Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

Săptămânile minune în dezvoltarea bebelușului tău. Wonder Weeks.

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 07.07.2016
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Dragă prietenă a proaspetei mămici, fii cu ea. Are nevoie de tine.

Dacă ești proapătă mămică sau mămică în devenire, sigur vei citi cu entuziasm rândurile ce urmează. Sunt informații care-ți vor fi foarte de folos în relația cu bebelușul. O spun cu atâta convingere, pentru că știu din experiență că unele momente din viața de mamă începătoare pot fi dificile. Și mă refer la situațiile în care bebelușul meu plângea mai mult decât de obicei, era agitat, nu avea un somn liniștit, iar eu trăiam un soi de neputință, îngrijorare, uneori, panică, toate născute din multă dragoste și grijă pentru puiul meu. Mi-aduc aminte cum mă uitam adânc în ochișorii lui și încercam să citesc ce anume are să-mi spună. De multe ori, nu aflam răspunsul și mărturisesc sincer că plângeam și eu cu el....

 

Ei bine, răspunsul poate fi în descoperirea pe care am făcut-o de curând și pe care vreau să o împărtășesc cu tine. Săptămânile minune! The Wonder Weeks este traducerea adaptată după titlul original olandez, Oei, ik groei! (Hei, eu cresc!), al cărții cuplului Frans Plooij și Hetty van de Rijt. Cartea vorbește despre dezvoltarea cognitivă a bebelușilor, care nu este liniară, ea producându-se în salturi. Conform acestei teorii, bebelușii fac, în primii doi ani de viață, 10 salturi în dezvoltarea lor mentală, primele 8 fiind traversate în doar primul an. Iar, când fac un salt, pot deveni confuzi și speriați, emoții care se manifestă în diferite comportamente.

 

Înainte de a detalia rezultatele cercetării lor, vreau să subliniez calitatea umană și profesională a autorilor, ceea ce este foarte important pentru mine. Aleg să mă las influențată de o teorie sau alta numai dacă ea este enunțată de oameni cu misiune, așa cum îmi place mie să spun, și dacă este argumentată logic și conform unor cercetări amănunțite. Iar Frans Plooij și Hetty van de Rijt m-au convins. După căsătoria lor, în 1971, cei doi soți, amândoi absolvenți de Psihologie educațională, Antropologie și Biologie comportamentală, au plecat în Tanzania și au studiat în Parcul Național Gombe comportamentul cimpanzeilor. Ajunși înapoi în Europa, în 1973, au lucrat în departamentul de cercetare privind dezvoltarea și integrarea comportamentului animalelor al Universității Cambridge, England. Analizând teancurile de date și având experiența observării comportamentului cimpanzeilor în Africa, au ajuns la noțiunea de perioade de regresie, făcând referire la acele perioade mai dificile ale puilor, când aceștia tind să se agațe mult mai mult de mamă. Studiul lor și activitatea de cercetare și observare a puilor de animale s-a întins pe mulți ani, iar, ulterior obținerii titlului de doctor, și-au propus să studieze comportamentul uman și au observat mamele și bebelușii lor. Studiile numeroase au demonstrat că, la fel ca puii de animale, puii de om traversează aceleași perioade dificile în dezvoltarea lor, exact în același mod, având o mai mare nevoie de apropierea și afecțiunea mamei. Convingerile lor, demonstrate riguros ștințific, au prins formă în cartea publicată în anul 1992, Săptămânile minune!

 

Iar săptămânile minune sunt acelea în care bebelușii fac salturi clare în dezvoltarea lor mentală. Desigur, ei cunosc lumea, descoperă mediul care îi înconjoară și o fac pas cu pas, experimentând situații noi. Acest proces este, pentru un bebeluș - spirit și corp nou, la început, anevoios și greoi. Îl consumă de energie, chiar îl suprasolicită, iar el devine ușor agitat. Poate să fie confuz, speriat, epuizat și asta până deprinde noua capacitate cognitivă. De altfel, cartea vorbește despre cele două stadii care conturează un salt în dezvoltarea mentală a bebelușului:

 

1. Bebelușul plânge mai mult decât de obicei, este într-o stare proastă, este morocănos, nu are poftă de mâncare, somnul devine întrerupt și agitat, are o nevoie mai mare de a fi ținut în brațe. Pare să fie nefericit.

2. Bebelușul  este binedispus, râde, se joacă, doarme mai bine. A deprins noi abilități și le pune în practică foarte des. Pare să fie fericit.

 

Ceea ce este perfect normal, explică specialiștii olandezi. La început, bebelușul resimte dificultatea cu care întâmpină noutatea, apoi, imediat ce deprinde noua abilitate, modul în care se raportează la lume este semnificativ îmbunătățit și se echilibrează. Pentru scurt timp, deoarece urmează un alt salt în evoluția lui congnitivă și tot așa, timp de aproape 2 ani.

 

Dar hai să vedem când care sunt săptămânile minune în care se produc salturi mentale și care este lecția nouă pe care o învață bebelușul în fiecare dintre acestea:

 

Saltul mental 1 - săptămâna 5 - Senzațiile

Deși bebelușul se naște cu emoții, în această săptămână, poate și un pic mai devreme, el experimentează senzații noi. Devine mult mai atent la ce se întâmplă în jurul lui și mai alert. Analizatorii se dezvoltă și ei, adaptându-se mediului nou de viață, și, cu ajutorul lor, simțurile bebelușului devin mai ascuțite decât erau la naștere. În interiorul lui se produc schimbări de asemenea, se dezvoltă organe interne, metabolismul. Nu senzațiile în sine se schimbă, ci percepția bebelușului asupra lor. Toate acestea sunt factori de stres pentru un nou-născut. Ce poți să faci este să îi vorbeșt calm, cald, să îi cânți, să îi asculți plânsul cu multă dragoste, răbdare și înțelegere a ceea ce este, un pui de om care învață despre lume. Ține-l cât mai aproape de tine, cât cere la sân, ajută-l să se simtă protejat.

 

Saltul mental 2 - Săptămâna 8,9 - Modelele

Cu analizatori mai dezvoltați, bebelușul începe să își exploateze simțurile din ce în ce mai concentrat. Este un nou salt mental, acesta încercând să creeze și recunoască anumite modele. Și nu este vorba numai despre simțul văzului, ci și cel tactil, kinestezic, auditiv etc. Îl poți surprinde fixând cu privirea fascinat o pată de culoare, un anumit obiect, explorându-și mânuțele și piciorușele, făcând mișcări similare, repetate, sau ascultându-și atent propriile sunete, aceleași mereu. După acest salt, bebelușul reușește să recunoască persoanele și lucrurile noi pentru el. Specialiștii recomandă ca, în această perioadă, părinții să îl ajute cu un model nou, o rutină, de exemplu, a somnului. De mare ajutor este conectarea cu modelul auditiv pe care l-a avut în viața intrauterină. "Sunet alb" al uscătorului de păr țin minte că-l relaxa pe Rareș al meu.

 

Saltul mental 3 - săptămâna 12 - Tranzițiile fine

Acest salt în dezvoltarea cognitivă a copilului este caracterizat de o atenție sporită asupra a tot ceea ce îl încojoară și o conectare. Este momentul în care el sesizează modificări simple, independente unele de altele din toate registrele simțului (sunet, mișcare, lumină, gust, miros, textură), dar le poate așeza într-un context. Spre exemplu, percepe diferențele de lumină din cameră, ințelege nuanțele de registru din voacea mamei, mișcările îi sunt din ce în ce mai sigure către obiectul fixat cu privirea. De asemenea, unii bebeluși reușesc chair să se întoarcă de pe spate pe burtică. Este ideal ca, în această perioadă de dezvoltare mentală, să îi oferi surse diferite de stimuli, obiecte cât mai colorate și cu material divers și să îl ajuți să ajungă la cele de care este interesat.

 

Saltul mental 4 - săptămâna 19 - Evenimentele

Un adult nu face niciun efort în a înțelege evenimente simple și previzibile, precum întoarcerea unei mingi aruncate într-un perete, căderea după o aruncare în sus, umezirea unui obiect după interacțiunea cu apa etc, dar bebelușul invață acum despre toate acestea. Deși capabil să sesizeze tranziții fine ale sunetului, mișcarii etc., până acum, nu putea urmări un eveniment pe măsură ce acesta se complica, în sensul că era alcătuit din mai multe secvențe. Între săptămâna 18 și 20 de viață, bebelușul deprinde predictibilitatea evenimentelor pe baza anumitor circumstanțe. Învață să recunoască o cauză și efectul ei: dacă aruncă o jucărie, se așteaptă ca ea să cadă pe jos și mami să i-o dea înapoi.

 

Saltul mental 5 - săptămâna 26 - Relațiile

Bebelușul începe să realizeze că există legături între obiecte. O mișcare poate produce zgomot, rostogolirea îl poate apropia de obiectele îndepărtate. Pentru că, deși pare o banalitate pentru un adult, un bebeluș acum descoperă relația de distanță dintre el și lucruri sau dintre el și mami. De aceea, dacă mama dispare din raza lui vizuală, el  poate să simtă anxietate, pentru că o percepe ca pe o dintanță foarte mare. De asemenea, descoperă că obiectele pot să fie dedesubt, deasupra, în fața sau în spatele altora, mai aproape sau mai departe. Tocmai pentru că începe să perceapă relația de distanță, poate să adoarmă mult mai greu, dacă nu obișnuiește să doarmă alături de părinți. Specialiștii recomandă jocuri de dispariție scurtă-revenire cu bucurie a părinților. Un joc foarte apreciat de bebeluși este "cucu-bau", pentru că îi confruntă cu teama lor de separare și îi ajută să se împrietenească cu ea.

 

Saltul mental 6 - săptămâna 37 - Categoriile

Între săptămâna 36 și 40 de viață, bebelușul pornește tot mai serios în cercetare. El explorează, învestighează cu toate simțurile lui, pentru că are nevoie să-și organizeze și categorisească experiențele, toate pentru a înțelege lumea din jurul său. Îl poți surprinde dezasamblând jucării, aruncând obiecte, prinzând cu degețelele scame de pe jos și examinându-le, strivind mâncarea, ascultându-se cum mestecă, scoțând mâncarea afară din guriță. El vrea să găsească similaritățile și diferențele. Acum, practic, dezvoltă primele operații ale gândirii. Este capabil să facă asocieri de genul: banana arată, se simte la mestecat, are cu diferit de spanac, dar este tot mâncare. Este ideal ca, în această perioadă, părinții să nu interzică explorarea în niciun fel, dar să fie mereu în rând cu bebelușul, să îi ofere tot mai diferite obiecte spre analiză, să îi solicite bebelușului aducerea unui obiect sau altul, să facă jocuri de grupare a obiectelor, să îl încurajeze să imite sunete și gesturi.

 

Saltul mental 7 - săptămâna 46 - Secvențele

Până acum, ai observat, desigur, plăcerea bebelușului tău în a distruge, descompune, dezorganiza, arunca. În această perioadă, el va încerca să reconstruiască, salt mental bazat pe lecția învățată anterior. Acum, el pune obiectele la loc, respectă o anumită ordine, pentru a ajunge la succes. Dezvoltă capacitatea de a privi lucrurile în ansamblu. Întâi, analizează diferențele de mărime, de exemplu, dintre elementele unui turn, apoi, le pune în ordinea potrivită, de la mare la mic, pentru ca turnul să stea în picioare. Îți împărtășesc și ție, de astă dată, din ce am învățat eu, nu pune tu piesele în locul lui, lasă-l să învețe singur, mecanismele de acum îl vor ajuta la legături logice mai târziu. Are nevoie de saltul acesta mult. Nu-l lăuda pentru rezultatul lui, ci pentru efort, pentru cum a reușit asociind culorile, potrivind mărimile, pentru cât de fericit și implicat a fost construind.

 

Saltul mental 8 - Săptămâna 55 - Programele

Pe măsură ce se apropie de prima lui aniversare, copilul va putea gândi mult mai complex. Dacă, în etapa anterioară, a învățat să compună pe baza unor secvențe, acum reușește să înțeleagă că o secvență o urmează pe cealaltă și ce este în puterea lui să facă pentru a obține ceva. Conceptul de program este foarte abstract, dar se referă aici la legătura dintre experiențe, de tipul dacă-atunci. Copilul devine conștient că o secvență așteptată depinde de cea anterioară, una anume, în loc să se repete de fiecare dată. Această nouă aptitudine îl poate și speria, mai ales dacă depriderea ei coincide cu întoarcerea mamei la serviciu. Iar anxietatea de separare poate să îi afecteze somnul.

 

Saltul mental 9 - Săptămâna 64 - Principiile

Pentru prima dată, copilul tău reușește să schimbe programele. Se joacă mult cu ele și învață ce înseamnă o consecință a acțiunilor lui, sau ale celorlalți. Îl poți observa încercând să convingă pe cineva să facă ceva pentru el, negociind, imitând pe ceilalți. Este momentul în care părinții încep să-i vadă pe cei mici ca pe niște mici manipulatori, șmecheri, teatrali, când ei, de fapt, se bucură de legături neuronale noi. Iar comportamentul este unul mimetic, nu face decât să imite comportamente pe care le observă în jurul lui. Poate să facă și jocuri de rol, să acționeze astfel încât ceilalți să râdă, să experimemteze nu-ul și da-ul. Este determinat să facă lucruri cot la cot cu adulții, vrea să ajute la curățenie. Este perioada în care începe să achiziționeze principiile. Cochetează cu cooperarea, prietenia, corectitudinea, dreptatea, începe să se revolte când simte că ceva nu i se potrivește. Înțelege, dacă i se explică, reguli simple. De exemplu, că un puzzle se construiește mai ușor dacă se pornește de la piese de capăt.

 

Saltul mental 10 - Săptămâna 75 - Sistemele

În această perioadă, mai exact în jurul vârstei de 17 luni, copilul este capabil să perceapă și să "mânuiască" sistemele. Devine mult mai bun prieten cu principiile și își schimbă acțiunile în funcție de ceea ce simte. Și simte din ce în ce mai conștient, atât cât putem să vorbim de conștiență și conștiință la această vârstă. Începe să înțețeagă că poate să aleagă cum vrea să fie: răbdător, grijuliu, afectuos, recunoscător, drept, prietenos sau inversul lor. Piticul face diferența dintre sisteme, casa lui și casa bunicilor, spațiul lui și spațiul prietenului de joacă. Acum este momentul în care ești dator să schimbi la tine un comportament pe care nu vrei să-l lași moștenire copilului tău, pentru că cei mici învață din experiențe mai mult decât din cuvinte. Vrei să-l înveți să spună mulțumesc? Mulțumește tu pentru orice gest și convoacă și pe ceilalți membri ai familiei să intre în joc.

 

Frans Plooij și Hetty van de Rijt menționează că aceste săptămâni minune, în care se produc salturi în dezvoltarea creierului, variază de la un copil la celălalt cu o săptămână sau două înainte sau în urma schemei idicate. În calcularea acestora este recomandat să se țină cont de data probabilă a nașterii, nu de cea la care s-a născut bebelușul.

 

Săptămânile în care se produce un nou salt mental se mai numesc și săptămâni de regresie, pentru că, micuțul, confuz și chiar speriat, neputincios inițial, se întoarce la vechile achiziții și le repetă pe acestea. Părinții pot să o considere pe fiecare în parte o săptămână în care bebelușul, în loc să evolueze, regresează. În plus, este și ușor iritat, agitat, neliniștit, morocănos, mofturos la mâncare, se agață mai mult de mamă, are nevoie mai mare de atenție, plânge mai mult, doarme mai puțin și întrerupt. Dar este numai începutul saltului. Îndată ce reușește să stăpânească noua abilitate, copilul își revine, zâmbește, doarme bine, mănâncă mai cu poftă, este binedispus și exersează cu bucurie noua achiziție mentală.

 

Ce sfat îți pot da eu, în calitate de mamă care a trecut de această etapă în dezvoltarea puiului ei, este să îi asculți plânsul, cu toată dragostea și răbdarea, rostind cuvinte blând și cald, de înțelegere a dificultății pe care o resimte și să te oferi fără teamă că-l poți răsfăța prea mult. Bebelușul tău are nevoie de tine, atât să ai în minte! Pe tine te are, doar ție îți poate cere ajutorul, tu ești legătura lui cu lumea nouă pentru el. Și, pentru că nu poate să vorbească, apasă butonul roșu, singurul pe care îl are la îndemână, plânsul.

 

Ce n-am știut eu atunci, dar am învățat după, este că plânsul nu înseamnă manifestarea sau prelungirea suferinței, ci vindecarea ei. Neștiind asta, făceam ce îmi stătea în putință să îi schimb starea, să nu plângă. Dar am recuperat. Acum, consider plânsul ascultat unul dintre cele mai minunate instrumente naturale, una dintre comorile care zac în fiecare dintre noi. Plânsul scade nivelul de hormoni de stres și vindecă. Citește cum poți să-ți ajuți bebelușul să se elibereze de stres în articolul Bebelușii au nevoie să plângă! Cum îi ajutăm să se elibereze.

 

Sursa foto aici.

Surse pentru articol:

http://www.pctweb.org/lead/frans.html

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Wonder_Weeks

http://www.thewonderweeks.com/the-mental-leaps-and-wonder-weeks/

http://www.babysleepsite.com/baby-sleep-patterns/wonder-weeks-chart-baby-toddler-sleep/

http://www.thewonderweeks.com/wonder-weeks-due-date-vs-birthdate/ 

Citeste si Alăptați, dragi mămici! Despre firescul creșterii copilului cu dragoste, naturalețe, sănătate.
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Bebelușii au nevoie să plângă! Cum să îi ajutăm să se elibereze.
Citesc  cartea Lacrimi și crize de furie a Alethei Solter. Cât m-ar fi ajutat să o citesc înainte de a-l avea pe Rareș sau chiar în perioada...
Dragă prietenă a proaspetei mămici, fii cu ea. Are nevoie de tine.
Îmi permit să-ți spun, dragă prietenă a prospetei mămici, prin prisma propriei mele experiențe, că i-ar face foarte bine:   Să știe că te are...
Alăptați, dragi mămici! Despre firescul creșterii copilului cu dragoste, naturalețe, sănătate.
Îngerașul nostru a venit după aproape 10 ani de așteptări. Și l-am primit așa cum cred că trebuie să fie primiți toți copilașii, cu dragoste, cu naturalețe, cu...
Știi, cred că te iubesc!
Nu sunt cuvinte care să exprime ce simte o mamă când își ține pentru prima dată puiul în brațe. Nici eu n-am avut cuvinte, dar gânduri o...
Despre epuizarea mamei si fuga tatalui, deschis si sincer.
Despre epuizarea mamei s-a tot scris și o să se mai scrie, iar femeile o recunosc și și-o asumă. Fuga tatălui este, însă, un subiect tabu. Puțini bărbați...
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica.
Am trecut si eu prin "febra" de proaspata mamica. Am simtit bucuria, teama, nesiguranta, atasamentul, dependenta, incantarea, toate laolalta!   O...
Pana sa devenim parinti, suntem simpli spectatori.
Pana sa deveniti parinti, ati fost spectatori. Si erati fie visatori la gandul ca veti fi la randu-va parinti, fie parte din completul de acuzare a parintilor...
Sentimentul matern s-a nascut din minunea de a fi imbratisat o parte din mine.
Fara doar si poate, toate mamele simt ca, odata cu prima imbratisare a puiului pe care l-au purtat in pantece atatea luni, se intampla o minune, se naste sentimentul...
Hepatita si sarcina. Virusuri hepatice A, B si C.
Hepatita este boala care indica o infectie sau inflamare a ficatului. Exista cauze diverse ale afectarii ficatului, iar una dintre acestea o reprezinta contactarea...
Sifilisul in sarcina. Simptome, explicatii, recomandari.
Sifilisul este o boala cu transmitere sexuala. Desi numarul infectiilor cu sifilis a scazut simtitor in ultimele decade datorita avansului tehnologic, educatiei si...
Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.