Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 39 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și noua de sarcină 
  
  
Atingând pragul celor 39 de săptămâni, trebuie să te pregătești psihic și fizic să mai treci de un hop, dincolo de care îți vei putea îmbrățișa cu drag copilașul. Temerile sunt la ordinea zilei și-ți dau dreptate să te simți cuprinsă de frică necunoașterii, poate mai ceva decât de travaliu în sine. Eu am putut să le înlătur cu simpla imagine a bebelușului meu. Și tu vei putea. 
  
Dacă este vorba despre primul copil, experimentând întâia oară durerile, contracțiile și apoi o naștere, este cum ai păși pe un teren ”virgin”, nestrăbătut de picior de om. Pentru multe alte femei, devenite deja mămici, nașterea nu reprezintă o noutate. În scurt timp, vei avea de-a face și tu cu acest eveniment ce te va marca, schimbându-ți radical viața și, totodată, pe cea a persoanelor din jurul tău. 
  
Dar încercarea prin care treci vine la pachet cu cea mai mare răsplată: primul tău copil. și nu este puțin lucru să poți contribui la creația unui suflet, a unei ființe sânge din sângele tău. 
  
Până acolo, mai aveam și eu de depășit un mic "hop", nașterea. Pentru că tot ceea ce înseamnă nașterea pălea în fața dorinței de a îmbrățișa o parte din mine. Ardeam de nerăbdare să îl cunosc pe pitic. 
  
În plus, se instalase deja "înstinctul de supraviețuire". E ca și cum creierul îți trimite în ajutor un colac de salvare. Pare că își concentrează toate forțele pentru a-ți proiecta numai imagini pozitive. Nu-ți mai permite să te gândești la cum, dacă, de ce, doar la bucuria și emoția momentului în care începi să te simți cu adevărat mamă. 

 

Citește și: Sentimentul matern s-a născut din minunea de a fi îmbrățișat o parte din mine.

 

Dezvoltarea fătului 
  
  
Totul este pregătit, mai ales bebelușul. Cântărind peste 3 kilograme, la o lungime de circa 50-54 de centimetri, poate veni pe lume de la o zi la alta. Corpul ocupă acum aproape tot spațiul din sacul amniotic, aici unde, în urmă cu câteva luni, încă mai făcea acrobații. 
  
Măsuratorile sunt doar aproximative, întrucât până după naștere, când asistenta îl va măsura și cântări, nu vei ști cu exactitate cât este de lung sau de rotofei bebelușul tău. Apoi, în primele zile după naștere, aspectul nou-născutului ar putea să difere de imaginile pe care le ai deja în minte. Dar nu te lăsa cuprinsă de panică, nimic nu este în neregulă cu bebelușul. în câteva zile, acesta va dobândi aspectul somatic al unui nou-născut, căpătând tot mai mult din trăsăturile faciale ale părinților. 
  

Mișcările-i sunt tot mai lipsite de forță, iar ca mămică le vei simți tot mai rar. însă este important să fii atentă la activitatea fetală și să-ți informezi imediat medicul dacă ești convinsă că ceva nu este în regulă sau dacă peste zi nu ai simțit nicio mișcare intrauterină. 
    
Dacă ar trebui să vină pe lume acum, pielea nu mai are deloc cute, fiind umplută de țesutul adipos subcutanat. Unghiutele fiindu-i formate și chiar depășind vârful degețelelor, l-ai putea primi cu mici zgârieturi pe față. Pe mine chiar m-a surprins să-l descopăr la puține ore după operația de cezariană, cu zgârieturi fine pe frunte și pe năsuc. 

 

Citește și: Am ales naștere naturală și am ajuns la cezariană

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei 
  
  
  
Coborât deja între oasele bazinului, fătul apasă tot mai mult pe vezica urinară, motiv pentru care te vei plimba la baie mai des. Aparte de senzația permanentă de balonare, vei simți ”povara” kilogramelor acumulate, la nivelul coloanei și a picioarelor. 
  
Dacă iei în considerare greutatea bebelușului, a placentei și cantitatea de lichid amniotic, te vei regăsi cu un minim de 5 kilograme. și toate apasă continuu nu doar pe organele situate în cavitatea pelviană, ci și pe coloană, și pe sistemul circulator. 
  
Sânii, pregătiți pentru lactație, sunt mai dureroși și sensibili. Glanda mamară secretă mici cantități de lapte și poți sesiza mici scurgeri. Nu este nevoie să te preocupi, în această fază a sarcinii, fenomenul este unul normal. 
  
La sfârșitul săptămânii cu numărul 39, m-am confruntat cu niște scurgeri vaginale aparte. Se pare că a fost vorba despre ceea ce este cunoscut în popor ca "dopul gelatinos". Pentru mine, a fost un semn că bebelușul meu dădea semne că vrea să ne cunoaștem. însă domnul doctor m-a asigurat că mai am de așteptat până la naștere, colul fiind lung și închis încă. 
  
Un alt simptom vizibil, deranjant totodată, sunt hemoroizii. Dacă nu ai descoperit și experimentat ce înseamnă, în această săptămână de final există șanse să se formeze sau să se agraveze. ”Responsabilitatea” aparține aproape exclusiv creșterii ponderale și dimensiunilor uterului (uterul comprimă tractul intestinal și zona rectului). în consecință, are loc inflamarea venelor localizate în zona anală, ce poate fi însoțită de dureri și chiar de sângerări. 

 

Citește și: Am dat naștere prin cezariană unui copil minunat

 

Care sunt analizele pe care le poți face? 
  
  
Ajunsă la săptămâna a 39-a, înseamnă că ai efectuat toate analizele necesare să certifice starea de sănătate a mamei și a fătului. De la hemoleucogramă și urinocultura, până la tamponul vaginal sau electrocardiogramă, fiecare test și investigație trebuie să fie prezente apoi în dosarul pentru maternitate. 
  
Chiar dacă până aici totul a decurs normal, încă mai trebuie să fii monitorizată. Pe timpul vizitei în cabinetul de obstetrică și ginecologie, medicul va efectua electrocardiograma și va măsura tensiunea arterială. Ambele sunt necesare pentru identificarea unor patologii ca de exemplu preeclampsia, considerate cu risc dacă nu sunt diagnosticate la timp și al căror debut se datorează hipertensiunii. 
   
  
Recomandări pentru săptămâna a treizeci și noua 
    

  • Dacă nu mai ești convinsă de activitatea micuțului, poți să te întinzi pe partea stângă și să mănânci ceva dulce. Imediat după stimularea glicemica, fătul ar trebui să reacționeze mișcându-se. în caz contrar, este de preferat să mergi de urgență în spital, unde medicii vor putea stabili dacă există probleme sau dacă micuțul este doar leneș sau somnoros; 
  • Mictiunile frecvente nu exclud consumul de lichide, acestea ajutând la drenarea lichidelor din organism și totodată la ameliorarea retenției hidrice; 
  • Inflamația venelor hemoroidale poate fi combătută atât înainte, cât și după naștere, prin obiceiuri alimentare sănătoase, care să favorizeze tranzitul intestinal și defecația. 

 

 

Citește și: Dragul meu, îți multumesc pentru ceea ce eram noi doi și, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.