Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 31 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a treizeci și una de sarcină

 

Recunosc că mereu am fost o persoană grijulie și prevăzătoare, ce a preferat să anticipeze situațiile neprevăzute, în loc să se lase copleșită de ele. Dar mai grijuliu decât mine este "domnul grijă" în persoană, soțul meu. Zi de zi m-a înconjurat cu dragoste și protecție, toată sarcina, iar, din săptămâna cu numărul 31 de sarcină, nu mai contenea cu deja obositoarea întrebare: "Ai făcut bagajul?!" 
  
Sigur că nu mă vedeam alergând doar cu hainele de pe mine spre maternitate, fără să am pregătite toate cele necesare mie și bebelușului, însă soțul meu era, parcă, mai însărcinat decât mine. 
  
Pentru că ziua decisivă se apropie, poți deja și tu să pregătești "bagajul" pentru maternitate. Pe lângă gentuța cu toate cele trebuincioase în zilele de spitalizare, mai ai încă timp să te ocupi și de camera celui mic, de pătuț și de lucrușoare, astfel încât să-l întâmpini cum se cuvine. Nu te-aș sfătui să le lași pe toate pe ultimul moment. 
  
Odată reîntoarsă de la spital nu vei mai avea timp nici pentru micile treburi casnice, nici pentru decorarea ambientului sau cumpărarea trusoului. 
  
Așa că ia-ți inima-n dinți, pe partener sau cea mai bună prietenă alături și da startul ultimelor cumpărături necesare pentru cel mic. Și, pentru că shopping-ul se dovedește a fi mereu un remediu miraculos, te poți răsfața cu mici achiziții care să-ți îndulcească așteptarea și anxietatea ultimelor săptămâni. 

 

Citește și: Dragul meu, îți mulțumesc pentru ceea ce eram noi doi și, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

Dezvoltarea fătului

 

Cu vreo 200 de grame și circa 2 centimetri în plus față de săptămâna precedentă, bebelușul crește văzând cu ochii. Creșterea ponderala este mult mai accelerată decât creșterea în lungime. Aproape că nu ai nevoie ca ecografia să-ți confirme transformările prin care treceți tu și copilașul tău. Schimbările radicale din garderoba ta vorbesc de la sine. 
  
Întregul proces de evoluție fetală este orientat înspre funcționarea autonomă a organelor imediat după naștere. Stratul adipos subcutanat se îngroașă și, odată cu el, crește și greutatea fătului. Sistemul osos și cel muscular se întăresc, iar creierul, ficatul, pancreasul și tot restul organelor interne se apropie de maturitate. Toată această maturizare le va permite să funcționeze individual și la capacitate maximă încă din prima zi de viață. 
  
Singurii incomplet formați și dezvoltați sunt plămânii. însă alveolele pulmonare continuă să producă surfactant (substanță esențială respirației, ce previne riscul colapsarii plămânilor). 
  
Tot mai atras de universul ce se află dincolo de burtica mamei, bebelușul nu încetează să închidă sau să deschidă ochișorii și să-și dilate pupilele drept răspuns la stimulii luminoși. Dar în ciuda poziției adoptate (cu capul în jos) și a spațiului tot mai restrâns, se arată tot mai dornic să-și facă simțită prezența lovind pereții uterului cu piciorușele. Bucură-te din plin, treci prin cele mai fericite și minunate momente. 

 

Citește și: Murim (pe dinăuntru) sau ne iubim!

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

În săptămâna a treizeci și una de sarcină, creșterea ponderala a mamei oscilează de regulă între 10 și 12 kilograme. Burtica se întrevede tot mai voluminoasă de pe sub bluzițe și rochițe. Aproape peste noapte, te vei regăsi că-ți va fi tot mai greu să te apleci sau să-ți duci la îndeplinire activitățile zilnice. 
  
Acumulările de kilograme îți vor afecta în primul rând picioarele. Seară de seară, te vei simți doborâta din cauza picioarelor umflate și dureroase, simptom datorat înrăutățirii circulației sanguine și retenției hidrice. și cum n-ar fi îndeajuns, la toate neplăcerile de peste zi, din cauza comprimarii vezicii urinare, se mai adaugă și plimbările frecvente la toaletă. 
  
Ajunsă până aici, vei sesiza accentuarea tuturor simptomelor cunoscute încă din al doilea trimestru de sarcină, în special a contracțiilor Braxton-Hicks. Și, chiar dacă până în acest moment nu știai ce sunt aceia hemoroizi, vene varicoase, crampe abdominale și aciditate gastrică, de acum ai toate șansele să faci cunoștință cu câteva dintre cele mai neplăcute manifestări ale sarcinii. 
  
În ciuda unei îndelungate liste de simptome deranjante, de disconfort fizic și chiar psihic, de temeri și anxietate, te poți bucura de o piele luminoasă și de o minunată podoabă capilară, complet regenerate datorită nivelului crescut al concentrației hormonale. 

 

Citește și: Am dat naștere prin cezarianș unui copil minunat

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Pe lângă setul obișnuit de analize ce trebuie efectuate, deosebit de importantă este controlarea cantității de lichid amniotic. Prezența excesivă de lichid, datorată dificultății de a fi înghițit de bebeluș, ar putea semnala o tulburare a sistemului gastrointestinal. În caz contrar, excesul de lichid poate fi explicată prin probleme urinare și posibile afecțiuni renale. 
  
Pornind de la importanța parametrilor furnizați de ecografie, dacă încă nu ai făcut-o, o poți deja programa. La fel de importante sunt și analizele de sânge, ce permit controlarea și stabilizarea nivelurilor anemiei. 

Nu trebuie neglijată nici presiunea arterială a sângelui, în special acolo unde exista o predispoziție pentru hipertensiune. Pentru că, pe masura ce sarcina avansează, cresc riscurile maladiilor cauzate de hipertensiunea arterială.

 

Recomandări pentru săptămâna a treizeci și una de sarcină

 

  • Începând din această săptămână, trebuie să fii atentă la fiecare mișcare, întrucât mișcările bruște ar putea afecta și poziția copilașului; 
  • Pentru combaterea venelor varicoase și îmbunătățirea circulației sanguine trebuie evitat sedentarismul, dar și statul îndelungat în picioare. Plimbările și exercițiile fizice ușoare stimulează circulația sângelui în membrelor inferioare; 
  • Dacă sesizezi că bebelușul a devenit mai leneș și nu-i mai simți atât de bine activitatea, este indicat să soliciți sfaturile medicului ginecolog. în urma unui control, acesta va evalua dacă sarcina decurge corespunzător. 

 

Citește și: Copilăria mi-a fost invadată de frici nocturne! "Mami, o să visez iar urât!? Nu vreau să mai visez urât. Eu mă sperii tare! Aproape că nici nu vreau să dorm..."

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.