Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 27 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douazeci și șaptea de sarcină

 

Numărând zi după zi și săptămână după săptămână, îmi amintesc de-o dimineață în care m-am trezit, parcă, mai obosită decât înainte cu o seară. Să fi fost micuțul meu și agitația lui care nu mi-au dat pace? Nici vorbă, aproape că nu i-am simțit prezența. Cred că adormise cum niciodată până atunci. 
  
Mie, însă, îmi era din ce în ce mai greu să adorm. și, de îndată, parcă, ce adormeam și eu profund, resimțeam nevoia de micțiune. Ajunsesem să mă trezesc de câteva ori pe noapte pentru a urina. Și, din teama de a nu mă trezi de tot, mergeam pe întuneric la toaletă, cu mâna stângă protejând burtica de un posibil "impact" și cu cealaltă încercând să îmi fac cale liberă în bezna aceea. 
  
Dacă cele mai multe gravide se confruntă cu o somnolență mai profundă, mie transformările hormonale mi-au acutizat problemele pe care le-am întâmpinat dintotdeauna în procesul de adormire. 
  
Din acea noapte, cu greu mi-am mai găsit o poziție confortabilă pentru somn. Făcând așa două calcule, mi-am dat seama că îmi va fi tot mai dificil să mă odihnesc. Dar ce mai conta? Intrasem în al treilea trimestru și, văzându-mă pe ultima sută de metri, credeam că cele 3 luni vor trece într-o clipită. 
  
Nici poveste de așa ceva. Ar fi fost prea simplu, totuși, să scap de balonări, durere în partea superioară a uterului sau de arsurile gastrice, mai intense ca niciodată. Ar fi fost floare la ureche să adorm și să mă trezesc ținându-mi băiețelul în brațe. și unde-ar fi fost atunci frumusestea acestei perioade?! Cu ce dezvăluiri te-aș mai fi putut surprinde, dacă m-aș fi mulțumit să vegetez încă vreo 12 săptămâni, țintuită la pat? 

 

Citește și: Sentimentul matern s-a născut din minunea de a fi îmbrățișat o parte din mine.

 

Dezvoltarea fătului

 

De la ultima noastră întâlnire, bebelușul a crescut într-un ritm impresionant, ajungând la aproape 35 de centimetri în lungime și circa 900 de grame. Cu toate cele 5 simțuri perfect dezvoltate, fetusul se pregătește să exploreze o lume complet nouă pentru el și mult mai captivantă, ce-i drept, decât cavitatea uterină, singurul ambient pe care deocamdată îl cunoaște. 
  
Retina, esențială pentru funcția vizuală, se află în plin proces de formare. Deși lumina nu penetrează în totalitate succesiunea de învelișuri ce-i servesc de scut micuțului curios, acesta va fi atras de orice sursă de lumina îndreptată spre burta mamei. 
  
Așa cum este confirmat și de ecografia 3D, copilașul pare să fie tot mai interesat de ceea ce se întâmplă în jurul sau. Cu pleoapele în mișcare, atent la stimulii vizuali, reușește să reacționeze la ciclicitatea zi-noapte prin reglarea perioadelor de somn-veghe. 
  
Dacă cele 5 simțuri sunt prompte pentru când bebelușul va trebui să se confrunte cu adevărata aventură a vieții sale, plămânii și creierul mai au nevoie de câteva săptămâni pentru a-și completa evoluția. 
  
În ciuda deficitelor parțiale, fetusul răspunde foarte bine la stimulii externi și, deși pare incredibil, înmagazinează deja primele informații. Cel mai bun exemplu în acest sens este reprezentat de vocea mamei, pe care și-o va aminti și o va recunoaște imediat după naștere. 

 

Citește și: Prima băiță a bebelușului

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Cu toate că evoluția fetală nu se află nici la jumătate, uterul a pus stăpânire pe aproape întreaga cavitate abdominală. Episoadele de reflux și de hiperaciditate gastrică sunt tot mai frecvente. Totodată, mictiunile sau, dimpotrivă, senzația că nu ai reușit să-ți evacuezi complet vezica urinară, se manifestă la intervale tot mai dese de timp. 
  
Până în ziua decisivă, bebelușul are nevoie să-și tripleze greutatea și poate că te întrebi unde va mai încăpea. Dar miracolul continuă. și, în săptămânile ce vor urma, vei putea asista la ultimele modificări ale corpului tău. 
  
Problema de comprimare a organelor cavității abdominale se resimte și la nivelul tractului intestinal. Constipația este aproape fiziologică în această perioadă și, adeseori, este însoțită de problemele hemoroidale. 
  
Hemoroizii sunt vase de sânge localizate în porțiunea rectului. La originea bolii hemoroidale se află: uterul în continuă creștere, constipația și creșterea nivelului de progesteron (hormon ce cauzează relaxarea pereților vaselor de sânge și a pereților intestinali). Din cauza presiunii uterului pe ultimul segment al intestinului gros, venele hemoroidale se pot dilata, inflama și chiar ieși în afară. Tabloul simptomatic este însoțit de prurit, durere și, în cazurile severe, și de sângerări rectale. 

 

Citește și: Multă vreme, nu l-am înțeles pe tata!

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Vizita ginecologică se dovedește extrem de importantă, întrucât, începând cu această săptămână, crește probabilitatea travaliului timpuriu. Până la finalul săptămânii, în situația în care încă nu au fost efectuate, sunt recomandate ecografia morfologică, precum și o serie de investigații pentru depistarea diabetului gestațional și a anemiilor grave. 
  
Săptămâna gestationala cu numărul 27, ce corespunde începutului celui de-al treilea trimestru de sarcină, este caracterizată de riscul ridicat al nașterii premature. Statistic vorbind, s-a constatat că riscurile sunt încă și mai mari în sezonul estival. Se pare că există o corelație între deshidratarea suferită de mamă și copiii născuți înainte de termen. 
  
Durerile ușoare și contracțiile suportabile sunt normale. Însă, atunci când sunt însoțite de sângerări, scurgeri vaginale anormale, dureri de spate în zona lombară sau dureri abdominale intense, există motive ca aceste simptome să fie asociate cu travaliul prematur. 
  
  
 Recomandări pentru săptămâna a douăzeci și șaptea 
  

  • Pentru diminuarea riscurilor de travaliu anticipat, mare atenție la activitățile solicitante (urcatul scărilor, ridicarea de greutăți, urcarea pe mobilier, aspiratul unor suprafețe deloc netede etc.), precum și la menținerea sub control a creșterii ponderale; 
  • Calmarea tulburărilor digestive este posibilă ținând cont de câteva sfaturi utile: diminuarea cantității de alimente de la o masă, fracționarea aportului caloric pe parcursul mai multor mese, evitarea grăsimilor, evitarea mâncărurilor greu digeribile la cină, etc. 

  

Citește și: 20 de sfaturi pentru băiatul meu!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.