Numele Gheorghe
Originea numelui Gheorghe este greceasca. "Georgios" sau "Gheorghios", nume care apar in scrierile lui Platon, se disting ca termeni compusi. Cuvantul vechi atic "ge" (sau "gea", "geo"), care inseamna "pamant", si cuvantul "ergon", care inseamna "munca, lucru" ne indreptatesc sa-l caracterizam pe purtatorul numelui Gheorghe ca "agricultor, taran, cel care lucreaza pamantul".
Foarte raspandit, atat la romani, cat si la alte popoare europene, prenumele Gheorghe isi are originea in Grecia, dar capata o mare popularitate in perioada bizantina.
In greaca antica, acest prenume inseamna "lucrator al pamantului", semnificatie pe care, in mod ironic, a dobandit-o multe secole mai tarziu, in sens peiorativ, "taran".
Cea mai importanta trasatura de caracter a celui botezat Gheorghe este capacitatea de a se adapta schimbarilor. Modificarile temperamentului sau sunt lente, durand uneori ani de zile, dar cine il intalneste la intervale mari poate afirma cu surprindere Parca esti alt om! Are o mare capacitate de organizare, cu toate ca este destul de taciturn. Rareori explica motivatia unui gest sau a unei hotarari, dar tot rareori se implica in actiuni daca nu urmareste un scop, oricat ar fi el de indepartat in timp sau ca efect.
Numele Gheorghe, asociat fiind cu mediul rural, este din ce in ce mai putin ales de catre parinti in dorianta de a-si numi baiatul. De aceea, cei care poarta numele de Gheorghe in cartea de identitate aleg sa-si spuna George sau Gica sau Gelu. Insa numele inca are trecere ca al doilea prenume al nou-nascutului, ca nume de botez, fiind numele Sfantului Gheorghe.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai pretuiti sfinti. De neam bun, a imbratisat de tanar cariera armelor, distingandu-se repede prin curajul si abilitatile sale. Numit conducatorul unei armate, Sfantul Gheorghe a luptat in numeroase razboaie, fiind apreciat de imparat. In timpul prigoanei crestinilor, Sfantul si-a marturisit si el cu tarie credinta si, dupa amenintari si torturi, a fost executat din porunca aceluiasi imparat pe care il servise in lupte si razboaie.
Dar Sfantul Gheorghe apare cel mai des in icoane omorand un balaur sinistru. Se povesteste ca demult, s-a ivit din undele involburate ale unei ape, un monstru cumplit care manca oamenii ce treceau pe langa apa aceea. Toti erau ingrozitit si nu-si mai puteau duce traiul pe acele meleaguri. Prin minune, insa, a aparut Sfantul Gheorghe, in chip de ostas luminos, calare pe un cal si cu o sulita in mana. Repezindu-se spre fiara, a rapus-o dintr-o lovitura. De atunci Sfantul Gheorghe este pictat in icoane cum rapune balaurul.
In acest fel icoana ne spune ca binele invinge intotdeauna raul. In lume exista multe lucruri cumplite, dar mai devreme sau mai tarziu, Dumnezeu le pune capat. Daca ne rugam cu credinta, sfintii ne sar imediat in ajutor, iar raul si necazul din viata noastra se risipesc ca un fum. Icoana Sfantului Gheorghe ne indeamna la lupta impotriva raului si a pacatului, aminindu-ne ca, de fapt, crestinul este un „ostas” al lui Hristos, ce lupta mereu cu ispitele.
Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este un exemplu de barbatie si curaj, fiind si protectorul armatei, iar sarbatoarea sa este primavara, pe data de 23 aprilie, zi praznuita de sute de ani, cu mare sfintenie, de toti romanii.