Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Imunitatea nu crește de la un sirop pe care îl dăm copilului când este bolnav (P)

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 14.06.2017
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Cum am învățat eu să răspund comportamentului urât al copilului meu. Iubire necondiționată

Nici de la o cură izolată cu un aliment minune, sau de la o îmbrățișare doar atunci când este febril sau în suferință, cu ochișorii plecați și nicidecum printr-o igienă strictă. Imunitatea înseamnă mult mai mult de atât. Si veți înțelege totul din ceea ce veti citi mai departe.

 

Întrebările frecvente ale mamelor, numărul în creștere al copiilor cu alergii, statisticile îngrijorătoare privind obiceiurile nesănătoase ale gravidelor, încă rata scăzută a alăptării în România, întâlnirile cu părinții din 15 orașe ale țării pe tema dezvoltării creierului copiilor și lipsa unor informații clare despre ce înseamnă imunitatea au determinat Aptamil să inițieze Campania Mai rezistent în primii 3 ani de viață.

 

Nu este prima campanie Aptamil, dar este de departe cea mai ambițioasă, propunându-și să ajute părinții să înțeleagă acest concept care, pentru mulți, este unul străin și complicat, imunitatea. Totodată, campania este una de conștientizare a părinților că imunitatea nu crește printr-o minune, nici peste noapte, ci se construiește în timp, fiind rezultatul unui cumul de factori și alegeri.

 

Susțin acest proiect curajos, „Mai rezistent în primii 3 ani de viață”, pentru că ajută copiii României, prin informarea corectă și completă a părinților lor privind startul pe care i-l dau în viață, să fie sănătoși fizic, intelectual și emotional și să ajungă, astfel, adulți bine cu ei înșiși, dar mai ales pentru că am cunoscut oamenii care au pus suflet în implementarea și derularea lui.

 

Acestea sunt câteva din imaginile de la întâlnirea bloggerilor de parenting și Aptamil România:

 

 

Alături au avut o echipă de 6 medici (medic pediatru, alergolog, nutritionist, consultant in alaptare, ginecolog, neonatolog), cu care au creat conținut relevant transpus în limbajul mamelor, care să explice importanța construirii imunității în primii 3 ani de viață și care să dărâme câteva din miturile construirii imunității:

 

  • Copilul va avea o imunitate optimă într-un mediu permanent steril. „Gelurile anti-bacteriene, spălatul excesiv pe mâini, regulile de igienă excesivă în casă nu pot duce decât la un sistem imunitar fragil, iar copilul va fi mult mai vulnerabil la infecții. Imunitatea copilului este în dezvoltare. La naștere, bebelușul are cea mai mare parte a imunitătii asigurată de anticorpii care trec de la mamă. Acești anticorpi, în jurul vârstei de 1 an, dispar, iar copilul trebuie să se bazeze pe propria imunitate. Cu fiecare contact cu germenii din mediul înconjurător, imunitatea învață să reacționeze, făcând astfel față agresiunilor ulterioare.” (Dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, membru al Academiei Europene de Pediatrie)
  • Răcelile din primul an de colectivitate, dovadă a unei imunități deficitare. „Copiii, după vârsta de 6 luni, încep să răcească. Un număr de 6-8 răceli pe an este normal, însă, în primul an de colectivitate, acest număr poate să fie mai mare fără să ne speriem. Învățând copilul să se spele pe mâini, să mănânce echilibrat, să aibă un program de somn corect, vom avea un copil care va reacționa mai bine la răcelile de la grădiniță.” (Dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, membru al Academiei Europene de Pediatrie).
  • A răcit copilul pentru că l-am scos afară. „Este de preferat să alegem un loc de joacă în exterior, pentru că cei mici sunt mai protejați, dat fiind faptul că razele ultraviolete scad concentrația de virusuri și bacterii din aer.” (Dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, membru al Academiei Europene de Pediatrie)
  • Nu introducem deloc în diversificarea copiilor cu risc de alergii alimentele alergene. „Copilul cu alergie se va diversifica exact ca un copil normal, doar alimentele intens alergene, cum sunt oul și peștele, se vor introduce mai târziu, undeva în jurul vârstei de 1 an. De asemenea, glutenul nu va fi prima optiune în diversificare, dar vârsta la care se va introduce nu va fi mult peste vârsta de 8 luni. În ceea ce privește alimentele alergene, le vom introduce treptat după vârsta de 1 an, în cantități moderate. Este foarte important de menționat: cu cât introducem mai târziu un aliment alergen, cu atât riscul de a dezvolta o alergie este mai mare și, atunci, nu trebuie să ne fie frică de ele.” (Dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, membru al Academiei Europene de Pediatrie)
  • Prea multă vitamina C afectează sănătatea copilului.  „Vitamina C nu se poate stoca și nici sintetiza de către corpul uman, așadar alimentația joacă un rol esențial. Vitamina A, C, D, prebioticele au un rol important în dezvoltarea imunității, fierul și iodul în dezvoltarea creierului. Organizația mondială a sănătății recomandă pentru copilul cu vârsta între 1 și 3 ani un aport de:
  • Vitamina A – 400 de micrograme/zi. 100 de grame de morcov crud sau cartof dulce gătit înseamnă peste 2000 de micrograme de vitamina A.
  • Vitamina D – 5 micrograme/zi. 100 de grame de somon asigură 40 de micrograme de vitamina D.
  • Vitamina C – 15 miligrame/zi. 100 de grame de ardei gras asigură peste 150 de miligrame de vitamina C.
  • Fier – 7 miligrame/zi. 100 de grame de carne de vită asigură 3 miligrame de fier.” (Dr. Luiza Pârvu, consultant în nutriție, diabet și boli metabolice)

 

Un copil mai rezistent înseamnă un copil cu o imunitate puternică. Dar imunitatea nu crește de la un sirop pe care îl dăm copilului când este bolnav. Nici de la o cură izolată cu un aliment minune, sau de la o îmbrățișare doar atunci când este febril sau în suferință, cu ochișorii plecați și nicidecum printr-o igienă strictă. Imunitatea înseamnă mult mai mult de atât. Ea se construiește încă din perioada intrauterină și, apoi, mai ales în primii 3 ani de viață.

 

Sistemul imunitar este compus dintr-o echipă de celule, proteine, ţesuturi şi organe care luptă pentru starea noastră optimă de sănătate. Altfel spus, imunitatea este rezistenţa la agenţi şi substanţe infecţioase şi non-infecţioase cu proprietăţi străine față de organismul nostru.

 

Când un astfel de străin pătrunde în organismul copiilor, sistemul lor imunitar sau de apărare trimite „soldați cu scuturi și arme”, iar curajul și forța acestora sunt date de: anticorpii din laptele matern, muultă mișcare, o alimentație echilibrată (din care să nu lipsească vitaminele, mineralele,  grăsimile "bune", probioticele), un program de somn adecvat vârstei, o igienă sănătoasă (atenție, nu excesivă!), expunere controlată la soare. Și, adaug eu din experiența mea de mamă, îmbogățite de dragostea necondiționată a părinților si disponibilitatea lor emoțională. Aș îndrăzni mai mult de atât si aș vorbi despre energia gândurilor și cuvintelor părinților, despre minunea care este convingerea unei mame că puiul ei este perfect sănătos. Aș vorbi despre legătura sfântă dintre privirea recunoscatoare a unei mame și ochii copilului ei, despre cum cel puțin o îmbrățișare cu dragoste de trei ori pe zi crește imunitatea copilului. Nu e din cărți, am trăit-o eu și am tot povestit-o.

 

Citeste si Dacă eu pot, și tu poți, și oricine care se vrea înapoi. Eu voi fi lângă tine, dacă vei avea nevoie. #puterearelațiilor
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Ce faci doar pentru tine și sufletul tău?
- Cum ești cu tine? , m-a întrebat după jumătate de oră. - Sunt bine. - Uite, trage o carte. Și mi-a întins un evantai. - „ De ce...
Nu e de la ei la noi, ci de la noi la ei
Copilul tău nu doarme, mușcă, lovește, nu mănâncă, țipă, refuză, se tăvălește, se comportă urât cu fratele mai mic,  face crize? Știu cât e de...
Curând, e iunie. Și nu mai
Ori eu, în mai, pentru că e MAI și pentru că în ultima zi din aprilie am împlinit 35, mi-am propus să nu MAI. Scurt, să nu mai uit cine sunt!...
Desenul nu este doar talent, ci chiar o formă de inteligență
„Mami, creierul meu e ca o casă cu subsol și mansardă. Eu, la școală, când fac adunări și scăderi, trebuie să cobor la subsol, de fiecare dată. Și este...
Cum putem să-i învățăm pe copii ce sunt prietenia, familia, generozitatea și alte valori, fără să le dăm definiții (P)
Nu mi-am petrecut nici măcar o oră din viața copilului meu să-i vorbesc despre familie, prietenie, generozitate, loialitate în termeni care să definească...
Tehnologia nu este rea în sine, ci modul cum o folosim, cât o folosim și unde o situăm în timpul petrecut cu copilul
Când vine vorba de tehnologie în viața copilului, părerile sunt împărțite. Știu că mulți părinți condamnă tehnologia. Eu nu. Nu sunt omul...
Magazinul SMYK All for kids vine în ajutorul Iepurașului de Paște cu mari reduceri și multe surprize
Nu sunt doar reduceri, ci o campanie cu reduceri considerabile în magazin, surprize, ajutor pentru iepuraș, tombolă cu premii. Iar eu am bucuria să anunț...
Într-o lume de dacă, avem dragostea
Lumea e plină de dacă , mintea noastră de părinți este prinsă în capcana lui dacă , pentru că acest dacă este pionul unui scenariu pesimist. Să fim sinceri,...
Când mă trezesc zâmbind
Deschid ochii. E lumină. Și soaaare! Iau telefonul de pe noptieră. E 7:21. E una din zilele când nu l-am pus să sune. Nu mă grăbesc spre niciunde. N-am copil de...
Schimbă perspectiva și certurile vor înceta. Exercițiu care funcționează
Du-te sus! Și privește în jos scena. Nu ești în poveste. Ce vezi? Doi oameni, să zicem, părinte-copil, soț-soție, care se ceartă. Nu poartă un dialog....
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!