Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Secretul cozonacilor nu stă în rețetă

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 17.10.2017
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Ai un copil încăpățânat, rebel, care nu respectă regulile, sfidează autoritatea? Am vești bune.

Dacă ai un copil răzvrătit, încăpățânat, neascultător, dezinteresat, timid, leneș și ești în căutare de soluții pentru a-l schimba, TREBUIE să asculți ce are de spus Gáspár György. Nu-ți va plăcea la început. Nu e comod, după ce aproape o viață-ntreagă ai trăit cu impresia că părintele poate și chiar are datoria de a sculpta comportamentul copilului său, cioplind cu dalta de unde e prea mult, adăugând cu mistria unde e prea puțin, să afli că tot ce ai de făcut e cu tine.

 

E greu și o spun din propria experiență, dar, dacă chiar ești în căutarea unei soluții pentru a îmbunătăți relația cu copilul tău, asta-i calea, relația ta cu tine. Restul (și mă refer aici la tehnici de cum să faci când copilul țipă, lovește, refuză etc.) sunt drumuri ocolite, instrumente pe care le folosești și funcționează o dată, de două ori, când ești motivat să pui în practică, dar obosești și le abandonezi.

 

Și e firesc să se întâmple asta.  „O mână încordată nu poate să frământe aluatul atât cât îi trebuie unui cozonac ca să-l mănânci cu ochii”, zicea mamaia. În ajun de sărbători, ea se trezea în zori, când noi, toți ai casei, dormeam, atât de în zori, că ne trezea deja aroma aburindă a cozonacilor. Era liniște, mamaia frământa și spunea rugăciuni, îngâna cântece religioase, își amintea din tinerețea ei și nu grăbea cozonacii. În timpul ăsta, mâinile ei frământau singure, orele zburau ca minutele. Iar cozonacii ei erau caalzi, pufoși și aveau gustul copilăriei. Secretul lor nu era nicidecum rețeta.

 

Așa și cu copiii, secretul nu e felul în care îi sculptezi, nici măcar felul în care te construiești pe tine în interacțiunea cu ei, el stă în liniștea cu care reușești să-i asculți când au nevoie de tine. Ori liniștea asta vine după ce ai făcut pace cu tine și cu tot ce ai trăit până atunci. După liniște, vine bucuria, apoi recunoștința că ai un copil care nu e, așa cum credeai, încăpățânat și neascultător, ci hotărât si ambițios. Și te bucuri de el.

 

Cel puțin, asta s-a întâmplat cu noi, cu mine și cu Rareș. Perspectiva asta mi-a fost deschisă de Gáspár. Acum câțiva ani, eram în căutare de răspunsuri la întrebări de mamă copleșită de energia, rebeliunea și încăpățânarea copilului ei când am confirmat prezența la o conferință susținută la Constanța de un terapeut pe al cărui nume neobișnuit nu-l reținusem. A fost prima dată când l-am ascultat vorbind pe Gáspár György. N-a vorbit despre copii, dar, în mod ciudat, acela a fost momentul în care s-a trezit în mine mama de care avea nevoie Rareș.

 

Era primul terapeut care vorbea despre el, nu din teorie, nu despre alții. Și și-a subliniat cu atâta sinceritate și seninătate vulnerabilitățile și a vorbit despre copilăria lui cu atâta acceptare, că mi-a întors, în cele câteva zeci de minute, viața cu susul în jos la propriu. A răvășit toate trăirile și convingerile de după copilăria mea. Eram în primul rând și cred că a observat. Am plecat de acolo bulversată, dar suficient de impactată, cât să vreau să fac o schimbare la mine.

 

‚Deci, starea mea de bine nu se datorează și nu depinde de ceilalți! Deci, copilul meu nu e o prelungire a mea!’, vorbeam cu mine. Atâția de deci, importanți deci, chiar dacă nu erau concluziile mele încă. Aveau să fie. Cred că, dacă vei participa la conferința Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare, îți vei găsi propriile răspunsuri la întrebări.

 

Gáspár György este psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, specializat în hipnoza clinică, psihoterapia de familie şi psihoterapia integrativă, cu o experiență de peste zece ani în domeniul sănătății relaționale și, alături de alți doi experți, Urania Cremene și Diana Stănculeanu, va vorbi în Cultivarea inteligenței parentale prin curaj, compasiune și conectare. Evenimentul este moderat de jurnalista Paula Herlo. Paula este senior corespondent ProTV și producător al emisiunii „România, Te Iubesc!”

 

Conferința va avea loc duminică, 29 octombrie, la Biavati Events. Pentru detalii despre înscriere, programul evenimentului și subiectele de discuție, accesează pagina oficială a evenimentului. Te aștept acolo.

 

 

 

Citeste si Care este cheia pentru a deschide inimile copiilor opozanți ne spune Oana Moraru
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Matematica gândită divergent și cum se ajunge la asta
    8+7 , scriu pe hârtie.   15 , aud răspunsul rapid al artistului de clasa I, chiar înainte să pun semnul egal....
Viața nu e o luptă!
    Mama avea o vorbă, ‚Viața e o luptă!’ , cu care ne îndrepta umerii ori de câte ori ni-i vedea un pic aplecați. N-o...
Ca să poată accesa creierul academic, copilul meu are nevoie de o punte (P)
    Copilul meu, ca să poate accesa creierul academic (termen inventat), are nevoie de o punte. Aș spune că toți copiii au, dar ar fi o...
De ani buni, între România și diaspora este un flux continuu de emoție de dor, dar și de bani (P)
  E greu să fii departe. O știu de la sora mea. În fiecare moment în care îi e dorul ăla dor, îl alină cu gândul că va veni...
Cum o dorință de copil poate schimba lumea, cât să încapă în ea toate diferențele
      Cartea asta, Ploia curcubeu , e chiar o ploaie de bucurie și de magie. Nu trebuie să închizi ochii și să-ți imaginezi...
L-am refuzat pentru că voiam să plângă
    Puteam să merg la culcare. L-am refuzat pentru că voiam să plângă.   Ne uitam toți trei la Vocea României vinerea...
De ce mă duc ca vrăjită la raionul pentru bebeluși
    Când intru în Carrefour, nu pot sa nu trec pe la raionul pentru bebeluși. Și, dacă nu am timp sau mă zorește soțul, care, apropo,...
Prima temă la clasa I, dramă, plâns și alt Aha!
    Prima temă la clasa I. Amânată toată ziua.   8 seara. După fiecare rând, își masa degetele, își freca...
De ce să schimbi cine ești?
    Eu cu mine știu cum sunt. Știu despre mine că n-aș ezita să sar în apă dacă aș vedea că se îneacă un om, deși ar fi o maaare...
Care este cheia pentru a deschide inimile copiilor opozanți ne spune Oana Moraru
Rareș al meu e spiritul ăla rebel! Și-l iubesc așa de mor! Nu e doar un fel de a spune, am învățat multe de la el și tocmai datorită naturii lui...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!