Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Saptamana 17 de sarcina

Publicat: 10.06.2014
0 comentarii Comenteaza
Trimestrul 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Trimestrul 2 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
Trimestrul 3 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Săptămâna a șaptesprezecea de sarcină

 

Cu entuziasm stau să rememorez alături de tine fiecare săptămână dintre cele 40 ce aveau să mă transforme în cea mai fericită mămică. Cu o profunda emoție pe care-o resimt încă, cu degetele aproape tremurând pe tastatură, îți dedic cu mare drag, o parte din experiența și trăirile mele.

 

Ca o adevărată prietenă, te voi însoți necondiționat etapă dupa etapă, astfel încât, cu seninătate, să primești și să accepți marea schimbare din viața ta. Pentru că nici teama, nici anxietatea nu-și au locul acum, când de tine depinde dacă sarcina va avea un curs favorabil.

 

Este o experiență pe care partenerul de viață, oricât ți-ar fi de apropiat, nu o poate înțelege pe deplin. Pentru că, nicicând, nici cel mai afectuos bărbat nu se va putea bucura de trăirile sufletești și de transformările fizice prin care doar o femeie are onoarea să treacă, în toată această perioadă ce precede nașterea propriului copilaș.

 

Mi-aduc aminte cât era soțul meu de nerăbdător și curios ce simt, dacă simt ceva, iar, dacă simt, cu ce pot compara, ca să poată înțelege și el.

 

Citește și Dragul meu, îți mulțumesc pentru ceea ce eram noi doi și, mai ales, pentru ceea ce suntem noi trei!

 

 

Dezvoltarea fătului

 

În al doilea trimestru, creșterea bebelușului este tot mai pronunțată, acesta ajungând la aproape 16 centimetri și 140-150 de grame. Corpul fragil al fătului, pe masură ce crește, devine mai armonios și proporțional, depășind dimensiunile capșorului. Scheletul nu mai este cartilaginos, ci se osifică, însă își păstrează flexibilitatea până în momentul nașterii.

 

În săptămâna cu numarul 17, pielea este încă translucidă, dar bebelușul începe să acumuleze țesut adipos, care, în momentul nașterii, va fi de circa 6 procente din greutate. Grasimea are un rol deosebit de important în reglarea temperaturii corpului, dar și pentru metabolism, furnizându-i energia.

 

Mișcările își intensifică frecvența, sunt tot mai accentuate și mai puternice. Treptat, vei învăța să le deosebești de crampele abdominale cu care sunt confundabile inițial. Ai putea chiar să le simți atunci când stai liniștită, pe spate, cu abdomenul relaxat.

 

Cum majoritatea organelor sunt formate deja, aparatul genital își completează și el dezvoltarea pe interior. Se maturează și aparatul auditiv. Copilașul reacționează la stimulii sonori din exterior, iar dacă sunt prea puternici, le va răspunde mișcându-se sau tresărind.

 

Citește și Dacă adolescentul tace nu înseamnă că nu are probleme

 

Schimbările ce au loc în organismul mamei

 

Daca te afli in ”dulce așteptare” și dacă ești deja în săptămâna cu numarul 17, sarcina nu mai este deloc un secret nici pentru apropiați, nici măcar pentru colegii de muncă. Burtica este din ce în ce mai vizibilă de sub hainuțe, la fel ca și cele câteva kilograme pe care, inevitabil, le-ai acumulat. Nu se mai pune problema să poți ascunde sarcina de vreun sef autoritar pentru care maternitatea este mai degrabă un regres al femeii pe scara socială.

 

Ca urmare a stimulilor hormonali ce acționează asupra pigmenților melaninici, vei sesiza ca pielea devine mai delicată, fiind predispusă erupțiilor, dar și mai sensibilă la factorii interni și externi. Ai putea fi ”deranjată” de apariția unor pete închise la culoare, datorate acumulărilor de melanocite.

 

Sensibilitatea cutanată este confirmată și de adevărate fenomene cuperozice, în care capilarele sunt foarte vizibile deasupra stratului dermic. Atât petele pigmentare, cat și cuperoza sunt tulburări ce se accentuează odată cu expunerea la soare și sunt mult mai pronunțate în cazul fototipurilor deschise la culoare.

 

Există șansa ca acumularile progresive de lichide în toate țesuturile corpului să se afle la baza unor simptome precum cele de mâini și picioare umflate. Un alt efect al excesului de lichide în corp este comprimarea nervului sciatic. Tulburarea este ușor de recunoscut datorită durerii ce pleacă din dreptul uterului, până în partea inferioară a gambei.

 

Necesarul de lichide, în continua creștere, duce la acumularea acestora în vasele sanguine, simultan cu diluarea sângelui. O urmare este diminuarea câtorva valori ale parametrilor sanguini (hemoglobina, hematocritul) și apariția unor simptome destul de evidente precum amețelile.

 

Mărirea volumului de lichide din organism are drept consecință și creșterea secrețiilor corporale (secreții nazale, vaginale, transpirația), acestea reglându-se automat dupa naștere. Eu, mai friguroasă până atunci, am început să transpir mai mult decât de obicei și să prefer temperaturile mai joase.

 

Citește și Am ales naștere naturală și am ajuns la cezariană

 

 

Care sunt analizele pe care le poți face?

 

Sănătatea prenatală a bebelușului și a mamei trebuie monitorizată în permanență prin analize medicale periodice. Măsurarea tensiunii arteriale, valorile glicemiei și ale colesterolului, precum și valorile mostrelor de urină rămân analize de rutină, ce trebuie efectuate, dacă este posibil, lunar.

 

O serie de investigații precum triplul test sau testul alfafetoproteinic, sunt orientative. În funcție de parametrii obtinuti, medicul specialist va ști dacă să recomande sau nu efectuarea unor analize specifice, mai complexe.

 

Ecografia este efectuată de regulă până în săptămâna ce marchează jumătatea sarcinii. Dar, dat fiind că nu este dăunătoare pentru mamă și făt, poate fi realizată la fiecare consultație ginecologică, fără niciun fel de risc.

 

Amniocenteza rămâne un examen ce trebuie luat în considerare doar dacă există factori favorizanți pentru nașterea unui copil cu malformații genetice sau cromozomiale. În caz contrar, nu este indicată, întrucât efectuarea acesteia predispune femeia gravidă la apariția unor infecții și chiar la riscul de avort spontan.

 

 

Recomandări pentru săptămâna a șaptesprezecea

 

  • Recuperarea forțelor și a energiilor îți permite să te bucuri de o perioadă de liniște și de relax împreuna cu partenerul de viață și, de ce nu, chiar de intimitate;
  • Din cauza concentrației de melanocite, te poți confrunta cu petele pigmentare, însă, pentru prevenirea acestora, ai putea folosi creme și loțiuni cu factor de protecție solară corespunzatoare fototipului tău;
  • Durerile de spate din timpul poziției verticale pot fi și ele combătute purtând o încălțăminte adecvată, cu talpa ortopedică de circa 3-4 centimetri.

 

 

Citeste și: Copilul meu m-a învățat cum să procedez când el are un comportament urât

 

Sursa foto aici.

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.