Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 33 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și treia de sarcină 
  
   
Aflată deja în a opta lună de sarcină, te poți considera asemeni unui maratonist pe ultimul kilometru. Apropiindu-te de sfârșitul acestei aventuri extraordinare, ești pe punctul de a te aventura într-o nouă călătorie alături de bebelușul tău. 
  
Oricâtă tărie de caracter ai avea și de oricât sprijin ai parte pe perioada sarcinii, este normal să te simți copleșită de emoții puternice. Teama de momentul nașterii sau de travaliu îți poate afecta somnul, dar și relațiile cu persoanele din jurul tău. 
  
Soțul meu, domnul grijă de care ți-am mai povestit, avea o teamă cumplită de naștere, de nașterea mea, încât, de multe ori mă vedeam pusă în postura să-l liniștesc eu pe el. Chiar nu putea înțelege cum eu nu intru în panică, gândindu-mă la intensitatea durerilor nașterii, la durata travaliului... și, de fiecare data, îi răspundeam: "Refuz să mă gândesc, tocmai pentru că nu-mi este confortabil gândul. Poate vrei să nu-mi mai amintești!" 
  
Nu dispera! Îți sunt alături tocmai pentru a te ajuta să treci cu seninătate peste cele mai cumplite, aparent, clipe. Știu că nu va fi ușor. Și, indiferent dacă vei alege nașterea naturală sau prin cezariană, nu va fi cum te-ai duce la dentist pentru o plombă. 
  
Secretul este, cum am mai spus, să fii pregatita… încă de pe acum. Pentru că, în scurt timp, poate chiar mâine, vei aduce pe lume primul tău copilaș. 

 

Citește și: De la teama la alegera soluției ideale - naștere naturală sau naștere prin cezariană

 

Dezvoltarea fătului 
  
  
În linii generale, fetusul de 31 de săptămâni, vârstă ce corespunde cu a treizeci și treia săptămână gestationala, cântărește până la 2,5 kilograme, în timp ce lungimea totală este de circa 40-42 de centimetri. Cu fiecare zi ce trece, acumulează în medie 20-30 de grame, până ce corpul va fi rotunjor și drăgălaș. 
  
Fiind tot mai mare raportat la cavitatea pelvica a mamei, fătul nu mai dispune de atâta spațiu pentru tumbe și rostogoliri. Volumul lichidului amniotic ce înconjoară copilașul este de circa 1 litru. Prin urmare nu trebuie să te îngrijorezi dacă nu mai numeri zeci de mișcări în decursul a 24 de ore, ci numai câteva. Important este să-ți simți bebelușul mișcându-se. 
  
Activitatea motrică intrauterină este percepută în mod diferit, mișcările fiindu-i însă mai ferme și mai energice. Cu toate că nu te mai lovește atât de intens, bebelușul se rostogolește în lichidul amniotic, schimbându-și adeseori poziția, din podalica în cefalică și invers. Iar dacă încă este podalic (cu capul în sus și fundulețul în jos), se pregătește să se întoarcă în poziția corectă (poziția cefalică). 
  
Dacă bebelușul este grăbit să pășească în această lume, vei fi surprinsă să descoperi o mogâldeață cu o minunată podoabă capilară. Nu trebuie să te sperie nici corpul acoperit cu un strat fin de puf și fire de păr mai închise la culoare (lanugo). Micile imperfecțiuni se vor remedia în zilele și în săptămânile următoare. 
  
  
  
Schimbările ce au loc în organismul mamei 
  
  
Silueta sau cea care până în urmă cu câteva luni era într-adevăr o siluetă, ți se transformă de la o zi la alta. Totul este real, tot ce simți au mai simțit și alte miliarde de femei înaintea ta de-a lungul evoluției ce a permis perpetuarea speciei umane. 
  
Te vei simți cu adevărat grea, obosită și umflată la propriu. și toate kilogramele acumulate, uneori  10-12, le vei  la nivelul picioarelor  la nivelul coloanei. Durerile lombare, la fel  picioarele umflate,  un simptom comun  etapei de transformare prin care treci. 
  
Creșterea ponderală,  localizată cu precădere în zona abdominală, va cauza o usoară lordoză. Afecțiunea este doar temporară și se datorează greutății excesive suportate de spate. Balansarea suplimentului de kilograme se face  mod natural, deplasând bazinul în față, împreună cu porțiunea lombară a coloanei. De aici rezultă și curbarea coloanei sau lordoza. 
  
Ultimele săptămâni de   vin cu o noutate,  anume cu pierderile vaginale, cunoscute  leucorea gravidica. Fără  fie  despre vreo patologie de natură inflamatorie sau infecțioasă, scurgerile se datorează stimulării excesive a glandelor vaginale. La originea fenomenului se află tot modificările hormonale, responsabile  atât de simptomatologia ”bună”, cât și de cea ”rea”. 

 

Citește și: Sigur că a răcit copilul, nu l-ai îmbrăcat bine și l-ai ținut în curent!

 

Care sunt analizele pe care le poți face? 
  
  
Săptămâna cu numărul 33 marchează termenul limită pentru investigațiile de rutină precum analizele de sânge și urocultura. Urinocultura este recomandată dacă rezultatele anterioare au semnalat prezența de bacterii patogene. Nefiind vorba despre proceduri invazive, ele nu vor pune în pericol sănătatea fătului sau pe a mamei, dimpotrivă. 
  
Repetarea analizelor urinare și de sânge este importantă. Hemoleucograma, de exemplu, permite controlarea nivelului de hemoglobină și dacă sângele se diluează în mod corect. Valorile anormale ar putea indica o eventuală anemie, ce poate fi corectată prin integrarea de fier (prin suplimente alimentare). 
  
Vizita în cabinetul de obstetrică se face tot la două săptămâni. În acest mod, medicul ginecolog poate monitoriza evoluția sarcinii și identifica primele semne ale unui travaliu anticipat. Pe de altă parte, prin simpla măsurare a tensiunii se poate depista dacă sunt probleme pentru mamă sau pentru făt. 
  
 
  
Recomandări pentru săptămână a treizeci și treia 
  
  

  • Lordoza sau poziția eronată a spatelui îți poate cauza durere în zona afectată. Încearcă să te odihnești, iar dacă durerea nu dispare, contactează-ți medicul curant. În cazurile excepționale, acesta îți poate recomanda analgezice ce nu afectează sănătatea bebelușului; 
  • Atunci când pierderile vaginale sunt mult prea lichide, poate fi vorba despre scurgeri de lichid amniotic, ce semnalează ”ruperea apei”; 
  •  Exercițiile fizice efectuate individual sau la cursurile prenatale sunt esențiale în această fază a ultimului trimestru. Mișcarea te ajuta pe de o parte să-ți pregătești corpul pentru travaliu și naștere, iar pe de altă parte, stimulează circulația sanguină. 

 

 

Citește și: Tati, eu simt că tu nu mă iubești. Toată ziua mă cerți. Aud mereu - Rareș, Rareș, Rareș! - Tu vrei să stau cuminte, să nu vorbesc. Eu așa sunt!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.