Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Când laptele este împrăștiat peste tot pe podea și acei doi ochișori așteaptă reacția ta, amintește-ți ce e cu adevărat important.

Publicat: 24.10.2016
0 comentarii Comenteaza
Citeste si De ce nu pot copiii să stea nemișcați pe scăunele sau în bănci și ce putem face. Informație de aur.

De ce l-ai lăsat? Îi permiți prea multe! Uite ce-a făcut!, mi-a aruncat soțul meu în timp ce un litru de apă (poate și mai bine!) se revărsa încă pe perchet și se insinua deja sub frigider. (Că n-avem gresie în bucătărie, ceea ce îi dă soțului meu fiori reci pe șira spinării în situații ca acestea, dar și mie, și lui un sentiment de „acasă”. Iar asta cu fiorii reci s-ar putea să fi vindecat-o! Citește mai departe.)

 

- Iubitule, ești bine?, m-am întors eu la Rareș, care rămasese cu ochișorii fixi la mine și cu mânuțele amândouă în poziția în care fuseseră cu o secundă înainte, cuprinzând, parcă, încă recipientul greu de sticlă, deși spart și pe podea.

 

- N-o să fie bine parchetul! Asta nu te interesează?!, a continuat soțul meu, încă furios.

 

Nu i-am răspuns. Avea dreptate, mă interesa mai puțin parchetul. L-am luat în brațe pe Rareș și l-am așezat pe canapea. Să nu te dai jos, că sunt cioburi peste tot!, i-am zis blând, ca să-l asigur că totul e în regulă.

 

- Mami, n-am vrut!

 

- Știu, iubitule, știu că nu ai vrut. Mi se putea întâmpla și mie, și lui tati (l-am numit intenționat). Nu e nicio problemă, se repară repede.

 

Spălasem vaza grea de sticlă, o umplusem cu apă și, pentru că era  încă udă, m-am întors să așez un prosopel pe masă, pe care aveam să o așez și să îi facem acolo, pe masă, din vază o căsuță lui Piper, peștișorul beta pe care doar ce și-l cumpărase copilul nostru din economiile lui și care aștepta încă în pungă. Îi pusese deja numele Piper și era în culmile încântării.

 

Mă și gândisem la asta în timp ce spălam vaza, să îl pun în gardă pe Rareș că este foarte grea si că ar fi ideal să nu încerce să o mute după ce îi stabilim un loc în camera lui. Cu gândul ăsta în minte m-am întors să iau prosopul și să-l strig. Dar... n-am mai apucat, că piticul nerăbdător și iute din fire a și apucat vaza, să o pună el pe masa. Ceasul rău!, ar zice unii, eu cred că mai avea Rareșel ceva de învățat, dar și tati. Mai ales tati!

 

Soțul meu deja strângea apa cu mopul. Am adus un prosop, l-am îndesat cât am putut sub frigider si am început să adun cioburile mari. Pe cele mici am încercat să le cuprind cu o cârpă din cele de unică folosință, pe care le țin sub chiuvetă.

 

- Uite ce de apă e pe jos!, încă bolborosea soțul meu în dreptul lui.

 

- Bine că nu s-a tăiat Rareș! Bine că nu i-a căzut greutatea pe picior!, am replicat eu în dreptul meu. M-am uitat, apoi, la el și mi-am dat seama că înțelesese.

 

- Tati, tu ești supărat pe mami?! Eu am scăpat vaza!, l-a întrebat Rareș pe tati și tati a amuțit. A fost declicul. Și n-am vrut! Iartă-mă!

 

- Nu, nu, iubitule, nu trebuie să-ți ceri iertare. Of, am greșit. Nici mami nu e vinovată. Eu am greșit. Am fost furios. Iartă-mă tu pe mine. Ești mai important pentru mine decât orice. Hai, vino la tati în brațe!

 

- Tati, s-a simțit Rareș în siguranță să izbucnească în plâns, tati, unde o să-l punem acum pe Piper?!

 

- Of, îmi pare rău. Și mai rău. Tu aveai deja o suferință si eu am mai și ridicat tonul. Piper nu mai are o casă, nu?! Stai linistit, găsește tati o solutie! O să-i facem casă lui Piper. A, uite, nu e distrusă de tot vaza și ... cred că am o idee!

 

Știi, ideile vin când renunti la frică, am învațat eu. Când ai mintea limpede. Eu am adus feonul, l-am îndreptat spre locul unde bănuiam că ar putea să se fi infiltrat apa și l-am lăsat să-și facă treaba. Tati s-a dus la mansardă și a coborât cu un glaspapir. A pilit sticla și a obținut un recipient de sticlă sigur pentru Rareș și o casă cu o arhitectură atipică, pentru peștisor, unică, aș putea spune. Apoi, i-au făcut ei doi un locșor peștelui, unul cald și primitor.

 

 

Cred că experiențele ne învață sau ne (re)educă. Asta a fost încă o lecție pentru iuțeala cu care întreprinde Rareș orice, acțiune, cuvânt, manifestare. Și am așa o bănuială că nu va fi ultima, pentru că învațarea are nevoie de exercițiu. Dar una și mai importantă pentru tati.

 

 

Am preluat imaginea si textul de la Positive Parenting. Toddler and beyond, și se traduce așa: "Când laptele este împrăștiat peste tot pe podea și acei doi ochișori așteaptă reacția ta, amintește-ți ce e cu adevărat important. Durează 5 minute să cureți podeaua plină de lapte. Durează mult mai mult să vindeci o inimioară frântă!"

 

Iar faptul că tati a recunoscut și a știut să fie blând și să repare l-a învățat pe Rareș că e în regulă să greșim, că furia are în spate o emoție si mai puternică, frica, pe care și adulții întâmpină, de multe ori, dificultăți în a o gestiona, dar că se poate. Că, atunci când reușim să ne linistim, ne vin și soluțiile și sunt cele mai bune. Puterea exemplului e lecția de aur pentru un copil.

 

P.S. Nu este un articol despre soțul meu, e despre noi, părinții, care învățăm în fiecare zi alături de copiii noștri și înțelegem că a crește un copil nu e despre a-l schimba, nici măcar despre a-l educa pe el, ci pe noi înșine! 

Citeste si Ai un copil încăpățânat, rebel, care nu respectă regulile, sfidează autoritatea? Am vești bune.
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.