Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 38 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și opta de sarcină 
  
  
În săptămâna cu numărul 38, anxietatea mamei și a tuturor membrilor familiei crește de la o zi la alta. Doar câteva zile ar mai putea să te despartă de termen și, oricât de temătoare ai fi de eveniment în sine, nu poți să nu te bucuri de iminenta întâlnire cu bebelușul tău. 
  
Îmi aduc aminte că soțul meu mă suna deja la intervale regulate, de câteva ore, pentru a-mi verifica "statusul", iar mama și surorile zilnic. 
  
Mama mea tot insista să știe când începe travaliul, deși îmi propusesem să o anunț direct că este bunică. Fiind în altă localitate, mi-am dorit să o protejez. Nu avea cu ce să mă ajute și știam că îi va fi greu. Am zis greu?! Foarte greu! Ori eu simțeam că, de data asta, pot gestiona singură trăirile și ... durerile. Eram pe mâini bune, nimic rău nu se putea întâmpla. 
  
Și eram pozitivă și activă. Era primăvară și eu mă simțeam minunat! Nu am exclus nici plimbările, nicidecum. Mă simțeam într-o formă de zile mari. 
  
Bine, eu sunt fericita gravidă care a început perioada de graviditate cântărind 57 de kilograme și a atins punctul zero al acesteia cu 61 de kilograme, în condițiile în care a dat naștere unui bebeluș de 3 350 de grame și 51 de centimetri. și nu, nu grație ambiției mele, ci faptului că hormonii de sarcină au funcționat în favoarea siluetei mele. 
  
Pe ultima sută de metri. îmi petreceam aproape toată ziua făcând ceea ce-mi plăcea cel mai mult, mai ales, visând la copilașul ce avea să ne umple cât de curând casa și viețile. Dar nu oricum, ci pe acordurile muzicii clasice sau pe muzica legendarei Nina Simone. 
  
Printre altele, este o bună idee și pentru ține să-ți închei ziua relaxându-te pe muzica preferată și povestindu-i micuțului tău câte-n luna și în stele. El este acolo, aproape de tine, chiar foarte aproape și te va asculta, iar vocea ta îi va da siguranță, îl va liniști. 
  
Îți mărturisesc că mi-a fost aproape imposibil să-i pot vorbi, la început. Simțeam că vorbesc singură și părea că nu este ceva firesc. De îndată ce am început să-i simt prezența, cutremurele, mai exact, l-am considerat aproape cel mai bun partener de discuție. 

 

Citește și: Este foarte important modul în care spunem NU copilului. Putem comunica sau putem interzice!

 

Dezvoltarea fătului 
  
  
Săptămâna cu numărul 38 aduce odată cu ea o creștere suplimentară a fătului, care nu doar că și-a lungit corpul și piciorușele, dar a mai acumulat și câteva sute de grame. Dacă s-ar naște acum, măsuratorile ar înregistra 50-52 de centimetri și circa 3,3 kilograme. Completarea procesului de evoluție i-ar asigura șanse de supraviețuire de 100%, fără să mai aibă nevoie de asistență pediatrică. 
  
Pe lângă organe și țesuturi, și reflexele sau timpii de reacție la stimulii externi (vizuali, tactili, auditivi) sunt foarte bine dezvoltate. Din această săptămână, stimulat de lumina puternică, bebelușul reușește să-și închidă și să-și deschidă pleoapele. Tot ca răspuns la stimuli, va strânge pumnii, se va încrunta sau își va mișca gurița. 
    
Trăsăturile faciale sunt și ele bine conturate. Ecografia 3D poate înfățișa o asemănare somatică între bebeluș și părinți, similitudine ce va fi apoi tot mai vizibilă în zilele următoare nașterii. Dacă până acum ochii au o tentă spre gri sau albastru deschis, odată cu expunerea la lumină, cromatica irisului se definitivează, dobândind culoarea dominantă a ochilor părinților. 
  
În ciuda practicilor medicale avansate, nu există o metodă în măsură să stabilească exact data nașterii sau momentul travaliului. Se presupune că instinctual, fetusul ajuns până în această fază evolutivă, va produce hormonii necesari ce induc contracțiile și travaliul. Pe de alta parte, spațiul din sacul amniotic devine tot mai neîncăpător, în timp ce bebelușul continuă să ia proporții. 

 

Citește și: Când este pregătit copilul pentru oliță?

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei 

  
  
Pe măsură ce trec zilele, te vei simți tot mai gigantă, greoaie și umflată. și pe bună dreptate, dată fiind ”povara” ce-ți solicită spatele și membrele inferioare. 
  
În acest punct al perioadei gestationale, senzația de balonare și de umflare este fiziologică, fără să aibă un substrat patologic (nu se datorează debutului unor maladii). ”Responsabila” este în primul rând retenția de lichide, provocată la rândul ei de nivelurile hormonale oscilante. 
  
Te confrunți cu dificultăți să adormi sau să te odihnești. Respirația și digestia sunt mult îngreunate, tocmai pentru că bebelușul, și nu este de mirare, ocupă întreaga cavitate abdominală, de la zona pubiană, până la torace, comprimând diafragmul și stomacul. 
  
  
Care sunt analizele pe care le poți face? 
  
  
Analizele corespund ultimei etape gestationale. Dacă ai efectuat ultimul set de analize urinare și de sânge, nu mai este necesar să le repeți decât dacă există motive care să indice prezența unor infecții sau patologii cu risc crescut pentru mamă și făt. 
  
Tensiunea arterială rămâne un parametru fundamental pentru sănătatea fătului. Hipertensiunea se poate afla la originea unor patologii grave, ce debutează de regulă la sfârșitul sarcinii. 
  
O investigație suplimentară, total neinvazivă, este testul nonstres sau cardiotograma (CTG). Testul se efectuează atunci când viitoarea mămică observă prea prea puțină activitate fetală, prea multe contracții, mult prea intense sau când există semne de suferință fetală. 
  
  
 Recomandări pentru săptămână a treizeci și opta 
  

  

  • Dacă umflarea corpului este generalizată și nu interesează doar membrele, este indicat să te adresezi medicului curant. La origini poate să nu se mai afle retenția hidrică, ci unele patologii gestationale grave precum preeclampsia; 
  • Poziționarea pelviană a fătului poate cauza debutul unei dureri acute ce pornește din zona lombară, până în vârful picioarelor. Simptomul se datorează comprimarii nervului sciatic, sensibil la presiune. Consultând medicul, acesta poate recomanda o terapie care să amelioreze durerea; 
  • Atunci când nu există riscuri în ce privește instaurarea unor boli precum preeclampsia, diabetul gestațional sau anemia gravidica, primele ore ale travaliului pot fi petrecute acasă. Prin urmare, dacă medicul te asigură că este totul în regulă, te poți îndrepta spre spital doar când contracțiile se vor . Dar ești  cea care îți vei    fiecara contracție, precum  intervalul dintre o contracție  . 

 

Citește și: Am ales naștere naturală și am ajuns la cezariană

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.