Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 28 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douazeci și opta de sarcină

 

Vă povesteam, în săptămâna precedentă de sarcină, că fetusul este atras de lumină și reacționează pozitiv la o sursă mai intensă a acesteia. Ei, fiind într-un cerc lărgit de prietene, într-o seară, în săptămâna cu numărul 28, m-am confruntat cu o situație cu totul nouă și o reacție a bebelușului meu care mi-a tăiat, pur și simplu respirația. 

  
Schimbam experiențe de gravidute cu singura mămică, pe atunci, din grup. Ea îmi mărturisea că fetița ei, în viața intrauterină, rar dădea semne că ar vrea să "comunice" cu exteriorul. și se vedea nevoită să o supună unor stimuli auditivi și, mai ales, vizuali, în fiecare zi, pentru a se asigura, prin răspunsul delicat al acesteia, ca totul decurge normal. 

Eu nu încercasem niciodată. Așa încât o bună prietenă m-a așezat pe un scaun, în mijloc, fiind oarecum neîncrezătoare în "experiment" și, totodată, curioasă care este reacția unui bebeluș aflat în pântecele mamei sale la un stimul luminos. 
  
Imediat ce a apropiat lanterna de burtica mea, Rareș a răspuns, cutremurând tot spațiul ce-i servea drept casă, atât de intens încât prietena mea a țipat și a scăpat din mână lanterna. Acesta este Rareș, un băiețel temperamental și cu personalitate, activ și prezent, receptiv și iute. 

 

Citește și: Copiii sunt imprevizibili, sinceri și au replici savuroase sau răspunsuri care îi pun pe părinți în dificultate.

 

Dezvoltarea fătului

 

În medie, fătul aflat în săptămâna gestațională cu numărul 28 cântărește în jur de un kilogram și măsoară circa 30 de centimetri sau chiar mai mult. Pășind în al treilea trimestru, organele sunt aproape în întregime pregătite să asigure supraviețuirea copilului, ce are aproape toate deprinderile unui nou-născut (își suge degețelul, sughite, face tumbe, clipește, etc.). 
  
Vei fi surprinsă de dezvoltarea fizică a bebelușului, mai ales de acumularea kilogramelor. Creșterea este progresivă, fără apariția unor noi funcții în sistemul fătului. Dată fiind evoluția acestei ramuri medicale, dacă bebelușul ar trebui să se nască în această săptămână, are aproape 90 % șanse de supraviețuire. 
  
Sistemul osos și cel muscular se întăresc tot mai mult. Se îmbunătățește tonusul, iar țesutul adipos subcutanat crește în grosime, conferindu-i fătului aspectul delicios de bebeluș rotofei. Substanța protectivă gelatinoasă ce-i acoperă pielicica (vernix caseosa), precum și stratul de puf superficial (lanugo) ce-i îmbracă suprafața corpului se îngroașă. 
  
Tot în această fază are loc și formarea sistemului endocrin, ce coincide cu dezvoltarea hormonală și cu maturarea glandelor din corpul bebelușului. Organele genitale interne și externe, bine formate și dezvoltate, pot fi vizibile prin intermediul ecografiei. Și chiar dacă nu înțelegi mare lucru din ce vei vedea pe monitor, vei reuși să distingi cu claritate organul sexual masculin… desigur, dacă este vorba despre un băiețel. 
  

Citește și: Eu am pentru că, copil fiind, mama m-a învățat cum să fiu și m-a determinat să vreau și să fac

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Împreună cu partenerul de viață, îți poți admira burtica, tot mai proeminentă și mai vizibilă de sub ținutele lejere. Dacă ai ghinionul unui țesut cutanat prea puțin elastic (depinde de predispoziția genetică a fibrelor de colagen prezente în epidermă), te poți regăsi cu cicatrici inestetice (vergeturi), vizibile mai întâi sub formă unor leziuni rozalii. Dar dacă nu iei măsuri (aplicarea de loțiuni hidratante), în stadiul mai grav, vergeturile apar decolorate și au mai puține șanse să regreseze. 
  
Constipația sau mictiunile frecvente se pot considera și ele o prezență constantă a ultimelor două luni și jumătate de sarcină. Rămâne valabil și în cazul acidității gastrice, a crampelor abdominale, a balonarilor, a venelor hemoroidale și varicoase sau a picioarelor umflate. 
  
Schimbări esențiale pot fi vizibile și la nivelul sânilor și, din cauza întinderii excesive a pielii, nici ei nu sunt scutiți de apariția vergeturilor. Glandele mamare produc deja colostrul (substanța ce anticipează primul lapte matern). La atingere, îți vei simți sânii sensibili și dureroși, sensibilitate datorată terminațiilor nervoase și tensionării țesuturilor ce-i înfășoară. 
  
De asemenea, ai putea remarca unele contracții uterine (contracții Braxton-Hicks), similare crampelor abdominale, datorate întinderii faselor musculare din jurul uterului. 
  
Un alt simptom frecvent sunt scurgerile vaginale (leucoreea gravidică), ce au la origini producerea în exces a mucusului de către glandele vaginale. Îngrijorătoare este doar situația în care scurgerile sunt foarte lichide, caz în care poate fi vorba despre pierderi de lichid amniotic. 
  

Citește și: Despre epuizarea mamei și fuga tatălui, deschis și sincer.

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Analizele medicale au devenit o rutină: ecografii, măsurarea tensiunii arteriale, analizele urinare, analizele de sânge cu hemoleucocrama completă pentru identificarea gradului de anemie. În caz de anemie, trebuie suplimentat aportul de fier din alimentație sau prin integrarea de suplimente alimentare. 
  
Dacă acuzi întărirea abdomenului, este necesară vizita obstetrică și investigarea amănunțită a colului uterin. Prin intermediul ecografiei transvaginale se măsoară lungimea colului, care, în situații normale, are în jur de 3-4 centimetri. Atunci când se constată că lungimea acestuia este mai mică de 2,5 centimetri, înseamnă că întărirea abdomenului se datorează contracțiilor uterine similare travaliului și nu contracțiilor Braxton-Hicks. 
  
În următoarele luni, pentru preîntâmpinarea oricărui risc pentru mamă și făt, toate aceste investigații ar putea fi efectuate din două în două săptămâni. 
  
Dacă de la primele analize sanguine s-a identificat un RH negativ, medicul îți va administra imunoglobulină injectabilă. Rolul imunoglobulinei este să prevină sintetizarea de anticorpi de către organismul femeii gestante, anticorpi ce vor acționa împotriva bebelușului ca împotriva unui corp străin. 
  
  
  
Recomandări pentru săptămâna a douăzeci și opta de sarcină 
  
  
  

  • Orice creștere în greutate se răsfrânge la nivelul circulației sanguine și a gambelor (picioare umflate); 
  • Limitarea acestor tulburări este posibilă prin creșterea aportului de potasiu și magneziu, minerale esențiale pentru bună funcționare a vaselor de sânge și a mușchilor; 
  • Introducerea în dieta zilnică a unor plante leguminoase precum lintea sau năutul (bogate în săruri minerale), este utilă pentru compensarea carențelor de fier și de magneziu. 

 

Citește și: "Mami ce este un vis?" Cum am tratat teama copilului meu de vise urâte.

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.