Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 26 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douazeci și șasea de sarcină

 

Chiar dacă măsurile nu-ți mai sunt cele de odinioară, chiar dacă-ți pare că ai devenit mare cât o balenă, chiar dacă la sfârșitul zilei te simți epuizată, cu picioarele umflate și coloana suferindă, consideră că toate acestea se întâmplă pentru o cauză justă, pentru a asista, în final, la minunea de a îmbrățișa o parte din tine. Dorința nestăvilită de a deveni mamă și de a-ți strânge în brațe copilașul vor compensa chinul și disconfortul de moment. 
  
Așa că nu te lăsa abătută de crampe sau de oboseală. Dacă eu, care mă temeam până și de umbra mea, am reușit să înfrunt o sarcină, un travaliu și, apoi, o cezariană, vei vedea că îți vei găsi forțele necesare chiar când vei crede că ești pe punctul să clachezi. 
  
Și, pe măsură ce te apropii de momentul zero, este foarte important să încerci să te relaxezi și să-ți economisești energia pentru naștere, dar și pentru perioada imediat următoare. Bebelușul te va solicita tot mai mult și prima ce are de suferit este coloana vertebrală, obligată să susțină o ”încarcatură” peste capacitățile sale normale. 
  
În cazul meu, sarcină fiind poziționată sus, am început să resimt o durere supărătoare în regiunea subcostală, la capătul inferior al sternului, când "staționam" mai mult de o oră în poziția de șezut pe fese. Așa încât mi-era din ce în ce mai greu  îmi desfășor activitatea din fața calculatorului și mă vedeam nevoită să fac pauze dese de poziționare la orizontală. Acesta  și "arsurile" au fost singurele mele disconforturi din perioada de sarcină. 

 

Citește și: Bunicii sunt ajutoare de preț pentru părinți și comori pentru copii

 

Dezvoltarea fătului

 

Ajungând la circa 800 de grame, copilașul începe să-și rotunjească silueta și să capete tot mai mult aspectul unui nou-născut. Începută cu săptămâni în urmă, maturarea organelor vitale se află în plin proces de evoluție. Însă doar de acum încolo se poate vorbi despre un ”avânt” în adevăratul sens al cuvântului. 
  
Sistemul circulator funcționează la o capacitate aproape maximă, în timp ce activitatea cerebrală și conexiunile neuronale își continuă evoluția pentru toată perioadă sarcinii, prelungindu-se apoi și pe timpul vieții postnatale. 
  
Ochișorii bebelușului încep să capete culoare și irisul, până nu demult lipsit de pigmenți, se nuanțează în bleu. Cromatica, doar temporară, se va definitiva în primele 6 sau 9 luni de viață, odată cu expunerea la lumina solară. 
  
Pe lângă mișcările ochișorilor, confirmate doar de ecografia abdominală, te vei putea bucura din plin de năzdrăvăniile micuțului tău. Deși este tot mai mare, deocamdată dispune de suficient spațiu în burtică pentru a se roti, sălta, da cu piciorușele sau atinge diverse părți ale corpului. Este un adevărat explorator și, adeseori, îi vei simți cu atâta intensitate încât vei crede că se află pe punctul să evadeze din pântecele protector. 
  
Eu nu m-am bucurat niciodată de câte o imagine a unei amprente clare de picioruș ori mânuță evidențiată pe burtica mea. Nu, niciodată! Bebelușul meu declanșa adevărate cutremure cu fiecare mișcare a sa, de nici nu știam cum anume este poziționat. Îmi tăia, pur și simplu, respirația și chiar nu exagerez. 
  

Citește și: Copilul meu refuză. Eu îl fac să-și dorească el, îl provoc, îl responsabilizez.

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Una dintre neplăcerile momentului rămâne senzația de balonare. La origini se află procesul de creștere a bebelușului și a sacului amniotic, ce vor ocupa întreaga cavitate abdominală, îngreunând tranzitul intestinal și digestia. și odată cu îngrămădirea organelor localizate între peritoneu și diafragm, vei avea tot mai des senzația de a merge la toaletă. 
  
O altă neplăcere a sarcinii este retenția hidrică. Simptomatologia este favorizată de continua acumulare de lichide necesare, de altfel, pentru compensarea suplimentării fluxului sanguin, transferat între mamă și bebeluș. 
  
De acum, o prezență constantă sunt și contracțiile premature (contracții Braxton-Hicks). Ele nu aduc modificări colului uterin și sunt ușor de tolerat, fiind percepute similar crampelor menstruale. Rolul acestor contracții este să pregătească uterul pentru nașterea naturală și, în mod normal, sunt suportabile. Dacă însă vei constata că sunt prea dureroase, prea frecvente ori că sunt însoțite de pierderi de lichid, trebuie să te prezinți de urgență la medicul curant. 
  
Cu circumferința taliei dublată, cu circa 10 kilograme în plus față de vremurile în care săltai ca o căprioară, sarcina nu mai este un secret nici pentru apropiați, nici măcar pentru necunoscuți. În ciuda transformarilor radicale (dureri de coloană, creștere ponderală, picioare umflate, micțiuni frecvente, constipație și aciditate gastrică), starea ta generală este mult îmbunătățită. Aparte de câteva excepții, te simți în formă, plină de energie, radiind de fericire. Eu am fost mai fericită ca niciodată! 

 

Citește și: Dragul meu, îți mulțumesc pentru ceea ce eram noi doi și, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Ecografia abdominală este obligatorie, întrucât măsurarea tuturor parametrilor fetali vă confirmă că sarcina se desfășoară corespunzător. Mai exact, dimensiunile femurului, circumferința cranica și a burticii copilașului sunt comparate cu valorile standard ale graficului de creștere intrauterină, întocmit potrivit statisticilor. 
  
Dar o eventuală abatere este normală. Se înțelege de la sine că, dacă înălțimea părinților este sub media populației, parametrii morfologici ai fătului se vor situa și ei sub media estimată ca fiind normală. 
  
Medicul meu ginecolog în care am avut pe deplin încredere încă de la prima vizită, mi-a explicat importanța acestor parametri. Însă nu trebuie uitat că valorile constatate, la fel ca rezultatele investigațiilor, sunt relevante doar dacă sunt adaptate femeii gravide și corelate cu istoricului familial al pacientei în cauză. 
  
  
Recomandări pentru săptămâna a douăzeci și șasea 
  
  

  • În aceste săptămâni de sarcină, ești expusă diminuării valorilor hemoglobinei și totodată creșterii anemiei. Aceste carențe pot fi compensate printr-o alimentație bogată în fier;
  • Un bun remediu pentru combaterea temerilor dinaintea nașterii este să cunoști alte femei la fel ca tine, eventual frecventând cursurile prenatale;
  • Ajutată de partener și de clipele de intimitate în doi, vei putea să-ți accepți mai ușor corpul ce se transformă de la o zi la alta. 

 

Citește și: Am dat naștere prin cezariană unui copil minunat

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.