Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Cum o dorință de copil poate schimba lumea, cât să încapă în ea toate diferențele

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 13.10.2017
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Dacă nu poți să faci asta, te rog, dragă mamă, ai grijă de tine!

 

 

 

Cartea asta, Ploia curcubeu, e chiar o ploaie de bucurie și de magie. Nu trebuie să închizi ochii și să-ți imaginezi tu, pentru că ele, ilustrațiile și firul poveștii, te îmbie la imaginarea unei lumi. E ca si cum ai citi cu toate simțurile cartea.

 

Am mai citit cărți pentru copii, multe cu substanță, calde, vesele, dar, aproape de fiecare dată, am simțit să adaug măcar câte o onomatopee de la mine. Știi, când citești unui copil, interpretezi și, unde nu te ajută textul, improvizezi. La fel, când ilustrațiile din carte nu ajută ochii de copil să deschidă ușa imaginației, compensezi cu talent actoricesc. Tu ai de făcut din povestea din carte o poveste pentru copilul tău.

 

Aseară, am interpretat Ploaia curcubeu, o carte foarte profundă, de o profunzime copilărească, magică, și o carte sensibilă. N-am adăugat nimic, ba am răgușit schimbându-mi modulația vocii după scriitura plină.

 

Cartea le personifică pe Carla, libelula pe care aripile ei colorate diferit o poartă „zănatic” în ritmul emoțiilor pe care le trăiește, și pe Rița, bondărița cu o singură antenuță, dar strălucitoare. Vorbește, astfel, despre diferențele neacceptate dintre oameni și cum, dintr-o dorință arzătoare și curată, de-aia de copil, lumea se poate schimba, nu în bine, ci în diferit, mai vesel, mai colorat, mai neuniform, cât să încapă în ea cu bunătate toate acele diferențe, ba nici să nu se mai vadă. Printr-o ploaie curcubeu.

 

Am râs citind cum au chemat ele zânele, într-un spirit șugubăț și autentic. A râs și Rareș de cum am reușit să inventez „zânelucitulici”, dintr-o bâlbâială a lui „zânelucinăluci”.

 

 

 

 

Apoi, mi-am schimonosit fața și am articulat fiecare cuvânt în rolul viespei Misi, o învățătoare dură și cu multe suferințe: „Sunteți aici ca să învățați să zburați! Eu nu șterg nasuri mucoase și nici nu usuc lacrimi de pe obrajii îmbujorați de plâns! Nu vreau să aud decât fâlfâitul aripilor voastre! Niciun scâncet, niciun ‚Mama, vreau acasă!’” Dar și ea a fost schimbată de ploaia curcubeu.

 

 

 

 

La fel și Noa, cărăbușul morocănos, și melcul Uli, și furnica Zuzi, dar și părinții Carlei fuseseră atinși de ploaia miraculoasă.

 

 

Când am dat pagina care s-a dovedit a fi coperta, Rareș al meu a exclamat cu tristețe: „Îmmm, așa scurtă?!”, ceea ce înseamnă, Andreea, ca ai scris o poveste minunată!

 

 

 

 

Andreea Iatagan este omul blând și implicat din spatele a tot ceea ce citești pe Educație cu dragoste, iar Ploaia curcubeu este povestea pe care a inventat-o pentru fetița ei, Sofia, și pe care a ales să o împărtășească și cu alți părinți, să le-o citească copiilor. Cartea este deja în toate librăriile din țară, dar poate fi comandată și online de aici.

 

Citeste si Care este cheia pentru a deschide inimile copiilor opozanți ne spune Oana Moraru
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Matematica gândită divergent și cum se ajunge la asta
    8+7 , scriu pe hârtie.   15 , aud răspunsul rapid al artistului de clasa I, chiar înainte să pun semnul egal....
Viața nu e o luptă!
    Mama avea o vorbă, ‚Viața e o luptă!’ , cu care ne îndrepta umerii ori de câte ori ni-i vedea un pic aplecați. N-o...
Ca să poată accesa creierul academic, copilul meu are nevoie de o punte (P)
    Copilul meu, ca să poate accesa creierul academic (termen inventat), are nevoie de o punte. Aș spune că toți copiii au, dar ar fi o...
De ani buni, între România și diaspora este un flux continuu de emoție de dor, dar și de bani (P)
  E greu să fii departe. O știu de la sora mea. În fiecare moment în care îi e dorul ăla dor, îl alină cu gândul că va veni...
Secretul cozonacilor nu stă în rețetă
Dacă ai un copil răzvrătit, încăpățânat, neascultător, dezinteresat, timid, leneș și ești în căutare de soluții pentru a-l schimba, TREBUIE să...
L-am refuzat pentru că voiam să plângă
    Puteam să merg la culcare. L-am refuzat pentru că voiam să plângă.   Ne uitam toți trei la Vocea României vinerea...
De ce mă duc ca vrăjită la raionul pentru bebeluși
    Când intru în Carrefour, nu pot sa nu trec pe la raionul pentru bebeluși. Și, dacă nu am timp sau mă zorește soțul, care, apropo,...
Prima temă la clasa I, dramă, plâns și alt Aha!
    Prima temă la clasa I. Amânată toată ziua.   8 seara. După fiecare rând, își masa degetele, își freca...
De ce să schimbi cine ești?
    Eu cu mine știu cum sunt. Știu despre mine că n-aș ezita să sar în apă dacă aș vedea că se îneacă un om, deși ar fi o maaare...
Care este cheia pentru a deschide inimile copiilor opozanți ne spune Oana Moraru
Rareș al meu e spiritul ăla rebel! Și-l iubesc așa de mor! Nu e doar un fel de a spune, am învățat multe de la el și tocmai datorită naturii lui...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!