Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 22 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douăzeci și doua de sarcină

 

Îmi pare mie sau timpul chiar trece mai repede cu atâta mișcare și neastâmpăr din partea celui mic? 
  
A fost ciudat la început și mă simțeam copleșită de emoții și de gândurile contradictorii. Dar, când am reușit să conștientizez că lovitura sau denivelarea era cauzată de o mânuță sau de un picioruș al copilașului meu, toată nesiguranța mi s-a risipit în neant. 
  
Nu m-am mai gândit decât la decoruri, la hăinuțe și la cât de bine vom arăta toți trei împreună. Poate că aceleași gânduri te vor năpădi și pe tine într-o bună zi sau chiar acum când îmi parcurgi mărturisirea. 
  
Și-ți dezvălui un pont, asta că să nu te lași pe ultima sută de metri. Deși vei crede că mai este timp până la ”momentul zero”, niciodată nu-i prea devreme să-ți planifici călătoria la spital. Nu e prea devreme nici să te pregătești sufletește pentru noua viață alături de cel mai mic membru al familiei și, mai ales, să culegi toate informațiile despre ce înseamnă să crești un copil. Prea devreme nu-i… poate doar prea târziu. și nu e acesta momentul în care să-ți permiți să faci vreo greseala… pentru că te va costa… 
  
Și cred că este timpul să te pregătești sufletește pentru momentul nașterii. Eu, care luasem deja hotărârea de a naște natural, am început să îmi exersez respirația și să pun în practică exercițiile Kegel, foarte eficiente, de altfel. 
  
Și-ți mai fac o mărturisire. Eu, toată sarcina, m-am pregătit pentru naștere naturală și m-am pregătit serios, în sensul că am făcut eforturi de a-mi depăși teama. În momentul în care, după o noapte de travaliu, domnul doctor a constatat că nașterea naturală implică mari riscuri, fătul meu având prezentație frontală, psihicul meu a cedat... Deși pare o nebunie, nu eram pregătită pentru naștere prin cezariană! 
  
Ca unei bune prietene îți spun, ia în calcul atât nașterea naturală, cât și nașterea prin cezariană! și asta nu înseamnă că intenționez să te direcționez către posibile riscuri. Nu, este ultimul meu gând acela de a te panica în vreun fel. Doar fii pregătită! 

 

Citește și De la teamă la alegerea soluției ideale - naștere naturală sau naștere prin cezariană

 

Dezvoltarea fătului

 

Micuțul tău se dezvoltă văzând cu ochii, mai ceva ca Făt-Frumos, ce creștea-ntr-o zi, cât alții într-un an. Cântărind până la 450 de grame, lung de circa 26-27 de centimetri, bebelușul este asemeni unui nou-născut în miniatură. 
  
Ochișorii îi sunt acoperiți de pleoape, iar urechile și lobii sunt complet formați. Se dovedește a fi un foarte bun ascultător, reacționând la vocea mamei, dar și a persoanelor din jur. Este doar un motiv în plus să continui să-i vorbești ori de câte ori ai ocazia. Pentru că timbrul vocii tale îi va da siguranță, la fel cum, momentan, este încă protejat de sacul amniotic. 
  
Organele interne și externe își continuă procesul de maturare. Pancreasul, cu un rol esențial în producerea de insulină, se dezvoltă și el tot mai mult, astfel încât să fie prompt să-i servească bebelușului încă din prima zi de viață. 
  
Dar, oricât de mic ar fi, se pare că nu are astâmpăr. Ritmul somnului nu este încă reglat în totalitate. Deși doarme cel puțin 20 de ore pe zi, este pus pe giumbușlucuri tocmai când pentru tine e vremea să mergi la culcare. Și, în plus, face tot ce-i stă în putință să te atenționeze, cu pumnii și cu piciorușele-i delicate, că este acolo. 

 

Citește și Copilul meu se comporta agresiv pentru că nu mai eram mami a lui

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Din fericire, nu te vei confrunta cu noi transformări în această săptămână, cel puțin nu cu altele decât cele din urmă cu 7 sau cu 14 zile. Cu burtica tot mai proeminentă și cu bebelușul ajuns la aproape o jumătate de kilogram, nici greutatea ta nu mai este cea de odinioară. 
  
O modificare ușoară vei simți și la nivelul sânilor, care, nu doar că și-au modificat aspectul și forma, dar pe măsură ce cresc, sunt tot mai dureroși și sensibili la atingere. În plus, ar putea produce și primul colostru (primul lapte matern). 
  
Uterul crește odată cu bebelușul și, în consecință, pielea abdomenului se întinde progresiv, în special în zona taliei. Urmările acestui fenomen te-ar putea afecta, în special, după naștere, prin apariția vergeturilor. Dar caracteristicile pielii diferă de la persoană la alta. Dacă unele femei sunt predispuse la apariția vergeturilor post-partum, altele se bucură de o piele elastică. 
  
În mod similar, diferă și tot restul simptomelor: sensibilitatea emoțională, somnolența, poftele, micile pierderi urinare, refluxul gastric, retenția hidrică și tot ce alcătuiește tabloul simptomatic al femeii însărcinate. Simptomele sunt individuale și pot varia ca intensitate și frecvență, la fel de bine cum pot să fie de tot absente. 

 

Citește și Despre epuizarea mamei și fuga tatălui, deschis și sincer.

 

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Se înțelege de la sine că vizitele periodice în cabinetul ginecologic nu pot lipsi, în timp ce analizele sunt cele obligatorii, recomandate de medicul curant pentru al doilea trimestru de sarcină. Ecografia obstetrică (morfologică) este fundamentală pentru confirmarea stării de sănătate fetală. 
  
Totodată, prin analizele de sânge și cele urinare se poate ține sub control sănătatea mamei, cu nimic mai prejos decât cea a fătului. Este și motivul pentru care se recomandă ca toate testele să fie efectuate cu o frecvență lunară. 
  
Controlul ginecologic nu este obligatoriu lună de lună. Excepție fac situațiile deosebite, cu o simptomatologie accentuată sau anormală (contracții uterine premature, însoțite sau nu de pierderi de sânge) și care te-ar putea pune pe gânduri, dată fiind epoca gestațională. 

 

Recomandări pentru săptămâna a douăzeci si doua

 

  • Pentru a diminua riscul apariției leziunilor post-partum de tipul vergeturilor, este indicat să folosești o cremă hidratantă, pe care s-o aplici zilnic pe burtica și in ”zonele cu probleme”;
  • Atenuarea si combaterea bolii hemoroidale este favorizată de alimentația bogată în fibre, de consumul de lichide și de exercițiile fizice ușoare;
  • Dacă vrei să te asiguri că nu vei crește în greutate peste limitele normalului, cumpară-ți un cântar și astfel vei economisi, pe lângă kilograme, și o gramadă de alte preocupări imediat după naștere.

 

 

Citește și 20 de sfaturi pentru băiatul meu!

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.