Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Săptămâna 2 de sarcină

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

A doua săptămână de sarcină

 

Au mai trecut câteva zile de la ultima noastră întâlnire.

 

Cu sufletul cât mai împăcat și având susținerea morală a partenerului, îți dai, poate, deja silința să te apropii cât mai încrezătoare de momentul ”zero”. Și trebuie să te bazezi pe colaborarea lui totală, întrucât, cât de curând, în doar câteva zile, va trebui să vă puneți serios pe treabă.

 

Pentru început, este indicat să vă străduiți să vă lăsați preocupările deoparte, la fel și viciile. După recomandările medicului meu ginecolog, nici stresul, nici cafeluța, într-un moment precum cel care precede concepția, nu-mi erau cei mai buni prieteni.

 

Dacă ești fumătoare, este momentul ideal să renunți la acest viciu. Pe lângă faptul că îți afectează propria sănatate, trebuie să fii conștientă de faptul că fumatul este unul dintre factorii care influențează negativ fecundarea și implantarea perfectă a ovulului în uter.

 

Și, cu toate că eram răscolită de gândurile la marea schimbare, am încercat cât am putut să destind oarecum atmosfera căminului conjugal, așa cum încerc să destind conținutul acestor postări. Pe atunci, nici nu-mi puteam imagina cum aveau să arate viețile noastre în urmatoarele două sau trei săptămâni. Eu și soțul meu, precum și întreaga familie urma să ne confruntăm cu cele mai emoționante momente.

 

Iată principalele modificari ce au loc în organismul femeii în săptămâna în care are loc ovulația:

 

Citește și: Despre epuizarea mamei și fuga tatălui, deschis și sincer.

 

 

 

Ovulația

 

Peste câteva zile, mai exact pe sfârșitul celei de-a doua săptămână de sarcină, va avea loc ovulația, un fenomen ce se repetă cu fidelitate lună de lună în viața oricărei femei ajunse la maturitate sexuală. Este vorba despre perioada cea mai fertilă, localizată aproximativ pe la jumătatea ciclului menstrual. Momentul coincide cu maturarea completă a ovulului expulzat de unul dintre ovare pe canalul trompei uterine.

 

Pregătit pentru fertilizare, ovulul așteaptă ”întâlnirea” magică ce-l va transforma, apoi, în embrion. Șansele de reușită depind foarte mult de sincronizarea cu spermatozoizii viitorului posibil tătic. Aceștia trebuie să fie suficient de puternici încît să străbată ”lungul” drum până la ”destinația” finală.

 

Pentru a nu da greș de această dată, pe vremea când visam la miracolul ce, acum, are numele baiețelului meu, chiar am avut în vedere perioada de fertilitate maximă. Am prietene care, după mai multe încercări nereușite, în perioada de ovulație, au început să își măsoare temperatura, și asta încă din prima zi a celei dintâi săptămâni. Astfel le era mult mai ușor să individualizeze momentul perfect, cu cele mai multe șanse de izbândă.

 

 

Dezvoltarea embrionului

 

Încă nu există un copil, nici măcar un făt, însă aveam așa o presimțire că s-a întâmplat...

 

Dacă nici pe tine simțurile nu te înșală și miracolul s-a produs, înseamnă că ”fuziunea” dintre ovul și spermatozoid tocmai a avut loc, devenind o singură celulă, numită zigot. Acesta conține nici mai mult, nici mai puțin decât 46 de cromozomi, câte 23 de la fiecare părinte biologic, un fel de bază de date cu informații genetice pe care bebelușul urmează să le moștenească: culoarea ochilor, a pielii și a părului, temperamentul, inteligența, caracterul, etc.

 

 

Citește si: Când mi-am propus să fiu mamă nu am știut despre mine că sunt un copil

 

 

La scurt timp după fertilizare, ovulul fecundat (zigotul) începe o lungă serie de diviziuni celulare, până ce va forma un aglomerat cu celule multiplicate, numit morulă (cu aspect de mură). Morula reprezintă cea dintâi fază din dezvoltarea embrionului uman.

 

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Până în ziua a 14-a, adică la finalul celei de-a doua săptămâni, chiar dacă la nivel celular au avut loc deja transformări, în corpul mamei nu se produce nicio schimbare vizibilă. Teoretic, cavitatea uterină se află încă în faza de pregătire, în așteptarea embrionului abia format, pe care-l va găzdui pentru următoarele 38-42 de săptămâni.

 

Este încă prea devreme să remarci o senzație, o stare particulară, poate doar o neașteptată liniște și pace interioară.

 

Eu aveam o senzație ca și cum cum aș fi escaladat cel mai înalt munte... dar, că avea să fie într-adevar cel mai înalt, urma să-mi dau seama abia peste câteva săptămâni. Mă cuprindeau sentimente felurite și pline de emoție numai când mă gândeam că acum s-ar fi putut produce minunea.

 

Până pe finalul celei de-a treia săptămâni de sarcină, nu mi-a rămas altceva de facut decât să aștept. Așa va trebui să faci și tu. Cum nu intenționam să mă expun riscurilor inutile, m-am hotărât să adopt un stil de viață cât mai salutar și să mă dezvăț, pentru o vreme, de savoarea cafeluței de dimineață. Zic că a meritat toate eforturile și-ți recomand să faci la fel... sau măcar să încerci.

 

Dacă tot a venit vorba de cafeluță, la mine a fost foarte simplu: pur și simplu, lui Rareș nu i-a "plăcut", iar mie, și să vreau să mă bucur în continuare de acest tabiet matinal, papilele gustative îmi spuneau categoric "Nu cafea!".

 

Nu puteam să nu ma întreb dacă acela era momentul, cel care avea să marcheze un nou început pentru mine și soțul meu.

 

 

Citește și: De la teamă la alegerea soluției ideale - naștere naturală sau naștere prin cezariană

 

 

Au fost, înainte de luna august a anului 2009, alte două luni în care ovulul și spermatozoidul nu s-au "înțeles" în ceea ce privește momentul și locul întâlnirii, așa încât fecundarea nu s-a putut produce. Noi suntem un caz fericit, știu, minunea s-a întâmplat a treia lună. Însa sunt cupluri care se confruntă cu încercări nereușite, care se consolează, de la o lună la alta, cu eternul ”N-a fost să fie!”.

 

Să nu am renunțați nicicând la speranța de a aduce pe lume un copil, pentru că speranța este cea care vă motivează să încercați iar și iar, ori de câte ori norocul nu vă este cel mai bun aliat.

 

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.