Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 36 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și șasea de sarcină 
  
  
Mă văd nevoită să te felicit, tocmai ai intrat în a noua lună de sarcină. Te poți privi parcurgând nu ultimul kilometru al cursei, ci ultima sută de metri. De la finele acestei săptămâni, bebelușul, dacă dă semne că intenționează să vină pe lume, nu mai este considerat prematur, ci un nou-născut ajuns la termen. 
  
Și pentru a-ți alunga o parte din starea de neliniște, trebuie să știi că doar circa 4% dintre bebeluși sunt încă podalici în săptămâna cu numărul 36. Dar, chiar când fătul se prezintă podalic (cu piciorușele înainte), obstetrica sau medicul ginecolog, prin manevre speciale, îl va determina să se întoarcă. 
  
Restul, tot ce urmează contracțiilor ce prevestesc travaliul adevărat, este deja istorie. Dar dacă nu te doboară, nașterea te va face mai puternică. La urma urmei, primează sănătatea bebelușului, iar dacă există semne de suferință fetală, este normal ca medicul ginecolog să aleagă intervenția chirurgicală. 
  
În ceea ce privește săptămâna cu numărul 36, pot să-ți povestesc despre nerăbdarea mea de a naște și a face cunoștință cu cel cu care am rezonat timp de 9 luni și, nu în ultimul rând, despre anxietatea soțului meu. Transmitea prin toți porii teama că ar putea să se "așeze prost astrele", iar el să nu fie prezent la debutul travaliului. Era foarte preocupat și amuzant, totodată. Domnul doctor, râzând în hohote, la întrebarea soțului meu: "Cum voi ști dacă soția mea are o contracție?", i-a replicat simplu și firesc: "Stați liniștit, soția va ști!" 

 

Citeste si: Am ales nastere naturala si am ajuns la cezariana

 

Dezvoltarea fătului 
  
  
Apropiindu-se de 2,8 sau de 2,9 kilograme și de 48 de centimetri, fătul arată aproape ca un nou-născut. Trăsăturile feței apar întocmai ca ale unui bebeluș aflat în faza extrauterină, pielea nemaifiind brăzdată de cute. Ecografia 3D îți permite să-i descoperi chipul expresiv, capabil să se încrunte, să ridice din sprâncene, să clipească și chiar să zâmbească.  
  
Dar fătul mai are nevoie de timp pentru ca stratul de grăsime subcutanat ce-i acoperă trunchiul și membrele, să se îngroașă. țesutul adipos este esențial pentru reglarea temperaturii corporale. Totodată, în așteptarea primului pas spre ”lumea noua”, grăsimea ajută la dezvoltarea sistemului imunitar. 
  
Organele și-au definitivat procesul de creștere, fiind capabile să funcționeze singure după naștere, fără ca sănătatea bebelușului să mai fie în pericol. Dacă ar trebui să se nască în această săptămâna, nimic nu-i mai obstacoleaza capacitatea de supraviețuire fără să mai fie asistat. Din acest moment, singura diferență dintre un făt de 36 de săptămâni și unul de 40, se referă la dimensiuni și la greutate. 
  
Tot acum, unghiutele îi sunt crescute și încă mai continuă să crească. în schimb, își pierde puful (lanugo) ce-i acoperea suprafața corpului și substanța gelationoasă (vernix caseosa) ce-l proteja. Ambele straturi suplimentare se pierd în lichidul amniotic, fiind apoi ingerate de făt. Ulterior, vor forma meconiul, o substanță reziduală (primele fecale) verzuie-negricioasă, ce este eliminată odată cu primele mișcări intestinale. 

 

Citeste si: Oamenii mari pierd asa de multe fiind "tristi"...

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei 
  
  
Cu o minunată mega burtică ce ”răsare” liberă de pe sub hăinuțele premaman, te poți simți super umflată. Iar ”vinovate” sunt atât kilogramele (12-14 în plus), cât și retenția hidrică ce contribuie la stagnarea apei în țesuturi și-n organe. 
  
Cu burtica ajunsă la dimensiuni considerabile, în așteptarea nașterii, zona pelviană poate deveni dureroasă. În schimb, treptat, nu vei mai resimți dificultățile gastrice și respiratorii, ce dispar sau se atenuează 
  
Îți poate părea incredibil, dar uterul ocupă aproape întreaga cavitate abdominală, comprimând toate organele localizate aici. Până în urmă cu o săptămâna sau două, uterul continua să apese atât pe diafragm, cât și pe tractul urinar și digestiv. De acum, sarcina apare ușor ”coborâtă”, tocmai datorită faptului că fătul se pregătește pentru faza de expulsie. 
  
Aspectul ”lăsat” al sarcinii îți va permite să respiri ceva mai ușor, fără să-ți simți coastele și toracele comprimate ca într-o menghină. În schimb, vei face mai multe plimbări la baie, vezica fiind nevoită să suporte aproape toată presiunea exercitată de uter. 
  
  
Un alt simptom accentuat este constipația, sarcina apăsând și pe ultima porțiune a tractului intestinal. Constipația mai poate fi apoi asociată și cu crampele localizate în zona inferioară a abdomenului. 

 

 

Citeste si: Prima baita a bebelusului

 

Care sunt analizele pe care le poți face? 
  
  
Pășind în săptămâna cu numărul 36, ce marchează, de altfel, începutul ultimei luni de sarcină, înseamnă că ai efectuat toate testele trimestrului al treilea. De o importanță primară rămân o serie de investigații neinvazive, precum controlarea tensiunii arteriale sau monitorizarea cardiacă. 
  
Fundamentale sunt și vizitele ginecologice, și ecografiile, acestea permițând evaluarea stării reale în care se prezintă lichidul amniotic și fătul. Dar, cum prima martoră a unor schimbări majore este însăși gravida, este util ca fiecare femeie însărcinată să fie atentă la contracții, la intensitatea și la frecvența acestora. Sau, în spirit de glumă, partenerul cu siguranță o va face. 
  
  
  
Recomandări pentru săptămâna a treizeci și șasea 
  
 

  • Uneori, crampele abdominale pot fi confundate cu primele contracții uterine ce prevestesc travaliul. Pentru a le diferenția, este utilă monitorizarea săptămânală a sarcinii; 
  • În așteptarea momentului final, este important ca tractul intestinal să fie menținut cât mai curat și liber de substanțe reziduale, astfel încât să nu împiedice ieșirea copilașului. O alimentație bogată în fibre te va ajuta în acest sens; 
  • Îți recomand să discuți cu medicul tău ginecolog despre orice nou simptom perceput sau pe care-l simți că se manifestă mai intens; 
  • Dacă vei sesiza că seria de contracții apare cu o frecevnta de 5-10 minute, înseamnă că te afli deja în travaliu. A nu se confunda cu falsele contracții Braxton-Hicks, considerate mai degrabă un antrenament pentru naștere. 

 

Citește și: Am dat naștere prin cezarianș unui copil minunat

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.