Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 19 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

 Săptămâna a nouăsprezecea de sarcină 
  
  
Săptămâna a 19 a de sarcină a fost marcată de emoții puternice și o așteptare plină de trăiri care mai de care mai colorate. Urma să ne întâlnim din nou cu domnul doctor Eduard Bălașa și, conform informațiilor pe care le regăsisem pe internet, acesta ar fi putut să ne confirme sexul bebelușului nostru. 
  
Eu am două surori. iar soțul meu un frate. Familia lui ar fi preferat, am simțit asta, o nepoțică, iar familia mea ar fi primit cu mare bucurie un nepoțel. Soțul meu a fost foarte categoric în dorința lui de a avea un viitor partener de pescuit, un tovarăș de călătorii, un companion la un pahar de vin. Eu încă nu știam. Îmi imaginam cu plăcere o fetiță creață ca mine, însă mă făcea să râd și să nu-mi mai încap în piele de mândrie un băiețel care să semene leit soțului meu. 
  
Dar eram pregătită să mă simt la fel de împlinită cu un băiețel sau cu o fetiță. Numai că voiam să știu, aveam nevoie să îmi proiectez deja o imagine cu bebelușul meu. Să știu ce povești să-i citesc în continuare, ce muzică să ascultăm. 
  
Am purtat o discuție foarte amuzantă cu soțul meu, în mașină, în drum spre marea descoperire. El, care își dorea cu ardoare un băiețel, a fost bulversat de o statistică prezentată în cadrul unui buletin de știri la televizor: băieții dezvoltă o relație specială cu mamele, iar fetițele rezonează foarte bine cu tații. și mi-a mărturisit că nu ar suporta gândul ca bebelușul nostru să mă iubească mai mult pe ține, așa încât, din perspectiva asta, parcă și-ar dori o fetiță. și am râs copios. Era atât de sincer și afectat ... 
  
Apoi, vestea că vom avea un băiețel ne-a bucurat atât de tare, încât tot traseul înapoi spre casă nu am vorbit, însă ne surprindeam unul pe celălalt zâmbind și, atunci, râdeam împreună. Eram ca doi copii! La fel am fi fost și dacă am fi aflat că vom avea o fetiță, cu siguranță, și la fel sunt încrezătoare că vei simți și tu. 
  

 

Citește și Când mi-am propus să fiu mama nu am știut despre mine că sunt un copil

 

 

Dezvoltarea fătului

 

Bebelușul tău, care măsoară 15-16 centimetri și cântărește aproximativ 200 de grame, a ajuns la 17 săptămâni de viață, ce corespund săptămânii gestationale cu numărul 19. Corpul este încă acoperit cu pielea ușor translucidă și cu un strat fin de firișoare de păr, denumite lanugo, ce vor cădea înainte de naștere. 

  
Glandele sebacee încep să secrete o substanță uleioasă, albicioasă, cunoscută în termeni medicali ca vernix caseosa. Rolul vernixului este să formeze o barieră impermeabilă ce protejează pielea copilașului și împiedică îmbibarea acesteia cu lichidul amniotic. 
  
De-a lungul corpului, nervii și terminațiile nervoase se acoperă cu mielină, un compus esențial pentru transmiterea stimulilor nervoși. Mielina permite fluidizarea informațiilor dictate de creier, ce au ca finalitate coordonarea mișcărilor. Mai exact, îi este de ajutor copilașului, facilitându-i executarea cât mai controlată și conștientă a mișcărilor. Spre exemplificare, nou-născuților prematuri le este caracteristică o slabă capacitate motrică, deficit datorat carențelor de mielină. 
  
Aparatul urinar și cel digestiv se află în plină funcțiune, ceea ce permite echilibrul dintre lichidele înghițite și cele eliminate. Diminuarea sau creșterea cantității de lichid amniotic, comparativ cu valorile considerate normale pentru epoca gestatională în curs, reprezintă un semnal de alarmă ce indică prezența unor maladii metabolice sau întârzieri de creștere. 
  
O transformare radicală se poate observa și la nivelul aparatului genital. Dacă aștepți o fetiță, ovarele sale, până în acest punct, se pare ca au produs cel puțin 6 milioane de ovule primitive. Modificări apar și la nivelul aparatului dentar, acesta adăpostind deja și primii mugurași ai dinților permanenți, localizați undeva sub rădăcinile dințișorilor de lapte. 

 

 

Citește și Bunicii sunt ajutoare de preț pentru părinți și comori pentru copii

 

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Cu burtica de la o zi la alta mai voluminoasă, te simți tot mai greoaie și, poate, mai puțin atrăgătoare pentru partener. Sânii, deși au devenit mai puțin dureroși decât în primele săptămâni de sarcină, au câștigat în plus o talie. Din fericire, schimbările prin care treci sunt destul de lente, motiv pentru care ai tot timpul să te obișnuiești și să-ți accepți noul look premaman. 
  
Ritmul cardiac tinde să se accelereze și trebuie să fii tot mai atentă la orice alterare a bătăilor inimii. Fenomenul se datorează creșterii volumului sanguin din ultimele săptămâni. Astfel, pentru menținerea echilibrului în circulația sanguină a mamei și a fătului, inima este obligată să pompeze mai mult sânge și mai rapid. 
  
Și pentru că mișcările fetale au devenit tot mai pronunțate, îți va fi imposibil să nu simți agitația micuțului tău, îndeosebi atunci când te odihnești. Cu toate că bebelușul în săptămâna a nouăsprezecea doarme mai bine de 20 de ore, ritmul sau de somn-veghe nu prea corespunde cu cel al mamei. Altfel spus, își va manifesta hiperactivitatea intrauterină tocmai când vei vrea să-ți iei o pauză binemeritată. 
  
La fel ca pe tot parcursul sarcinii, pielea este profund afectată de schimbările hormonale. Unele gravide pot acuza deshidratarea nejustificată, însoțită adeseori de prurit și iritații locale. Nu este cazul să te gândești la vreo boală dermatologica, întrucât imediat după naștere, pielea și tenul se vor reîntoarce la strălucirea și aspectul de odinioară. 
  
Chiar și în cazul unei siluete longilinii, viitoarele mămici constată o creștere ponderală concentrată, în special, pe coapse și pe fese. Totodată, dacă pielea este lipsită de elasticitate, vei remarca accentuarea vergeturilor în zonele cu probleme, afectate de excesul celulelor adipoase. 

 

Citeste si: Despre epuizarea mamei si fuga tatalui, deschis si sincer.

 

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Aflată la mijlocul celui de-al doilea trimestru, poți face o programare pentru ecografia morfologică 3D sau 4D. Efectuarea acestei ecografii în următoarele 4 săptămâni este fundamentală, întrucât permite analizarea tuturor organelor bebelușului, starea placentei și a lichidului amniotic. 
  
O altă analiză recomandată este cea de sânge, pentru evaluarea parametrilor hematici. Atunci când analizele de laborator confirmă prezența unei anemii, medicul curant le recomandă gravidelor suplimente alimentare pe bază de fier sau cu diferite concentrații vitaminice care să favorizeze integrarea nutrienților deficitari. 

 

Recomandări pentru săptămâna a nouăsprezecea

 

  • Loțiunile și cremele puternic hidratante au un efect emolient și calmant pentru pielea cu tendințe de uscare și iritare;
  • Contra vergeturilor este recomandată masarea ușoara și circulară a țesutului cutanat, folosind loțiuni pe bază de unt de cacao;
  • Limitarea excesului de kilograme se poate face prin practicarea cu regularitate a unor exerciții moderate, ce vor contribui ulterior și la pregătirea corpului pentru naștere;
  • Din cauza transpirației abundente, te poți confrunta cu iritații și stări alergice, ce pot fi însă combătute cu o îmbrăcăminte lejeră, multistratificată, din fibre naturale, care să permită circulația fluxului sanguin.

 

 

Citește și Cum este ideal să-i fie descrisă copilului moartea? Probleme existențiale.

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.