Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 37 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și șaptea de sarcină 
  
  
În săptămâna cu numărul 37, deja eram foarte nerăbdătoare să înceapă travaliul, fără să mă gândesc ce înseamnă asta, doar la momentul în care se întâmplă minunea de a putea îmbrățișa o parte din mine. 
  
Aproape că număram orele și fiecare contracție pe care uneori abia o percepeam. Mă așteptam să fie urmată de o alta, apoi de încă una, cu o intensitate tot mai mare și la intervale tot mai regulate. Dar totul se petrecea numai în mintea mea. 
  
Cuprinsă de anxietatea ultimelor zile, stăteam mereu ca pe un pat de spini, iar timpul îmi părea infinit. Cum infinite-ți vor părea și ție zilele și săptămânile următoare care, deși puține la număr, te vor despărți de ultima etapă, încercarea finală în care vei aduce pe lume primul tău copilaș. 
  
Este important să fii pregătită pentru că în orice clipă poți da startul cursei spre spital. Dar cel mai important este să-ți menții o atitudine pozitivă și o bună doză de energie. Încă ai o legătură profundă cu bebelușul, nu doar la nivel fizic. Acesta, deși mititel și neajutorat, reușește să-ți perceapă tensiunea și nervozitatea. 

 

Citeste si: Am ales nastere naturala si am ajuns la cezariana

 

Dezvoltarea fătului 
  
  
Un copil aflat în săptămâna a treizeci și șaptea de sarcină are în jur de 3 kilograme și 49-50 de centimetri. Caracteristicile morfologice depind de moștenirea genetică, ceea ce înseamnă că indiferent de valorile înregistrate de ecografie, bebelușul se poate încadra în limitele normalului. 
  
Tot ce contează este că atât organele interne, cât și cele externe au ajuns într-o fază de maturitate. De asemeni, și sistemul imunitar se află într-un punct în care este pregătit să protejeze fătul de orice factor extern (infecțiile cu viruși, germeni, bacterii). 
  
Transformările prin care a trecut din faza embrionară îi vor permite să supraviețuiască fără probleme. Dacă s-ar naște acum, nu mai are nevoie de nicio cură postnatală, cu excepția situațiilor în care ar apărea complicații care să-i pună în pericol viața. 
  
În timpul ce i-a rămas până la naștere, fătul continuă să acumuleze țesut adipos pe obrăjori, pe corp, pe mânuțe și pe piciorușe. Și cu cât va rămâne mai mult adăpostit în burtica mamei, va veni pe lume mai rotofei. 
  
În următoarele săptămâni se prezintă poziționat cefalic, pregătindu-se pentru ultima fază, cea de travaliu și expulsie. Uneori, se poate întâmpla să se mai întoarcă, ajungând la termen podalic (cu piciorușele înainte), transversal, cu fața spre canalul de expulsie sau cu umerii. Circa 4% dintre gestante se confruntă cu această problemă. 

 

Citește și: Sentimentul matern s-a născut din minunea de a fi îmbrățișat o parte din mine.

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei 
  

De aici încolo, întregul corp al viitoarei mămici se pregătește pentru naștere. Momentul travaliului începe odată cu dilatarea cervixului și continuă apoi cu pierderea ”dopului” cervical sau cu ”ruperea apei”. Fenomenul se manifestă prin pierderi de lichide, ce nu sunt altceva decât secrețiile și mucozitățile ce au protejat pentru cele aproape 9 luni uterul și fătul de contractarea infecțiilor din exterior. 
  
Dacă încă nu ai născut, odată cu bebelușul, săptămânal, vei mai acumula și tu câteva sute de grame. Însă creșterea este mai lentă față de lunile precedente. Supradimensionarea uterului îți accentuează problemele și simptomatica anterioară (aciditatea gastrică, mictiunile tot mai frecvente, constipația, afecțiunea hemoroidală, venele varicoase). Iar odată cu aceste episoade simptomatice, se agravează și insomniile. 
  
Burtica rămâne în linii mari cam la aceleași dimensiuni, dar sânii continuă să crească, fiind tot mai sensibili. Dacă încă nu au produs colostrul, de acum vor începe să-l secrete. Pentru că natura, încă o dată, știe să urmeze cursul firesc al evoluției, pregătindu-ți corpul și pentru etapa următoare, în care vei alăpta. 
  
Un alt simptom deranjant, este pruritul la nivelul sânilor. Fenomenul se datorează sensibilității crescute din zona glandei mamare, ca urmare a extinderii țesutului cutanat. Schimbări evidente se produc și în zona pelviană, gravida acuzând dureri localizate, precum și contracții tot mai intense și cu o durată mai îndelungată. 

 

Citește și: 20 de sfaturi pentru băiatul meu!

 

Care sunt analizele pe care le poți face? 


  
În săptămâna în care tocmai ai pășit, dacă nu ai finalizat setul de investigații corespunzătoare ultimei luni de sarcină, vei avea de efectuat câteva analize. Acestea, dar și cele efectuate anterior, trebuie luate în spital împreună cu valiza gata pregătită pentru apropiata ”mini vacanta” în care vei merge singură și veți ieși doi… dacă nu vei avea gemeni sau tripleți. 
  
Lista ultimelor teste include: vizita obstetrică (permite controlarea cervixului), analizele urinare (pentru depistarea infecțiilor urinare ce pot fi transmise fătului în timpul nașterii) și de sânge (depistarea anticorpilor pentru virușii hepatitei B și C, pentru toxoplasmoză și rubeolă, hemoleucogramă, etc.), urocultură, tamponul vaginal și rectal (pentru identificarea steptococilor și a bacteriilor), măsurarea tensiunii arteriale, controlarea greutății corporale și electrocardiograma. 

  
  
 Recomandări pentru săptămâna a treizeci și șaptea 
  

  • ”Ruperea apei” reprezintă semnalul că te afli la un pas de travaliu. De regulă, nașterea are loc în următoarele 24 de ore; 
  • Aflându-te la sfârșitul perioadei gestationale, cresc problemele digestive. Evită așadar alimentele prea procesate, condimentate, dulci și cu grăsimi, ce nu fac decât să accentueaze aciditatea gastrică și să îngreuneze digestia; 
  • Trebuie să ai pregătite atât bagajele pentru spital, cât și lucrușoarele copilașului pentru întoarcerea acasă. și cum în zilele imediat următoare nu vei fi în măsură să străbați magazinele, iar silueta ta va suferi din nou modificări, pregătește-ți și o garderobă cu strictul necesar. 

 

Citește și: Dragul meu, îți mulțumesc pentru ceea ce eram noi doi și, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.