Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 34 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și patra de sarcină 
  
  
Dată fiind creșterea aproape miraculoasă a bebelușului ce continuă să acumuleze strat adipos și să se dezvolte, vei fi tot mai afectată din cauza circumferinței abdominale. Privind de sus, aproape că nu-ți mai zărești picioarele, în timp ce încălțatul sau înșiretatul au devenit o adevărată provocare. 
  
Nu mă pot abține să nu-mi las să scape un zâmbet sau mai degrabă un surâs. Nu știu ce m-aș fi făcut dacă nu l-aș fi avut aproape pe soțul meu. Cu devotament și atașament necondiționat aș putea spune, adeseori îmi cădea la picioare… la propriu. Cum eu nu mai eram capabilă să mă încalț decât cu eforturi extraordinare, apelam la ”serviciile” sale. 
  
Știu că mi-a suportat și înțeles fiecare moft, știu că mi-a îndeplinit fiecare dorință, doar pentru că mă iubea…. și ne iubea. Deși nu văzuse decât o imagine tridimensională, deși nu a simțit pe propria-i piele sau mai bine zis pe sub propria piele contracțiile, crampele sau mișcările copilașului nostru, îl iubea cum doar eu îl mai puteam iubi. 
  
Încă de atunci ne-am simțit părinți ”cu acte în regulă”, la fel cum ne vom simți atâta timp cât vom rămâne pe acest pământ alături de fiul nostru. Însă ne simțeam părinți așa cum credeam noi, naivi pe atunci, că înseamnă să fii părinte. Aveam să aflăm, în scurt timp, că, de fapt, nu știam nimic și ne imaginaseram doar partea frumoasă, ceea ce văzuserăm în filme. 
  
 Eu îmi iubesc mama nespus, însă, abia după ce am devenit la rându-mi mamă, am conștientizat de ce o prețuiesc atât... și declar în fața lumii întregi: "Îți mulțumesc, mama. Mă înclin în fața ta!" 
  

Citește și: Eu am pentru că, copil fiind, mama m-a învățat cum să fiu și m-a determinat să vreau și să fac

 

Dezvoltarea fătului 
  
  
Fătul aflat în săptămâna a treizeci și patra de viață intrauterină ar trebui să aibă în jur de 2,5 kilograme și 43 de centimetri. însă fiecare bebeluș, la fel ca adulții, este unic și se dezvoltă după propriul ritm și urmând moștenirea genetică a părinților. În ciuda tehnologiilor avansate și a aparaturilor performante, se poate întâmpla ca măsurile fătului să nu fie exacte în proporție de 100%. 
  
În această săptămână gestationala, oasele sunt perfect formate, iar bebelușul continuă să înmagazineze calciu, fosfor și fier, minerale esențiale pentru evoluția viitoare și dincolo de ”momentul zero”. Cu toate că scheletul osos și musculatura se întăresc, oasele cutiei craniene rămân flexibile tocmai pentru a permite dezvoltarea cerebrală. 
  
Și, odată cu dimensiunile creierului, vor crește și dimensiunile căpșorului. Datorită evoluției cerebrale, circumferința craniană are câțiva centimetri în plus față de începutul celui de-al treilea trimestru. Dar totuși, capul se menține proporționat cu restul corpului. 
  
Craniul trebuie să rămână cât mai elastic, și pentru a face față presiunii exercitate pe tot parcursul fazei de expulsie. Presiunea este atât de intensă, încât mulți copii născuți natural, apar pe lume cu forma capului ușor țuguiată. Dar nici acesta nu este un motiv de îngrijorare, întrucât în câteva zile, căpșorul își va relua forma naturală. 

 

Citește și: Dragul meu, îți mulțumesc pentru ceea ce eram noi doi și, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei 
  
  
Ajunsă în săptămâna cu numărul 34, probabil că ai atins maximul de kilograme avute vreodată. O creștere normală este de cel mult 13-15 kilograme. Dar indiferent de creșterea ponderală, te simți pe zi ce trece tot mai obosită și epuizată. Totul se întâmplă din cauză că nu-ți mai găsești o poziție confortabilă pentru somn, dar și din cauza plimbărilor la baie de pe timpul nopții. 
  
Din acest moment, placenta dă semne de ”îmbătrânire”, starea fiind asociată cu prezența unor patologii specifice, uneori complicate. Fenomenul poate fi interpretat prin modificarea cantității de lichid amniotic. 
  
O altă simptomatologie, fără substrat patologic însă, este reprezentată de tendința organismului de a reține lichidele. Poți sesiza că întregul corp și, în principal, fața, picioarele sau mâinile ți se umflă ușor. Totul se datorează fluctuațiilor hormonale ce favorizează acumularea de lichide, necesare pentru furnizarea de nutrienți bebelușului și pentru a-i menține acestuia un flux sanguin optim. 
  
Atunci când simptomele sunt mult prea intense și aproape imposibil de tolerat de viitoarea mămică, ori dacă sunt însoțite și de altele, este indicat să fie anunțat medicul curant. Cefaleea (durere de cap) sau parestezia (senzația de amorțeala și furnicături) ar putea semnala prezența preeclampsiei (o maladie că afectează circulația sanguină fetală, însoțită de crize de hipertensiune și uneori chiar de convulsii). 
  


Care sunt analizele pe care le poți face? 
  
  
Controlul ginecologic, dacă este efectuat în aceste zile, permite verificarea modificărilor de col uterin. Acesta se înmoaie, tocmai pentru că se pregătește de travaliu și de naștere. 
  
Tot acum îți vor fi recomandate câteva teste de rutină. Urocultura și analizele urinare facilitează depistarea unor bacterii. Analizele de sânge cu hemoleucogramă permit diagnosticarea anemiilor și depistarea unor viruși (virusul hepatitei B și C). Tampoanele vaginale și rectale sunt utile în identificarea unor streptococi și bacterii ce ar putea infecta fătul în momentul travaliului. 
  
Pe lângă toate aceste teste, rămân valabile măsurarea tensiunii arteriale și electrocardiograma, pentru monitorizarea bătăilor cardiace fetale. 
  

  
Recomandări pentru săptămâna a treizeci și patra 
  
  

  • Te afli într-un moment în care-ți poți lua o scurtă pauză de la rutina zilnică, astfel încât să-ți economiseti energiile pentru travaliu și pentru primele zile de după naștere; 
  • Cea mai comodă poziție pentru a dormi, ce nu afectează nici poziția copilașului, este pe partea stânga, eventual ajutându-te de perne pentru sprijinirea coloanei; 
  • Mare atenție la contracțiile abdominale. Dacă se manifestă cu regularitate, ar putea deveni primul semn al unui travaliu prematur; 
  • Chiar dacă te apropii de termen, te mai poți răsfața cu unele alimente ”interzise” (cartofi pai, dulciuri, pizza, etc.). Nimic nu este dăunător atâta timp cât nu devine un exces, iar puțină ciocolată sau o felie de pizza (poate o data-n săptămâna) n-a făcut rău la nimeni. 

 

Citeste și: Am dat naștere prin cezariană unui copil minunat

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.