Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 40 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a patruzecea de sarcină

 

Numărătoarea inversă a început deja de câteva săptămâni și, dacă totul decurge potrivit estimărilor inițiale, aceasta este considerată ultima săptămână de sarcină. Ajunsă până aici, trebuie să te simți pregătită atât fizic, cât și psihic. Iar, dacă încă nu ești, nu mai poți tărăgăna, întrucât bebelușul tău are mai mare nevoie de tine, ca tu să-ți găsești curajul să faci față nașterii, fie ea naturală sau prin cezariană. 
  
Ți-am fost alături timp de 40 de săptămâni și, cu sinceritate, am încercat să-ți mai atenuez din temeri, fără, însă, să-ți ascund realitatea. și de-acum trebuie să îndrăznești s-o înfrunți. în toate aceste luni ai fost puternică, dar mai ai nevoie de încă o încercare înainte să-ți iei în mâini rolul de mămică. 
  
Ți-am fost alături ca o prietenă și ți-am împărtășit experiența mea. Poate, pe alocuri, ți-am părut exagerată. Dar nimic nu este exagerat, nimic din ceea ce ai simțit până în această clipă. 
  
Aș vrea să te felicit anticipat pentru tăria de a-ți duce la bun sfârșit sarcina. Ești o ființă minunată. Mai ai nevoie doar de încă un mic pas și de încrederea în tine și-n propiile forțe. 
  
Copilașul tău este miracolul ce te va transforma în femeie și mamă. Nu uita că, și de-acum încolo, viața sa va depinde de ține. Continuă să fii la fel de grijulie, iar răsplata îți va fi inzecita… la prima lui aniversare, la primele declarații de dragoste, atunci când va face primii pași sau va termina clasa întâi. Toate vor deveni, într-o bună zi, amintiri. Ai toate motivele să te bucuri de ele încă de pe-acum, fără să pierzi clipe și zile prețioase din viața fericită pe care-o veți avea împreună. 
  
Și, deși nu au fost ușori, mai degrabă epuizanți și copleșitori, ultimii metri până să ating panglica de final a maratonului numit sarcină au cântărit mai puțin decât emoțiile pe care le-am trăit în calitate de mamă. Eram mamă și nimic nu mai conta! Eram mamă și aș fi repetat de zeci de ori experiența care mi-a dăruit un copil minunat! 

 

Citeste si: Am ales nastere naturala si am ajuns la cezariana

 

 Dezvoltarea fătului 
  
  
Mai ai putin… Cântărind în jur de 3,5 kilograme, fetusul e pregătit să vină pe lume, așteptat de tine și de întreaga familie. Deși are toate organele funcționale (creierul și plămânii funcționează la o capacitate de 100% doar după naștere), micuțul continuă să depoziteze grăsimi, utile, de altfel, pentru reglarea termică a corpului. 
  
Cu sistemul osos bine întărit, capabil să suporte trecerea prin canalul pelvian în momentul travaliului, singura zonă osoasă ”neînchegată” rămâne cutia craniană. Flexibile, oasele craniului nu sunt în totalitate sudate. Ele permit evoluția cerebrală a micuțului, precum și ”călătoria” către lumea exterioară. 
  
Dacă încă nu ai născut, așa cum se întâmplă deja de vreo două săptămâni, placenta începe să îmbătrânească treptat. Totodată, nu mai reușește să-i furnizeze bebelușului aceleași substanțe nutritive necesare evoluției și cu aceeași eficientă. Mama încă-i mai transmite fetusului anticorpii care, penetrând sacul amniotic și bariera placentară, energizează și întărește sistemul imunitar al celui mic. 
  
  

  
Schimbările ce au loc în organismul mamei 
  
  
  
Dat fiind numărul săptămânilor de când ești în ”suferință”, ai senzația că te afli la capătul puterilor și al răbdării. Te înțeleg cât îți e de greu, înțeleg cât trebuie să simți de apăsătoare fiecare zi în plus, în care parcă devii tot mai neîncăpătoare în propiile haine și mai ales în propria-ți piele. 
  
Fiecare simptom anterior este amplificat. Abia mai poți să te încalți sau să te apleci. Te simți obosită și până și plimbările pe care le adorai te epuizează. 
  
Cu dureri de spate accentuate îndeosebi în zona lombară, cu sânii hipersensibili la fiecare atingere, cu picioarele umflate și o siluetă de nerecunoscut, nu te mai gândești decât la ”ziua aceea”. Și, în ciuda ”nopților albe” și a acidității gastrice ce parcă-ți erodează stomacul, nu poți să nu-ți imaginezi senzația pe care-o vei încerca îmbrățișându-ți bebelușul și eliberându-te de ”încărcătura” suplimentară, de anxietate și de frică.

În curând, această aventură extraordinară va lua sfârșit. Iar începutul sfârșitului este reprezentat de primele contracții. Nu mai este vorba despre contracțiile pregătitoare Braxton-Hicks ce te-au însoțit de câteva săptămâni încoace, ci de adevăratele semnale ce anticipează travaliul propriu-zis și nașterea.

 

Citeste si: Am dat nastere prin cezariana unui copil minunat

 

 

Care sunt analizele pe care le poți face? 
  
  
În această săptămână, analizele sunt deja efectuate și prevalează ceea ce simți, fiecare senzație pe care o percepi. Pentru că tu ești cea mai în măsură să sesizeze schimbarea radicală ce te va purta spre salonul maternității. 
  
Au trecut 9 luni de când ai contribuit la procrearea fiului tău sau a fiicei tale și nimeni în afară de tine nu înțelege mai bine ce se întâmplă în corpul tău sau cu bebelușul. 
  
Este important ceea ce percepi chiar tu, însă simțurile tale nu exclud monitorizarea fetală. Medicul ginecolog va continua cu electrocardiograma, cu măsurarea tensiunii, cu verificarea mișcărilor copilașului, precum și cu măsurarea cantității de lichid amniotic. 
  
  
    
Recomandări pentru săptămâna a patruzecea de sarcină 
  
    

  • În ultima săptămână de sarcină, apetitul este diminuat. Te simți mereu balonată și plină. Va trebui să-ți dozezi diferit mesele, adică să fie frecvente, în cantități mai mici, excluzând alimentele grele ce încetinesc procesul de digestie;
  • Este necesar să te relaxezi cât mai mult și să eviți sfaturile ”specialistilor” ce-ți recomandă să te obosești cât mai mult pentru anticiparea contracțiilor; 
  • Un duș cald este cel mai indicat remediu ce te va ajuta să te relaxezi atât la nivel fizic, cât și mental. Totodată, apa caldă favorizează dilatarea cervixului, inducând astfel contracțiile; 
  • Încearcă să profiți de aceste ultime zile și nu lăsa să treacă nici măcar o oră fără să-i vorbești bebelușului ce așteaptă momentul prielnic pentru a scoate năsucul la lumină și a te cunoaște; 
  • Nu uita să-ți menții o gândire pozitivă până în ultima clipă. Indiferent de poziția copilașului, fii   sigură că și obstetrica te vor ajuta să treci cu bine de momentul nașterii, fiind prompți să intervină dacă este nevoie. 

 

Citeste si: 20 de sfaturi pentru baiatul meu!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.