Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 25 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douăzeci și cincea de sarcină

 

Îmi doresc din tot sufletul ca, în curând, la fel ca mine, să te poți bucura și tu de gânguritul copilașului tău, apoi de fiecare pas sau vorbuliță rostită, de fiecare îmbrățișare. Mă simt îndreptățită să cred că vei fi la fel de emoționată ca mine când vei auzi primul "Te iubesc!", sincer și pur, din partea  celui pe care îl înconjori cu toată dragostea, grija și răbdarea. Nu va fi ușor, însă va fi de departe cea mai emoționantă, frumoasă și împlinitoare experiență a ta. Promit! 
  
Și-mi doresc să poți și tu, la rându-ți, să-ți mărturisești experiențele trăite alături de minunea ce-ți va umple zilele și viața. în curând, vei descoperi că legătura dintre voi doi este mai puternică decât reușești să o percepi deocamdată. Sentimentul meu matern s-a născut din minunea de a fi îmbrățișat o parte din mine... 
  
Vei descoperi că fiecare surâs, fiecare privire îndreptată spre tine și fiecare atingere a buzelor sale delicate te vor umple de emoții neegalate încă de niciun alt tip de reacții la vreun stimul intern sau extern. Pentru că privindu-ți pentru prima oară în ochi bebelușul, vei trăi emoția supremă. 
  

Citește și: Sentimentul matern s-a născut din minunea de a fi îmbrățișat o parte din mine.

 

Dezvoltarea fătului

 

Aflat în plină etapă de evoluție, bebelușul tău cântărește aproximativ 650-700 de grame și, măsurat de la cap la călcâie, este lung de circa 33 de centimetri. Toate organele și aparatele fundamentale pentru viața dincolo de cavitatea uterină sunt aproape complet dezvoltate. Singurul ce-și va continua maturarea, îndeosebi după naștere, este sistemul nervos. 
  
Plămânii, deși și-au completat procesul de formare, nu au activate decât în mică proporție celulele producătoare de surfactant (un compus indispensabil pentru respirația extrauterină). Totodată, la nivel pulmonar, continuă dezvoltarea vaselor de sânge, iar nările micuțului încep și ele să se deschidă. 
  
Pare incredibil, dar, în această fază, se dezvoltă papilele gustative, iar fetusul dobândește și capacitatea de a plânge. Ecografiile 3D confirmă și faptul că micuțul tău reușește să deschidă ochii. Chiar dacă în interiorul sacului amniotic este în mare parte întuneric, bebelușul se pregătește să descopere o nouă realitate, prezentă dincolo de viața intrauterină. 
  
Sub gingii se formează primii mugurași ai dinților de lapte, dar și terminațiile nervoase din jurul guriței. Crescând, astfel, sensibilitatea periorala, în curând, pofticios să guste laptele matern, micuțul înfometat va fi pregătit să găsească drumul spre sânul mamei. 
  
Cordonul ombilical, principala punte de legătura dintre mamă și făt este îngroșat și elastic. Străbătut de două vene și o arteră, se află înfășurat într-o substanță gelatinoasă utilă pentru evitarea strangulării și protejarea fluxului sanguin dintre placentă și fetus. 

 

Citește și: Traumele emoționale se moștenesc genetic și pot afecta mai multe generații

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

De mărimea unei mingi de fotbal, uterul este foarte vizibil de sub hăinuțele premaman. La o examinare mai atentă, poți sesiza accentuarea liniei pigmentate (linia nigra) ce străbate abdomenul, împartindu-l în două. 
  
Apărută în pragul celei de-a patra lună de sarcină, linia nigra ce pornește din zona pubisului, va dispărea treptat în lunile următoare nașterii. Este, de fapt, o manifestare a schimbărilor hormonale ce au loc în corpul viitoarei mămici. Iar, la rândul său, creșterea nivelului de estrogeni și progesteron stimulează producerea de melanină (hormon responsabil de pigmentarea pielii). 
  
Tot acum, ca urmare a creșterii ponderale și a expansiunii uterului, ai putea face cunoștință cu vergeturile. Acestea apar ca niște mici leziuni pe burtică sau pe șolduri și se datorează întinderii excesive a pielii din zona abdominală și eventual din zonele expuse acumulărilor de kilograme. Fenomenul depinde și de predispoziția genetică a fiecărei femei, în baza fibrelor de colagen prezente în țesutul epidermic (fibrele de colagen sunt responsabile de elasticitatea pielii). 
  
Odată cu creșterea cavității uterine, te vei confunta cu noi limitări în ce privește mobilitatea corpului. Nu trebuie să te abții de la activitățile zilnice, poate doar să-ți mai temperezi alergăturile. și nu intenționez nicidecum să-ți creez preocupări, dar din această săptămână cresc șansele nașterii premature. Este doar un motiv în plus să fii ceva mai precaută atunci când ai de ridicat ceva sau când trebuie să desfășori activități solicitante. 

 

Citește și: Am trecut și eu prin "febra" de proaspătă mămică.

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Așa cum ți-a explicat deja medicul tău curant sau obstetrician, analizele de sânge și urinare, la fel ca menținerea sub control a greutății corporale și a presiunii arteriale, sunt esențiale în fiecare perioadă a sarcinii. Dacă se constată un nivel anormal al anemiei, medicul poate solicita o hemoleucogramă completă, utilă pentru identificarea valorilor anemiei. 
  
Anemia gestațională este, de fapt, un mecanism fiziologic prin care corpul viitoarei mămici răspunde schimbărilor ce au loc în organism (creșterea fluxului sanguin, simultan cu scăderea concentrației de hemoglobină). Însă nivelul anemiei trebuie să fie cuprins între limitele considerate normale. În caz contrar, este necesară suplimentarea aportului de fier (anemie cauzate de carență de fier). 

 

Recomandări pentru săptămâna a douăzeci și cincea

 

  • Dat fiind riscul nașterii premature, nu ezita să te prezinți de urgență la medicul ginecolog dacă sesizezi orice anomalie legată de dezvoltarea fetală;
  • Chiar dacă nu ți-a fost diagnosticat diabetul gestațional, din cauza alterării capacității de metabolizare a glucidelor, este indicat să reduci aportul de zahăr, limitând consumul de alimente dulci și de băuturi carbogazoase îndulcite;
  • Aportul de fibre contribuie la diminuarea episoadelor de constipație și la reglarea tranzitului intestinal.

 

 

Citește și: Este foarte important modul în care spunem NU copilului. Putem comunica sau putem interzice!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.