Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 23 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douăzeci și treia de sarcină

 

Zi după zi, insotindu-mă în această aventură prenatală, vei descoperi că transformările prin care treci, sunt absolut normale, aca cum trebuie să fie percepute și de viitorul tătic. Pentru că toate știm cât sunt ei, bărbații, de viteji, mai ales când vine vorba de schimbat scutece și de pregătit biberonul... 
  
Sunt gânduri care, la început, aproape că ne-au panicat și pe mine, și pe soțul meu. Ne simțeam doborâți de ”noutate”. Și am înțeles că niciun tratat despre perioada gestațională nu ne va învăța despre ce înseamnă această ”trecere”. 
  
Știam că trebuie să o parcurgem singuri și să experimentăm împreună fiecare senzație nou percepută și fiecare mișcare a copilașului nostru încă nenăscut. Și am mai înțeles, abia după ce l-am primit în sânul familiei pe cel mai mic și mai special membru, că nimeni și nicio informație din exterior nu te pregătește pentru a fi părinte. 
  
Poate ai norocul să te numeri printre viitoarele mămici care, la fel ca mine, au avut parte de tot sprijinul celor dragi. Dar oricum ar fi, oricâte persoane ar fi în jurul tău pentru a-ți satisface fiecare poftă, nu uita că și eu voi continua să-ți rămân alături, încercând să te îndrum cum știu eu mai bine. și nu pentru că m-ar fi învățat cineva, ci pentru că, pur și simplu, am devenit mamă înaintea ta... 
  

 

Citește și: Când mi-am propus să fiu mamă nu am știut despre mine că sunt un copil

 

 

Dezvoltarea fătului

 

Moștenirea genetică  maternă și paternă își spun cuvântul în evoluția fetală. Dar la fel de importantă este și calitatea placentei. În linii generale, fetusul se încadrează în cele 500 de grame și în cei 29 de centimetri, iar proporțiile dintre cap și restul corpului se apropie și ele de normalitate. 
  
Săptămâna cu numărul 23 este caracterizată în primul rând de evoluția accelerată a țesutului cutanat. Pielea se pigmentează și din translucidă, lăsând să se întrevadă organele interne, începe să dobândească un colorit rozaliu, precum cea a nou-născuților. 
  
Tot acum, bebelușul trece printr-o etapă de asimilare treptată a țesutului adipos. însă din cauză că dezvoltarea învelișului epidermic este mai rapidă decât a grăsimii corporale, la ecografia 3D, pielea apare încă ușor ridată și încrețită. 
  
Mișcările îi sunt tot mai ferme și evidente. Dacă până acum le puteai simți răzleț, în săptămânile ce vor urma vei reuși să vezi ondulații la suprafața abdomenului și mici protuberanțe. În funcție de poziția adoptată și de starea de relaxare, vei distinge mânuțele, piciorușele, căpșorul sau fundulețul micuțului tău, lovind gingaș pereții uterului. 
  
Toate aceste reacții ale sale te vor ajuta să te simți mai sigură pe tine. Pentru că îți vor da siguranța că sarcina decurge normal, confirmandu-ți, de altfel, ceea ce, până nu demult, doar ecografia o putea demonstra. 
  

 

Citește și Cum ajutăm copilul să-și construiască destinul? Ridicându-i o temelie solidă, nu scriindu-l noi pentru el.

 

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

 Creșterea constantă a bebelușului justifica prea puțin greutatea mamei, ce acumulează tot mai multe kilograme. Deși bebelușul cântărește numai 500 de grame sau mai puțin, cântarul te-ar putea surprinde cu o creștere chiar și de 8-9 kilograme. 
  
Explicația se datorează faptului că dimensiunile generoase ale mamei sunt și o consecință a dezvoltării placentei, a uterului, a sânilor și a altor părți din corp utile pentru susținerea sarcinii. Dar starea fiziologică în care te afli nu trebuie să echivaleze cu o justificare pentru luarea în greutate mai mult decât este necesar. Pentru că fiecare kilogram în plus peste intervalul considerat normal reprezintă, de fapt, un factor de risc suplimentar pentru sănătatea ta și a bebelușului. 
  
Toată această ”încărcătură” suplimentară te va obliga să-ți modifici sau să-ți adaptezi, pentru o perioadă, obiceiurile. De somnul pe burtică nu mai poate fi vorba și vei fi nevoită să te conformezi ”pretențiilor” sugerate de cel mic. Vei înțelege că, atunci când poziția nu este confortabilă pentru bebeluș, acesta te va atenționa cu lovituri de piciorușe, până ce îți vei schimba poziția. 
  
Dar consecința cea mai deranjantă, poate, a expansiunii uterine, este reprezentată de problemele resimțite la nivelul tractului gastrointestinal. Arsurile gastrice, refluxul gastric și constipația rămân printre cele mai accentuate și deranjante tulburări. Și te vor însoți până în ultima zi a acestei extraordinare ”aventuri” care, la urma urmei, se dovedește a fi o experiență unică, cât se poate de minunată. 

 

 

Citește și Am dat naștere prin cezariană unui copil minunat

 

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

De acum înainte este important să fie ținut sub observație ritmul de creștere al bebelușului, considerat un barometru în evaluarea calității placentei și a modului în care aceasta își îndeplinește funcțiile. Prioritară este supravegherea gravidelor expuse factorilor de risc: hipertensiune, avort spontan, tulburări de coagulare sanguină, boli cardiovasculare sau obezitate.

Mai trebuie luate în considerare analizele de sânge și urinare, specifice trimestrului al doilea de sarcină. Analizele sanguine (hemoleucograma) sunt esențiale pentru controlarea valorilor anemiei, ce nu trebuie să se afle sub nivelul de siguranță. În caz contrar, ar putea pune în pericol capacitatea de oxigenare a copilului.

 

Recomandări pentru săptămâna a douăzeci și treia

 

  • Dată fiind presiunea exercitată de uter în cavitatea abdominală, pentru ”calmarea” aciditații gastrice și a crampelor, trebuie evitate alimentele prea condimentate, în special la cină;
  • Plimbarile în aer liber te vor ajuta să-ți menții forma fizică, fără să exagerezi cu efortul;
  • Îți recomand să te înscrii deja la cursurile prenatale, considerate un sprijin pentru cum să te protejezi pe timpul sarcinii și care te vor învăța cum să faci față noilor schimbări din viața ta, înainte și după naștere.

 

 

Citește și Învățând cum să fiu o mamă bună

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.