Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 24 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douăzeci și patra de sarcină

 

"Să fie oare adevărat? Sunt cu adevărat însărcinată?!" Te asigur că ești cât se poate de însărcinată. Mi-am pus aceleași întrebări ca și tine. Am avut aceleași frământări ca și tine și aceeași senzație euforică, ori de câte ori îmi priveam minunăția de burtică. Totul se întâmplă aievea și fii sigură că lucrurile bune nu se întâmpă doar în vis! 
  
Dincolo de kilogramele adunate, dincolo de silueta rămasă amintire, aproape că reușeam să întrezăresc cel mai minunat dar. Era mândria mea și cadoul cel mai de preț cu care natura ne recompensa așteptările de a avea un copil… Era copilașul nostru. 
  
Cu pași grăbiți, ești pe punctul să te apropii de sfârșitul celui de-al doilea trimestru de sarcină, după care restul lunilor se vor derula, parcă, în ritm tot mai accelerat. Bucură-te din plin de această perioadă, cât încă te mai simți liberă să faci mișcare sau să fii răsfățată de afecțiunea partenerului de viață. Nu spun că vei renunța la vreo plăcere după, însă atenția și energiile voastre vor fi îndreptate aproape exclusiv înspre cel mic. 
  
Nu-ți ascund faptul că, la începutul relației cu minunea voastră, v-ați putea simți copleșiți, chiar epuizați. Însă face parte din perioada de acomodare a lui cu voi și cu spațiul cu totul nou, altul decât acvatic și mult mai mare, și a voastră cu noua postură, de părinți. și nu trebuie să uitați că "mâna de om" are nevoie să se simtă în siguranță. Iar siguranța pe care o resimte bebelușul vostru are directă legătură cu echilibrul vostru individual și, mai ales, cu armonia cuplului. 

 

Citește și: Dragul meu, îți mulțumesc pentru ceea ce eram noi doi și, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

Dezvoltarea fătului

 

La 29 de centimetri și aproximativ 550 de grame, copilașul tău se apropie tot mai mult de aspectul pe care-l vei descoperi peste mai puțin de 4 luni. Chiar dacă la vârsta de 22 de săptămâni și-a completat în mare parte faza de dezvoltare organică, în următoarele săptămâni și luni are loc adevăratul ”salt” în ce privește evoluția fiecărui organ intern și extern. 
  
Acum se dezvoltă conexiunile neuronale ale creierului, ce-și vor continua maturarea pentru tot restul săptămânilor de viață intrauterină, astfel încât, în momentul nașterii, bebelușul să fie dotat cu toate capacitățile psihomotorii. 
  
Dar transformarea specifică acestei săptămâni interesează în principal aparatul respirator. Plămânii, pregătiți la circa 90 % din capacitatea lor normală, au atins un stadiu evolutiv ce-i permite copilașului să respire aproape singur. Încă-i lipsește un compus, surfactantul, ce este o proteină sintetizată de pneumocite, esențială pentru procesul respirator. 
  
Dacă, din diverse motive, un copil ar trebui să se nască în a douăzeci și patra săptămână de sarcină, deși puține, șansele de supraviețuire totuși există. Cu toate că nou-născutul nu este încă pregătit pentru viața postpartum, cu o terapie corespunzătoare în incubator, ce va dura până la data prognozată pentru naștere, va reuși să trăiască și să-și completeze formarea. 

 

Citește și: Copilul meu este agresiv

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru, printre simptomele cele mai evidente rămân creșterea burticii și acumularea în greutate. Expansiunea uterului îl va face vizibil până deasupra liniei ombilicului cu circa 4-5 centimetri. Talia apare mult îngroșată, iar pielea abdomenului tot mai întinsă, cu ombilicul aplatizat. 
  
Extinderea pielii de la nivel abdominal îți va da senzația de ”piele care trage”, foarte uscată, cu senzație de prurit localizat. Simptomatologia se poate sincroniza cu apariția unor striații care, mai târziu, adică în perioada postpartum, vor da naștere vergeturilor. Aplicarea unei creme sau loțiuni de corp hidratante și emoliente îți va permite să ameliorezi și chiar să combați aceste simptome. 
  
Creșterea dimensiunilor fetale atrage după sine schimbarea proporțiilor dintre volumul lichidului amniotic și volumul ocupat de fetus. Mai precis, pe măsură ce bebelușul se dezvoltă, lichidul amniotic se diminuează cantitativ în favoarea fătului, iar cavitatea uterină tinde să devină tot mai neîncăpătoare. 
  
Pe de altă parte, te vei bucura tot mai mult simțindu-i prezența, mișcările micuțului poznaș fiind percepute integral de viitoarea mămica. Astfel vei reuși să înțelegi până și care este programul de somn al copilașului tău și poate chiar să te reglezi în funcție de fusul său orar. 
  
Pentru mine, răspunsul bebelușului la fiecare "chemare la dialog" a tatălui său a reprezentat o confirmare a faptului că relația tată-fiu va fi una specială. Și așa și este, fac o echipă imbatabilă!  

 

Citeste si: Tati, eu simt că tu nu mă iubești. Toată ziua mă cerți. Aud mereu - Rareș, Rareș, Rareș! - Tu vrei să stau cuminte, să nu vorbesc. Eu așa sunt!

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Printre investigațiile de bază pentru săptămâna cu numărul 24 se număra testul de tolerantă la glucoză. Acesta se efectuează de regulă înainte de săptămâna cu numărul 28 și servește pentru diagnosticarea diabetului gestațional aflat într-o fază incipientă. 

Diabetul gestational  se datorează incapacității corpului mamei de a mai metaboliza zahărul. Este o tulburare temporară, ce apare în timpul sarcinii și care în mod normal dispare imediat după naștere. În unele situații însă, poate fi vorba despre o patologie permanentă, sarcina devenind doar unul dintre factorii declanșatori. 

 

Recomandări pentru săptămâna a douăzeci și patra

 

  • Creșterea elasticității pielii de pe burtică este facilitată de aplicările prin masare a uleiului de migdale, un adevărat miracol al naturii, în măsură să hidrateze și să calmeze iritațiile cutei;
  • Pentru a te menține în formă, nu renunța la fructe și legume, dar nici la pește. Bogat în omega 3, peștele ajută la dezvoltarea cerebrală a fătului;
  • Frecventarea cursurilor prenatale te vor ajuta să-ți pregătești mușchii bazinului, suprasolicitați în cazul nașterii naturale;
  • Senzația de oboseală datorată comprimarii diafragmei de către uter, poate fi ameliorată prin tehnici relaxante de respirație (repetări lente ale mecanismelor de inspirație-expirație). 

 

Citește și: Mă duc la o altă mami care nu se supăra că vreau să fac pipi!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.