Numele Avram
Avram, Abram, Abraham este numele unui cunoscut si important personaj biblic. Personificand pentru evrei promisiunea divina si considerat ca “tata” al neamului, Avram s-a bucurat de un respect deosebit, elementele miraculoase si legendare care i-au fost atribuite in iudaismul tarziu facindu-l mai degraba un interesant personaj literar, decat unul istoric real.
Ca de obicei, textul biblic incearca sa dea o explicatie numelui; in Geneza, Iahve ii spune eroului:
“Iata legamantul meu, pe care-l fac cu tine: vei fi tatal multor neamuri. Nu te vei mai numi Abram; ci numele tau va fi Abraham, caci te fac tatal multor neamuri”.
Aceasta explicatie biblica care mai circula si astazi nu este decat o etimologie populara sau o incercare destul de fortata de a potrivi numele cu continutul legendei.
Abram poate fi interpretat “tatal este maret”. Unii specialisti il apropie pe Abraham de un nume atestat in Mesopotamia, Abaamrama sau Abaamraam, semnificind “e mare cat tatal sau”, Abraham ar face parte din categoria acelor nume care se refera la originea nobila a purtatorului.
La noi, numele apare sub doua forme: Avram, venit prin intermediar slav, si Abram, atestat mai ales in Transilvania, de influenta latino-catolica. Ecou indepartat al legendei biblice, expresia “ca-n sanul lui Avram” - “a trai bine, fericit”, atesta frecventa mult mai mare a numelui in secolele trecute decat astazi.