Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 35 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și cincea de sarcină 
  
  
Bine te-am regăsit!  Dacă mai citești gândurile și informațiile așternute de mine înseamnă că încă nu ai născut și mă însoțești în continuarea în călătoria noastră. 
  
Acum că aproape te-ai obișnuit cu fiecare simptom fizic și emoțional, îmi vei da dreptate că sarcina nu este chiar atât de îngrozitoare cum părea să fie în săptămânile cu grețuri, amețeli și vărsături, dimpotrivă. 
  
În curând te vei afla în punctul de a descoperi noi senzații, mult mai intense decât cele prin care treci sau ai trecut deja. Ai putea chiar să te mai liniștești, ținând cont că în cazul unei nașteri înainte de termen, copilașul este perfect format, cu toate organele, inclusiv cu plămânii, creierul și inima, funcționale. 
  
Poate că vei crede că încerc doar să-ți distrag atenția de la neplăcerile momentului și că, de fapt, omit să-ți prezint situația reală cu care urmează să te confrunți. îmi doresc să ai încredere în vorbele mele ca în sfaturile mamei sau ale prietenei de suflet. Sau ai uitat că, în urmă cu ceva ani, m-am aflat și eu aici, unde te afli tu? 
  
Eu eram relativ calmă. De fapt, mă străduiam să mă mențin liniștită, refuzandu-mi orice gând referitor la cum va decurge nașterea. Ca să fiu sinceră, starea mea de calm venea din certitudinea că am luat cea mai bună decizie, nașterea naturală. Și aici am ridicat un zid protector. Ce însemna nașterea naturală nici nu voiam să-mi închipui. Cred că ți-am mai mărturisit că nu am vizionat niciun filmuleț care să prezinte o naștere, fie ea naturală sau prin cezariană. Ar fi fost mult prea mult pentru mine! 
  
  

Citeste si: De la teama la alegera solutiei ideale - nastere naturala sau nastere prin cezariana

 

Dezvoltarea fătului 
  
  
Micuțul tău crește de la o zi la alta, întărindu-și tot mai mult aparatul osos și musculatura. Acum cântărește în jur de 2,8 kilograme și, dată fiind lungimea de circa 45 de centimetri, la ecografia 3D îi vei putea zări obrăjorii tot mai bucălați și corpul tot mai rotofei. 
  
Ajunsă în acest punct, fătul se află în poziția corectă pentru naștere (poziție cefalica). Mișcările pot fi percepute cu regularitate, deși sunt limitate din cauza dimensiunilor ce ocupă aproape tot spațiul disponibil în sacul amniotic. 
  
Dacă înainte dormea circa 90 % din timp, de acum își reglează ritmul de somn-veghe, reușind să rămână treaz și conștient mai multe ore pe zi. Dar poznaș ca mai toți copilașii, se poate ca programul să nu se sincronizeze cu al tău și să-ți fie dificil să adormi pe timpul nopții. 
  
Până în urmă cu câteva zile sau cu o săptămână, aproape toate organele erau complet maturate. La această vârstă gestationala, sistemul nervos central, aparatul digestiv și organele anexe își încheie procesul de evoluție. Ambii plămâni și întregul sistem respirator funcționează perfect, permițându-i fătului să respire în mod autonom. 
  
Dacă nașterea ar trebui să se petreacă în zilele imediat următoare, micuțul este capabil să respire la fel ca un nou-născut ajuns la termenul celor 40 de săptămâni. Deși mai mititel decât un bebeluș de 38-40 de săptămâni, are deja aceleași reacții și reflexe. 

 

Citește și: Sentimentul matern s-a născut din minunea de a fi îmbrățișat o parte din mine.

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei 
  
  
Te afli aproape de sfârșitul lunii a opta și kilogramele acumulate îți cam dau de furcă. Cu 13-14 kilograme peste greutatea de odinioară și cu uterul depășind cu circa 15 centimetri linia taliei, te simți cu adevărat voluminoasă. 
  
Toată această transformare stă la originea dificultăților respiratorii (burtica apasă pe cutia toracică și implicit pe plămâni), a problemelor digestive (aciditate gastrică, reflux, constipație, afecțiuni hemoroidale), precum și a disconfortului cauzat de retenția hidrică (mâini și picioare umflate). 
  
După cum bine vezi, întreaga simptomatologie inițiată în lunile anterioare, continuă și chiar se accentuează. Așadar, nu este nevoie să dai fuga în cabinetul medicului ce-ți supraveghează sarcina. Totul decurge normal, mai bine-zis ”ca la carte”. 
  
Trebuie însă să fii atentă la creșterea ponderală din restul săptămâni. Pentru că fiecare kilogram acumulat reprezintă un efort în plus pentru coloană și membrele inferioare, nevoite să ofere susținere sarcinii deja avansate. 
  
Așa cum îți este confirmat de ecografie, întoarcerea copilașului în poziție cefalică generează o presiune suplimentară la nivelul bazinului, în special asupra vezicii urinare. Comprimarea zonei pelviene se poate manifestă cu dificultatea de a urina și cu imposibilitatea golirii complete a vezicii sau cu micțiuni tot mai frecvente. 

 

Citește și: Despre epuizarea mamei și fuga tatălui, deschis și sincer.

 

Care sunt analizele pe care le poți face? 
  
  
În săptămânile ce te despart de momentul final al acestei călătorii, medicul te va programa chiar la vizite săptămânale. Ultima perioadă este mai delicată, iar controalele sunt absolut necesare pentru monitorizarea sarcinii și pentru anticiparea unui travaliu înainte de termen. 
  
Prin vizita obstetrică, medicul verifică starea gravidei, inclusiv a colului uterin. Prin ecografie se poate stabili care este situația fetală: mișcările și poziția bebelușului, cantitatea de lichid amniotic și dimensiunile fătului. Toate aceste controale oglindesc de fapt bunăstarea fetală și totodată funcționalitatea placentei. 
  
Dacă bebelușul nu este întors, ecografia permite vizualizarea problemei. Cu ajutorul unei manevre externe, medicul poate determina fătul să se rotească astfel încât să fie pregătit pentru nașterea naturală. În unele cazuri, ca de exemplu macrosomia fetală (disproporția dintre făt și cavitatea pelviană a mamei), medicul recomandă operația de cezariană. 
  
  
  
Recomandări pentru săptămâna a treizeci și cincea 
  
  

  • Contrastarea retenției hidrice este facilitată atât de consumul de apă cu o concentrație scăzută de sodiu, cât și de exercițiile fizice (aquagym, yoga, plimbările în aer liber și orice activitate ce ajută la fluidizarea circulației sanguine); 
  • Consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi duce la suplimentarea inutilă a kilogramelor gestantei, fără ca fătul să beneficieze de nutrienții utili dezvoltării; 
  • Deja din această săptămână, este indicat să ai pregătită gentuța cu lucrușoarele tale și ale bebelușului, precum și tot ce consideri că îți va servi în cele câteva zile de spitalizare. 

 

Citește și: Am ales naștere naturală și am ajuns la cezariană

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.