Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 3 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

A treia săptămână de sarcină

 

Spre fericirea mea de-acum, îmi amintesc aproape surâzând neliniștea și îndoielile ”începutului”. Îmi este greu să cred că am fost chiar eu cea pe care, parcă, începea să o cuprindă teama că ar putea avea o problemă medicală.

 

Asta și pentru că am avut exemplul surorii mele mai mari, care, ani la rând, lună de lună, a sperat să poată primi în pântecele ei minunea. Și, pe măsură ce-și dorea mai mult, avea să fie tot mai deznădăjduită. Dar ea nu a renunțat să creadă în miracole și, acum, își ține propriul copil în brate, după 11 ani de așteptare.

 

Speranța este ultima ce moare, speranța este ultima la care ar trebui să renunți și tu. Speranța este singura motivație atunci când ești aproape sigură că soarta îți este potrivnică. Spun ”aproape” pentru că, mai degrabă, ar putea fi vorba despre nesincronizare și nimic mai mult.

 

Și, dacă sora mea nu a renunțat timp de 11 ani, nici tu nu vei renunța să continui să crezi că miracolul se va înfăptui. Iar, 9 luni mai târziu, același miracol va purta numele copilașului tău. Trebuie doar să fii răbdătoare, trebuie doar să crezi că nici eforturile sau tratamentele, nici dorințele tale nu sunt în zadar.

 

Ne aflăm în a treia săptămână de sarcină și în fața momentului de cumpănă în care-ți adresezi eterna întrebare: ”Sunt sau nu însărcinată?”. Mi-am pus-o și eu, iar nopțile și zilele până ce am avut confirmarea, mi-au părut infinite. Acum este rândul tău să cauți răspunsuri. Este important să nu renunți, oricare ar fi acestea, ci să mergi mai departe, în special dacă îți doresti din tot sufletul să fii martora procreării.

 

Citește și: Azi, sunt fericită!

 

 

Dezvoltarea embrionului

 

Fertilizarea, în cazul ciclurilor regulate de circa 28 de zile, se produce pe la mijlocul perioadei (finele celei de-a doua săptămâni și începutul săptămânii a treia). În acest moment, ovulul, după ”întâlnirea de gradul trei” cu spermatozoidul, își începe ”expediția” spre uter. ”Traseul” de-a lungul trompei uterine va dura circa 6-8 zile, până ce ghemotocul de celule (blastocist) se va cuibări definitiv pe peretele endometrului (mucoasa uterină).

 

Embrionul, alcătuit din sute de celule ce se multiplică încontinuu, trece printr-o foarte rapidă perioadă de dezvoltare. Si, cu toate că este invizibil cu ochiul liber, deține deja toate caracteristicile particulare ale bebelușului ce se va naște 38-40 de săptămâni mai târziu.

 

Endoblastul sau endodermul (stratul embrionar intern) se va transforma în aparatul respirator, aparatul digestiv și organele conexe acestora (pancreas, ficat, tiroidă, timus). Mezodermul (stratul din mijloc) conține celule ce stau la baza formării sistemului osos, circulator (inclusiv a inimii și a vaselor de sânge) și excretor, a aparatului genital și a mușchilor. Stratul extern sau ectoblastul (endodermul) stă la baza formarii sistemului nervos, a creierului și a țesuturilor tegumentare (piele, păr, unghii).

 

 

Citește și: Mami, de ce îl bate pe băiețel?!

 

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Abia din această săptămână este posibil să se observe o serie de modificări în organismul mamei, cu toate că majoritatea femeilor nici măcar nu percep vreo schimbare fizică sau de natură psihologică.

 

Aflându-te abia în prima fază de dezvoltare a embrionului, corpul tău nu suferă încă mari transformări. Simptomele tipice sarcinii, cauzate de fluctuațiile hormonale, urmează să fie resimțite abia în săptămânile succesive.

 

Însa, în ciuda absenței altor simptome, este posibil să te confrunți cu ușoare dureri abdominale. Similare celor ce preced menstruația, ar putea să te inducă în eroare că nu ai rămas însărcinată.

 

Dacă vei sesiza și o lejera pierdere de sânge, ce coincide tocmai cu momentul fixării embrionului în cavitatea uterină, nu trebuie să te sperii, este normală. Nu știu dacă cunoști și tu vorbele acestea, din bătrâni, mie mi-au trecut pe la urechi: "Sângerarea aceasta arată că ai fost însemnată."

 

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Dacă ai toate motivele să crezi că te afli la ”început de drum”, ai putea descoperi eventuala sarcină cu o analiză de sânge.

 

Testele de sarcină prezente în farmacii nu oferă siguranță de 100%, motiv pentru care te poți adresa medicului tău ginecolog. Acesta te va trimite la un laborator pentru o prelevare de sânge, analiză ce permite identificarea hormonului HCG (Human Chorionic Gonadotropin).

 

În acest fel îți vei putea domoli curiozitatea și nerabdarea încă dinainte de momentul în care ar trebui să te afli la un nou ciclu menstrual. Însă ideal ar fi să nu faci un obicei din a te testa lună de lună, nu din alt motiv, ci pentru că există tendința, fără chiar să conștientizezi, de a transforma dorința de a avea un copil într-o obsesie, într-o formă de anxietate, ceea ce nu ajută, dimpotrivă.

 

 

Cum sa-ți pregătești corpul pentru sarcină?

 

Dacă ai confirmarea miracolului despre care-ți pomeneam la început, trebuie să te gândești de pe acum la sănătatea ta și mai ales a bebelușului.

 

Este necesar să știi că atât surplusul de greutate, cat și deficitul ar putea sta la baza unor complicații pe toată perioada gestațională. Iată de ce, așa cum mi-a fost recomandat și mie de către medicul ginecolog, monitorizarea greutății este esențială.

 

Ideea conform căreia viitoarea mămică trebuie să mănânce cât pentru doi nu numai că este un mit, ci contraindicată. Fătul care se dezvoltă în pântecele mamei nu are nevoie de cantitate, pentru că nu o primește, ci de calitate, de nutrienți.

 

 

Citește și: Eu am avut o sarcină foarte ușoară, dar sunt viitoare mămici care se confruntă cu stări neplăcute în sarcină, chiar probleme reale de sănătate.

 

 

Cu toate că orice tratament medicamentos ar trebui suprimat, este foarte important să începi administrarea de acid folic, ce favorizează dezvoltarea sistemului neuronal al viitorului bebeluș. Si ce nu trebuie să uiți este că tot ce mananci tu va fi asimilat și de copilașul tău ce tocmai și-a început viața intrauterină. Așadar menținerea unui stil de viață echilibrat, inclusiv exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, este o recomandare ce trebuie luată în seamă.

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.