranta, venise cu credinta ca ceea ce nu reusesc oamenii va reusi Dumnezeu, pentru el, pentru familia sa.

 

Maicuta a preluat acatistul, spunand ca ea le strange. Inainte sa-l introduca intr-o cutie mare cu multe hartii pe care erau asternute rugaciuni si rugamniti ale unor oameni "incercati", a desfacut hartia impaturita, ca sa scoata banii. Numarandu-i, a scris pe hartie "numai 20 de zile". Domnul, vizibil incurcat, a intrebat-o ce inseamna "numai 20 de zile". Maicuta i-a raspuns ca pentru a fi citit 30 de zile, cum se citeste, taxa este de X lei. Domnul a mai scos din buzunar inca 5 lei, iar maicuta a taiat cu pixul ceea ce scrisese pe acatist si a scris, mai jos, 30 de zile.

 

Mi s-a parut josnic si dezonorant! Am avut un sentiment de revolta, chiar de scarba si m-am simtit vinovata pentru ca am simtit asta in casa Domnului. L-as fi tras pe domnul acela de maneca, i-as fi spus ca nu trebuie sa ii dea bani in plus, ca nu asta este credinta adevarata.

 

Mai sunt preoti-adevarati propovaduitori ai lui Dumnezeu? Oare se mai naste un "uns al lui Dumnezeu", cum am avut onoarea sa intalnesc, in persoana preotului Parlea, din Calarasi, care a murit la o varsta inaintata intr-o casa foarte modesta si care si-a dedicat viata semenilor sai, care lua bani din "cutia milei" si-i oferea copiilor si oamenilor amarati?!

 

Preotii, duhovnici si, automat, cunoscatori ai problemelor enoriasilor comunitatii, nu au datoria sa ofere banii din "cutia milei" acelor copii, parinti, batrani aflati in nevoie?! Oare nu au datoria sa-si iubeasca aproapele?!

 

 

Citeste si: Asadar, dragi parinti, iubiti-va!

 

 

Iar noi, credinciosii, de ce dam bani preotului, la spovedanie, la impartasanie, cand vine cu Craciunul, cu Boboteaza, cu Pastele?! Dumnezeu nu are nevoie de banii nostri, preotii sunt indestulati! Sunt atatia copii fara parinti, batrani neajutorati, parinti care, facand si imposibilul, nu reusesc sa stranga banii necesari pentru salvarea micutilor... Sa-i ajutam pe ei, aceasta este credinta adevarata! Sa ne invatam copiii, prin puterea exemplului, ce inseamna credinta adevarata!

 

Iesind din manastire, cu Rares de mana, i-am povestit sotului. M-a afectat foarte tare evenimentul ... M-a afectat cu atat mai mult, cu cat fusese si copilul meu prezent la "vanzare".

 

Am fost nevoita sa-i explic motivul pentru care eram, vizibil si "auzibil", revoltata. Nu vreau copilul meu sa stie ca pe Dumnezeu il platim ca sa ne iubeasca, ca sa ne ajute, ca sa trimita ingerasul sa ne vegheze. Vreau copilul meu sa stie ce inseamna credinta adevarata, sa iubeasca si sa respecte oamenii, sa ofere ajutor neconditionat celor aflati in nevoie!

 

Rares stie ca Doamne-Doamne este cel care l-a trimis, pe un norisor, la mami si tati, ca sa-i bucure... El stie ca este minunea mea de la Doamne-Doamne! Este povestea pe care ma roaga sa i-o spun cand si cand ... I-am mentionat copilului meu, de foarte mic, ca Dumnezeu inseamna iubire si bucurie. I-am spus "Inger, ingerasul meu", rugaciunea pentru copii. Ma pregatesc cu raspunsuri pentru cand o sa vina intrebarea:  "Mami, Dumnezeu exista?" Ma pregatesc de acum, pentru ca nu vreau sa-mi permit sa-i schimb perspectiva proprie asupra divinitatii.

 

 

Citeste si: Copii bogati - copii saraci sau copii fericiti?!

 

 

Eu intotdeauna am crezut in Dumneazeu ca intr-o forta, mai presus de mine si de noi, ca in  echilibrul suprem. Aceasta convingere m-a ajutat sa am incredere ca totul va fi bine si ca, dupa o situatie dificila, ma pot ridica si pot zambi din nou. Mi-ar placea ca Rares, adult, sa gandeasca la fel, sa creada ca Dumnezeu exista sau sa-si gaseasca propriile parghii pentru a fi pozitiv.

Citeste si Multa vreme, nu l-am inteles pe tata!
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
  [0] => Array
    (
      [id] => 403
      [date] => 2016-06-30 18:50:20
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => May
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => magdalenaisan@gmail.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => 
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Stimata doamna, mănăstirea Putna, ca și Sihastria Putnei sunt manastiri de călugări și nu au maicute.
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1abonare
              [2] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [1] => Array
    (
      [id] => 127
      [date] => 2014-09-21 16:23:46
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Jurnalul unei mame
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => contact@jurnaluluneimame.ro
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => http://www.jurnaluluneimame.ro
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Domnule Alexandrescu, nu m-am scandalizat. Mi-am spus o părere în mod public despre un subiect sensibil, într-adevăr. Vreau doar copilul meu să știe de la mine că Dumnezeu înseamnă dragoste, toleranță, lumină, iertare, generozitate. Noi nu trebuie să-l plătim pe Dumnezeu. Iar la biserică aș da bani cu tot sufletul dacă aș știi că aceștia ajung la cine are nevoie cu adevărat...
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

          [5] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [2] => Array
    (
      [id] => 124
      [date] => 2014-09-20 00:27:25
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Stefan Alexandrescu
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => stefan.alexandrescu@yahoo.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => link
              [1] => text
              [2] => discerne.wordpress.com
            )

          [3] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => Doar pentru ca ai vazut ceva cu care nu esti de acord intr-o anumita biserica, nu este cazul sa te scandalizezi. Copilul are nevoie de Biserica Ortodoxa, acolo el va vorbi cu Dumnezeu. Daca te comporti asa, copilul risca sa invete sa iasa din Biserica ori de cate ori vede ceva care nu-i convine si care nu este conform cu invatatura ta despre Biserica - dar Biserica este pentru toti - si pentru cei care cer bani pentru pomelnice, si pentru babele care susotesc sau dorm, si pentru preotii care citesc ca tramvaiul pe linie de nu intelegi nimic - cine esti tu ca sa-i judeci? Ca este gresit, se discuta, dar o asemenea reactie emotionala risca sa creeze mai multe probleme decat rezolva. Omul are nevoie de Biserica pentru ca altfel, el risca foarte curand sa-si creeze o imagine falsa despre Dumnezeu si sa se inchine unor iluzii. 
            )

          [4] => Array
            (
              [0] => abonare
              [1] => 1
            )

        )

      [img_name] => 
    )

  [3] => Array
    (
      [id] => 17
      [date] => 2014-05-08 12:03:25
      [fields] => Array
        (
          [0] => Array
            (
              [0] => name
              [1] => text
              [2] => Dragos
            )

          [1] => Array
            (
              [0] => email
              [1] => email
              [2] => dragos@mailinator.com
            )

          [2] => Array
            (
              [0] => message
              [1] => textarea
              [2] => De ce nu Il cautati pe Dumnezeu in Biblie? De asta a lasat Dumnezeu Scriptura ca sa fie citita, invatata. De ce oamenii alearga in stanga si in dreapta, ba la o manastire, ba la un preot, ba dau bani sau mai stiu eu ce, numai ceea ce cu adevarat ar tb sa faca nu o fac. Puneti-va pe genunchi, rugati-va dumneavoastra, cititi Scriptura, cere-ti calauzire de la Dumnezeu cand o cititi si Il veti cunoaste mai mult pe Dumnezeu. Iar daca vreti ca copii dumneavoastra sa creasca cu credinta in Dumnezeu, trebuie sa vada credinta asta la parintii lui, nu la altii. Daca dumneavoastra il aveti aproape pe Dumnezeu si el Il va avea. Credinta adevarata nu inseamna sa faci bine, ci sa asculti de Dumnezeu.
            )

        )

      [img_name] => 
    )

)
May 2016-06-30 18:50:20
Stimata doamna, mănăstirea Putna, ca și Sihastria Putnei sunt manastiri de călugări și nu au maicute.
Jurnalul unei mame 2014-09-21 16:23:46
Domnule Alexandrescu, nu m-am scandalizat. Mi-am spus o părere în mod public despre un subiect sensibil, într-adevăr. Vreau doar copilul meu să știe de la mine că Dumnezeu înseamnă dragoste, toleranță, lumină, iertare, generozitate. Noi nu trebuie să-l plătim pe Dumnezeu. Iar la biserică aș da bani cu tot sufletul dacă aș știi că aceștia ajung la cine are nevoie cu adevărat...
Stefan Alexandrescu 2014-09-20 00:27:25
Doar pentru ca ai vazut ceva cu care nu esti de acord intr-o anumita biserica, nu este cazul sa te scandalizezi. Copilul are nevoie de Biserica Ortodoxa, acolo el va vorbi cu Dumnezeu. Daca te comporti asa, copilul risca sa invete sa iasa din Biserica ori de cate ori vede ceva care nu-i convine si care nu este conform cu invatatura ta despre Biserica - dar Biserica este pentru toti - si pentru cei care cer bani pentru pomelnice, si pentru babele care susotesc sau dorm, si pentru preotii care citesc ca tramvaiul pe linie de nu intelegi nimic - cine esti tu ca sa-i judeci? Ca este gresit, se discuta, dar o asemenea reactie emotionala risca sa creeze mai multe probleme decat rezolva. Omul are nevoie de Biserica pentru ca altfel, el risca foarte curand sa-si creeze o imagine falsa despre Dumnezeu si sa se inchine unor iluzii.
Dragos 2014-05-08 12:03:25
De ce nu Il cautati pe Dumnezeu in Biblie? De asta a lasat Dumnezeu Scriptura ca sa fie citita, invatata. De ce oamenii alearga in stanga si in dreapta, ba la o manastire, ba la un preot, ba dau bani sau mai stiu eu ce, numai ceea ce cu adevarat ar tb sa faca nu o fac. Puneti-va pe genunchi, rugati-va dumneavoastra, cititi Scriptura, cere-ti calauzire de la Dumnezeu cand o cititi si Il veti cunoaste mai mult pe Dumnezeu. Iar daca vreti ca copii dumneavoastra sa creasca cu credinta in Dumnezeu, trebuie sa vada credinta asta la parintii lui, nu la altii. Daca dumneavoastra il aveti aproape pe Dumnezeu si el Il va avea. Credinta adevarata nu inseamna sa faci bine, ci sa asculti de Dumnezeu.
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Ce mă face fericită. Revelație
Azi, am avut o revelație. Știu ce mă face fericită. Copilul meu m-a ajutat să văd.   M-am dus cu Rareș la magazin, el ciufulit, în pantalonii de...
Eu, cea care nu reușea să spună nu. Și încă
Cred că în fiecare dintre noi sunt două persoane: una autentică și alta construită (să placă). Cu două voci diferite. Prima e atât de fericită până...
Cheia unei vieți fericite e mai la îndemână decât crezi
E bun facebook-ul, că-mi răspunde la întrebări des. De fapt, întreb eu câte ceva și răspunsul vine și el pe căile bătătorite. Azi, un share...
Un copil încăpățânat și rebel, cu dragoste, răbdare și independență, devine un bun colaborator (P)
Și nu e doar o teorie, e chiar povestea noastră:     Un copil mic energic, rebel și încăpățânat, se transformă, odată cu...
Fără să ne dăm seama, îi iubim cu frică pentru ei și viitorul lor
  Oricât ne-am dori să îi protejăm, să nu sufere, copiii au nevoie să experimenteze. Mai devreme sau mai târziu, vor trăi ceea ce am...
Eu nu muncesc
    - Unde muncești?, mă întreabă Iulia, o mămică de doi, cu care m-a împrietenit Rareș pe plajă, jucându-se cu Sonia de 6...
Prima expoziție interactivă din Constanța care l-a captivat pe Rareș (P)
    Ceea ce părea a fi un simplu proiect al lui s-a dovedit a fi interesant și, mai mult decât chiar am sperat, captivant. I-am vorbit...
O femeie frumoasă
    Știi ce cred? Că o familie cu o femeie frumoasă  și un bărbat conștient de asta este o familie fericită.   Acum, fără...
Copiii vor libertate, adică un fel de credit
- Mami, îți plac? , m-a întrebat înainte să apuc să închid portiera mașinii după mine și să-i salut pe el și pe soțul meu. Și a ridicat...
Prințesele nu sunt neapărat înalte!
Nu poți fi tu prințesa! Prințesele sunt mai înalte și au părul lung! , a răspuns învățătoarea la rugămintea tremurată, bâiguită a copilei care se...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!