Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 29 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douazeci si noua de sarcină

 

Poate că unele viitoare mămici, mai ”năpăstuite” de invazia simptomelor neplăcute, au așteptat cu sufletul la gură să  scape de povara celor 9 îndelungate luni de sarcină. Dar nu și eu. Mă consider extrem de norocoasă că, până în această săptămână, totul a decurs ”ca la carte”. 
  
Nu m-am văzut preocupată de valorile anormale ale testelor pe care le le-am tot efectuat. Cu toate acestea, pe măsură ce aveam să mă apropii de etapa finală a sarcinii, simțeam anxietatea și tensiunea utimelor luni, stări provocate de nerăbdare și de curiozitate. Aproape că nu mai conteneam cu întrebările despre cum va fi și iarăși cum va fi copilașul nostru. 
  
Și oricum ar fi fost, așa cum mă cunosc, știu sigur că nu m-aș fi lăsat doborâtă de niciun simptom accentuat sau pe care nu l-aș fi experimentat încă până în acea perioadă. Pentru că ar fi însemnat să renunț de tot la această uniune nevăzută dintre mine și băiețelul meu. 
  
În altă ordine de idei, nu te lăsa copleșită de deznădejde privindu-te în oglindă! Nu te lăsa doborâtă de amintirile cu silueta perfectă, cu care, până nu demult, te mândreai! Ai o burtică minunată, de care trebuie să te bucuri din plin… cât mai poți, până ce nu e atât de mare, încât să-ți fie greu să te mai ridici sau să te apleci. 
  
Copilașul tău, minunăția de prunc ce încă sălășluiește în pântecele protector, îți va dărui cea mai sinceră și necondiționată bucurie. Nu-ți rămâne decât să mai aștepți câteva săptămâni pentru a descoperi ce înseamnă să fii mamă. Deocamdată poți doar intui. 
  
Nimic nu se aseamănă cu atingerea și îmbrățișarea copilașului tău. Abia aștept să retrăiesc acele momente când băiețelul meu va avea la rândul său un copil. Dar, până atunci, mă văd nevoită și trebuie să recunosc că este o imensă plăcere să mă mulțumesc cu privirile lui și zâmbetele nevinovate cu care mă răsplătește în fiecare zi. 

 

Citește și: Sentimentul matern s-a născut din minunea de a fi îmbrățișat o parte din mine.

 

Dezvoltarea fătului

 

Greutatea micuțului tău a depășit un kilogram și poate ajunge până la 1.200 grame și o lungime aproximativă de 36 de centimetri. După evoluția accelerată a ultimelor săptămâni, din cel de-al treilea trimestru, transformările sunt radicale și evidente. 
  
Are loc maturarea cerebrală, creierul reușind să creeze tot mai multe și complexe conexiuni neuronale. Procesul se prelungește, de altfel, și în viața extrauterină. Plămânii, chiar dacă încă sunt insuficient dezvoltați, în următoarele aproape 3 luni, continuă să-și îmbunătățească funcția respiratorie. 
  
Dacă, din nefericire, sarcina este amenințată de riscul unui travaliu anticipat, va fi necesară o terapie injectabilă cu cortizon, substanță ce favorizează maturizarea pulmonară. 
  
În această epocă gestațională, nici sistemul imunitar nu este foarte bine dezvoltat. Iar, în cazul nașterii premature, bebelușul va fi expus unor infecții, adeseori chiar grave, ce i-ar putea periclita viața. 
  
Deși o parte dintre organele vitale sunt încă destul de fragile, nu se poate spune același lucru și despre sistemul auditiv. Micuțul tău este foarte receptiv la fiecare sunet, fiind pregătit să înmagazineze multiplele informații percepute din mediul exterior. Iar vocea ta, la fel și vocea viitorului tătic și le va aminti și după naștere. 
  
Din cauza schimbării proporțiilor dintre făt și lichidul amniotic (fătul este tot mai mare), rămâne tot mai puțin spațiu pentru năzdrăvăniile bebelușului. Dar activitatea sa motrică nu se sistează, doar că episoadele cu pumni și rostogoale, treptat, se vor împuțina .

 

Citește și: Oamenii mari pierd așa de multe fiind "triști"...

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Formele de odinioară îți sunt în totalitate schimbate. Poate nu ai acumulat prea multe kilograme, dar sânii și, mai ales, burtica sunt primele transformate, devenind cea dintâi dovadă a stării prin care treci. 
  
Sânii, datorită glandelor mamare, sunt plini de lichide acumulate în ultimele săptămâni. Prin urmare, au tendința să-și mărească volumul, solicitând și întinzând la maxim fibrele nervoase. Totul este perceput de viitoarea mămica prin disconfort, în special, prin durere și sensibilitate mamară. 
  
Episoadele de constipație sau mictiunile frecvente cu care ești deja obișnuită de o bună bucată de vreme, nu fac decât să se accentueze. Singurul ”vinovat” este uterul care, crescând tot mai mult, apasă pe tractul urinar, vezica urinară, pe tractul intestinal și rect. 
  
Din cauza presiunii exercitate pe vezică, te mai poți confrunta și cu pierderi involuntare de urină. Fenomenul se manifestă în special atunci când, prin strănut sau tușit, presiunea abdominală se intensifică. 
  
Se pot intensifica și contracțiile Braxton-Hicks. Dacă sunt suportabile și nu foarte frecvente, poți sta liniștită.  

 

Citeste si: Azi, sunt fericita!

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Așa cum îți dezvăluiam și în urmă cu o săptămână, pe măsură ce te apropii de data estimată pentru naștere, vizitele în cabinetul de obstetrică și ginecologie vor fi mai frecvente. 
  
Dacă acuzi dureri în zona pelvica, trebuie să-ți anunți medicul curant. Există nu doar riscul unui travaliu anticipat, ci și a unor infecții urinare pe care poate le-ai contractat. Acestea din urmă, de exemplu cistitele, vor impune un nou set de analize urinare, cu urocultură și implicit, un tratament adecvat. 
  
Tot din această săptămână intervine obligativitatea controlării tensiunii arteriale. Cu cât te apropii de termen, există riscul instaurării unor patologii cauzate de circulația placentară deficitară sau de tensiunea arterială. 
  
  

Recomandări pentru săptămâna a douăzeci și noua 
  
  

  • Este important să-i vorbești copilașului tău ca unui nou-născut. Sunetele, în principal vocile voastre, vor crea un atașament puternic între copil și părinți, ce va dura pentru tot restul vieții; 
  • Imediat după naștere vei putea efectua exerciții pentru întărirea mușchilor abdominali (responsabili de pierderile involuntare de urină), relaxați în ultimele luni din cauza presiunii uterului; 
  • Începând cu această săptămână, dată fiind evoluția progresivă a fătului, ai șanse să crești tot mai mult în greutate. Este un bun motiv să-ți monitorizezi creșterea ponderală pe tot parcursul sarcinii, astfel încât să nu ajungi la final cu dublul kilogramelor de la care ai pornit. 

 

Citește și: "Mami, mie îmi e frică să nu fac febră!" Cum i-am provocat copilului meu anxietatea legată de febră

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.