Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 20 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a douăzecea de sarcină

 

Aflându-mă la prima experiență, trebuie să recunosc cât m-am simțit de surprinsă de primele salturi ale fiului meu. O senzație splendidă de deja-vu, ca și cum mi s-ar mai fi întâmplat deja, părea să fi pus stăpânire pe întreaga mea ființă. Inițial credeam că este imaginația mea cea care mă pune la încercare, întrucât părea să fie prea curând pentru atâta agitație. 
  
Nici nu împlinisem 20 de săptămâni, că, de la o zi la alta, mișcările sale au devenit tot mai dese și mai pronunțate. Părea că se împinge în stomac, părea că vrea să dea buzna sub cerul liber și să exploreze acest univers în care eu și soțul meu aveam să-l primim cu mult drag și, mai ales, cu nerăbdare. 
  
Am toate motivele să cred că micuțul meu intenționa să mă anunțe că este acolo. Dar cum nu mă putea striga, își făcea simțită prezența cu pumnii și piciorușele, ce nu mai conteneau să se domolească. Am știut, din acea clipă, că voi avea un băiețel activ, iute și foarte prezent. 
  
Nu avea liniște decât atunci când îi potoleam salturile cu o mângâiere sau în timp ce-i șopteam câte-un cântecel de leagăn. Eram sigură că mă aude și-mi simte prezența. Eram sigură că știa cine sunt și care era rolul meu. Nu puteam decât să-l protejez cum știam eu mai bine, săptămână după săptămână și-n fiecare clipă, așa cum trebuie să faci și tu. 
  
Apoi, o activitate ce ne-a prins pe toți în horă, nu doar pe mine și pe soțul meu, a fost alegerea numelui, celui de-al doilea nume, căci pe primul l-am știut din clipa în care ni s-a confirmat că va fi băiat. Ovidiu, în memoria tatălui soțului meu care purta același nume. Au urmat liste lungi de combinații, asocieri care mai de care mai inspirate. Chiar mă trezeam noaptea rostind diferite nume… Totul până ce am descoperit cel mai frumos nume pentru cel mai minunat copilas… și căutările ni s-au oprit atunci… avea să fie un EL și știam cum îl vom numi. 

 

 

Citește și Semnificația numelui Rareș

 

 

Dezvoltarea fătului

 

Ajunsă până în această etapă, trebuie să știi că, de acum încolo, creșterea fătului este extrem de rapidă, reușind să ajungă la o greutate de circa 4 ori mai mare decât în urmă cu 5 săptămâni. Cântărind în jur de 240-250 de grame, la circa 20 de centimetri, se află pe la jumătatea călătoriei ce-l desparte de momentul zero, în care va veni pe lume iubit și așteptat de toți apropiații. 
  
Este suficient de măricel încât să-i simți cu regularitate ”dansul” intrauterin și micile capricii vis-a-vis de programul de somn. Nu-ți va fi greu să descoperi cât este de activ tocmai când ai mai mare poftă de odihnă. Dar fiecare dintre mișcările lui nu-ți vor aduce decât o și mai mare bucurie în suflet, aproape de extaz. în curând, amândoi veți face cunoștință face-to-face, fără ca apropierea să fie limitată de atâtea învelișuri organice. 
  
Progresul sistemului nervos echivalează cu maturizarea tuturor acelor conexiuni neuronale considerate esențiale pentru devoltarea senzorială și intelectuală a copilașului. începând cu această săptămână, toate cele 5 simțuri sunt perfect active, bebelușul fiind pregătit să vadă, să audă, să simtă tactil, să guste și să miroasă. 
  
Deși plămânii nu sunt suficient dezvoltați să funcționeze singuri, bebelușul începe să practice un adevărat ritual concentrat pe mișcările respiratorii sincronizate, de inspirație și de expirație. 
  
Cu toate organele bine formate, evoluția fetală va fi îndreptată pe creșterea și dezvoltarea corpului în ansamblu și a fiecărui organ individual, astfel încât, la naștere, acestea să funcționeze independent. 
  

 

Citește și Privirea este mai valoroasă decât cuvintele cu care parinții le răspund copiilor

 

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Nu este deloc un fapt răzleț dacă anumite gesturi și acțiuni pe care înainte le executai spontan acum le vei duce la îndeplinire cu o oarecare dificultate. Îmi venea și mie tare greu să mă aplec pentru a mă încălța, ori să adun ceva de pe jos. Și știu că acesta avea să fie doar începutul, căci mai aveam până să mă ridic în șezut, din poziția de culcat, numai cu cel puțin o mișcare de balans... 
  
Volumul uterului apasă tot mai evident pe diafragmă, care la rândul ei, comprimă stomacul și plămânii. Pe de o parte ai putea să te confrunți cu refluxul gastric, iar pe de alta, cu activitatea pulmonară întreruptă de expansiunea insuficientă a plămânilor din timpul procesului respirator. Organismul mamei se adaptează la amploarea redusă a cavității pulmonare pe parcursul inspirației. în consecință, pentru reglarea oxigenării sângelui, numărul de respirații pe minut va crește. 
  
În această perioadă, copilul se dezvoltă văzând cu ochii și are nevoie de tot mai mulți nutrienți, dar și de o cantitate majoră de sânge, provenită din sistemul circulator al mamei. Însă diluarea compoziției sângelui va atrage după sine înrăutățirea anemiei, prezentă, poate, de câteva săptămâni. 
  
Dar și de această dată organismul reglează orice carență de funcționare. Astfel, suplimentarea necesarului de sânge este compensată de asimilarea unei cantități mai mari de lichide în vasele de sânge ale viitoarelor mămici. În același timp, inima este obligată să pompeze mai mult sânge, mai rapid, fenomen cunoscut ca tahicardie fiziologică, o stare normală pentru orice femei aflată ”în așteptare”. 

 

 

Citește și Surpriza adevărată este cea care nu are un preț și nu se vinde la magazin, ci vine din suflet!

 

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Dacă nu le-ai efectuat deja, este timpul pentru ecografia morfologică, dar și pentru un set complet de analize de sânge. Ecografia este denumită morfologică, întrucât permite studiul organelor bebelușului, ceea ce facilitează depistarea malformațiilor fetale. 
  
Infecțiile urinare sunt foarte frecvente pe timpul sarcinii, la fel ca cele vaginale. Depistarea lor precoce îți va permite să le tratezi corespunzător, astfel încât bebelușul să nu fie afectat nici la naștere, nici în săptămânile ce te despart de cel mai important eveniment al vieții tale. 
  
Fiecare vizită ginecologică va fi însoțită și de controlarea tensiunii arteriale, examen necesar pentru diagnosticarea timpurie a preeclampsiei (fenomen ce precede sindromul de eclampsie, manifestat la naștere, prin convulsii, pierderea cunoștinței și chiar comă). 

Pentru femeile cu RH negativ, este nevoie de efectuarea periodică a testului Coombs. Aceasta investigație stabilește dacă se dezvoltă anticorpi în sange.

 

Recomandări pentru săptămâna a douăzecea

 

  • Cu toate că te poți găsi stăpânită de adevărate atacuri de foame, pentru controlarea cresterii ponderale, trebuie să adaugi la meniul zilnic cu care erai obișnuită, nu mai mult de 400-500 de calorii;
  • Pentru a face față anemiei, orientează-te către un regim alimentar care să conțină produse naturale bogate în fier: legume verzi, legume boabe, carne de vită, pește, etc.;
  • Regularizarea tranzitului intestinal este facilitată de consumul de lichide și de evitarea sedentarismului;
  • Aplicarea zilnică a unei creme hidratante prin zonele afectate de vergeturi, va menține elastice tesuturile cutanate și va diminua riscul de apariție a vergeturilor imediat după naștere.

 

 

Citește și Copilul meu a răspuns la dragoste, înțelegere și calmitate. Așa am ajuns să mă repar pe mine însămi.

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.