Iuhuu! Vin Stikeez din nou la Lidl! Și nu trebuie să adaug mai multe despre Stikeez. Dacă ești părinte (bunic, unchi, rudă sau prieten apropiat) al unui copil de 3-10 ani, ai un Lidl în oraș, știi despre ce vorbesc. Când am primit propunerea să anunț întoarcerea drăguților, cu înfățișări noi și cu idei mai multe de joacă, am fost, pur și simplu, fericită. Fericită că-mi pot bucura copilul, fericită că, în sfârșit, îmi pot repara greșeala.
Am făcut-o și am făcut-o rău! Dar s-a terminat cu bucurie. Îți povestesc experiența.
Stikeez au fost parteneri de joacă ai copilului meu săptămâni la rând în 2014. Rareș le dădea nume năstrușnice și roluri. Era un joc simbolic pe care copilul meu îl imagina cu dialoguri haioase, tăioase, colorate, după cum îi era dispoziția, între "dragomuleții" de la Lidl. El era încântat, iar eu, la Lidl, o dată la două zile. Până a adunat o adevărată colecție. Colecție pe care a așezat-o cu grijă într-o "ladă de comori" și, că să fie și mai în siguranță, a desenat, într-o seară, câteva hărți ale comorii ascunse. Hărțile le avem și acum, colecția, însă, i-am distrus-o eu.
Comoara era ascunsă nepotrivit, prea la vedere, zic eu, Rareș îl numește loc strategic, undeva la mansardă. Făcând curat, i-am tot mutat-o, până am ajuns să o poziționez fix sub calorifer. Iarnă fiind, dragomuleții de la Lidl au avut toate neșansele să se lipească între ei. N-am aflat asta decât în ajunul zilei colecționarilor de la grădi, când fiecare copil avea să își prezinte o colecție. Un bun motiv pentru Rareș să-și redeschidă comoara!
Îți spun de la început, a fost dramă, tragedie, plâns cu vorbe, mâini pline de plastic lipicios, apoi, furie, cu acuze, iar plâns. Dar s-a terminat cu îmbrățișări și vorbe înțelepte. Și cu o nouă colecție de Stikeez!
Era încântat. Și-a scos hărțile și și-a urmat propriile notări, ca și când chiar avea nevoie de ele. L-am auzit urcând la mansardă. Am mai auzit un Daa! victorios, a comoară găsită. Apoi, Nuu! Colecția mea. Vino. Vino să vezi ce am pățit! Uite, s-au lipit. (plâns!) Tu ești vinovată! Nu era unde am pus-o eu. Mi-ai distrus colecția! Ești o urâtă! Ești o mamă rea! Ceva din mine mă înghiontea să mint că nu știu nimic despre asta. Ar fi fost cel mai simplu așa, pentru mine. Dar am ales să spun adevărul. Am ales să îmi recunosc greșeala, deși știam ce urmează, sau credeam că știu. Aveam să-mi asum furia lui Rareș, furie venită din suferință că nu-i mai are pe Stikeez, furie venită din suferința că nu va avea o colecție la grădi despre care să vorbească. Dar n-a fost nevoie, pentru că Rareș mi-a răspuns cu aceeași empatie pe care a simțit-o de la mine.
- Iubitule, recunosc. Eu am mutat comoara ta. Dar n-am făcut-o cu intenție. Și mie îmi plăceau Stikeez. A fost un accident. Îmi pare rău. Și îmi pare și mai rău că nu pot repara greșeala, pentru că nu mai au Stikeez la Lidl. Te înțeleg că ești supărat pe mine, ai dreptate să fii.
- Maaami, și mie îmi pare rău că ți-am zis că ești urâtă și mamă rea. Nu ești. Uite, greșeala recunoscută este pe jumătate iertată. Știi, mami? Eu te iert de tot, că și tu faci la fel când greșesc eu.
Așa am ales eu să-mi cresc copilul, foarte aproape de el și de ce simte. Când a greșit, nu l-am pedepsit, nu m-am comportat urât, nu am folosit niciodată etichete, nu i-am retras iubirea, nu am reacționat într-un fel care i-ar fi putut afecta stima de sine. De aceea, Rareș nu minte. Când am înțeles că un comportament urât este o manifestare a unei emoții, nicidecum un afront, am încetat să vreau să-l opresc sau să-l schimb. Dacă a fost furios, l-am ajutat să se liniștească, i-am numit emoția și l-am îndrumat să o exprime în cuvinte. Chiar în gesturi care nu-l rănesc pe el ori pe cei din jur. (Aici, am avut ceva de lucru cu mine.) Apoi, am mai învățat să-i pun limite blânde și să-i ascult plânsul.
Pe de altă parte, l-am ținut pe el foarte aproape de mine și de alegerile mele, pentru că am știut de la început că puterea exemplului este cea mai eficientă lecție pentru un copil. Creierul copilului se dezvoltă plastic, învață din experiențe, nu din vorbe. Dacă am greșit, am recunoscut. Dacă am greșit față de el (și s-a întâmplat), i-am cerut scuze. I-am arătat astfel copilului meu că este în regulă să greșim și este eliberator să recunoaștem. Apoi, este constructiv să învățăm din greșeală. Și este înălțător să cerem iertare, să iubim necondiționat și să iertăm. I-am insuflat valori pe care le-am moștenit de la mama mea, predate tot prin puterea exemplului: adevărul, recunoașterea, iubirea necondiționată, iertarea, înțelepciunea, respectul, empatia.
Am mai bifat o lecție pentru Rareș. Mi-am asumat o greșeală într-un context deja neprietenos. Aș fi putut să nu o fac, nimeni n-ar fi știut vreodată și, până la urmă, fusese un accident, dar cum l-aș mai fi învățat pe copilul meu curajul?
Aceasta este experiența din spatele bucuriei că vin din nou Stikeez la Lidl. Am primit șansa de a-mi repara greșeala. O nouă colecție pentru Rareș!
Figurinele noi sunt și mai vesele, și mai puse pe joacă în mult mai multe feluri. Sunt Stikeez cu chef de fotbal, fani ai campionatului. Copiii se pot juca folosindu-se de jocul de fotbal gândit pentru doi copii sau două echipe, cu zar și 10 figurine-jucători de fotbal. De asemenea, copiii se pot juca pe smartphone sau pe tabletă Stikeez Cup, o aplicație disponibilă gratuit în App Store și Google play. Rareș a descărcat-o și a scanat deja jucătorul României.
Nu i-am spus nimic lui Rareș. Am vrut să-i văd surpriza pe fățucă. Și a fost bucurie mare când a primit kitul cadou de la Lidl: câțiva Stikeez, cât pentru un bun început de colecție, săculeț, albumul, broșura, jocul Stikeez Cup.
Mi-a și zis: Mami, știi, nu?! Urmează să mergem des la Lidl, ca să întregim colecția de Stikeez Cup!
Intră și tu în joc împreună cu al tău copil. Ajută-l să-și facă o colecție și fii și tu foarte atentă cu ea. Cumpără de la Lidl de minimum 50 de lei și primești automat un Stikeez cu chef de fotbal, ori în jocul cu zarul, ori în aplicația Stikeez Cup. Grăbește-te, campania este valabilă până la 26 iunie 2016!