Acasa Mama si Copilul Probleme de Sanatate Psihologia Copilului Pofta Buna La Gradinita Jurnalul sarcinii Experiente Despre mine

În procesul de învățare, cât contează ce simte copilul din partea celui care îl învață?

Scris de Aura Angheliu
Publicat: 08.02.2016
0 comentarii Comenteaza
Citeste si Nu sunt cadru didactic, dar sunt mamă implicată și am deja 5 ani de experiență. Vreau mediu pozitiv de învățare.

"Mami, știi ce scrie acolo? M-A-G-A-Z-I-N. MA-GA-ZIN."

 

"Mami, cum se scrie "B"? Că nu mai știu și vreau să-i scriu lu' mimi "TE IUBESC" în felicitare. Să vezi ce-o să se bucure! O să pună și felicitarea asta pe frigider..."

 

"Mami, vrei să scriem? Adică, știi tu, cuvinte pe tablă. Vrei?"

 

"Mami, am o provocare pentru tine. Uite, eu am poftă să mănânc mere și tu cumperi 4 mere. Eu mânânc unul, tu, pentru că mă vezi pe mine mâncând, vrei și tu. Dar tu ești mai mare și mănânci 2 mere. Câte mere îi mai rămân lui tati?"

 

Sunt întrebări tot mai dese ale copilului meu. Normale, firești, nimic deosebit, dar surprinzătoare pentru mine. Ce vreau să spun cu asta este că Rareș este curios și dornic să învețe cât mai multe despre litere și cifre, activități care, până de curând, erau propuneri ale mele, de cele mai multe ori, refuzate. Copilul meu nu voia să aducă acasă nimic din ce se întâmpla la grădiniță, nimic. Refuza și să stea la măsuță să deseneze. Toate desenele lui erau făcute pe covor, chiar în pat, sub masă, în orice poziție, alta decât cea cea corectă. Ostentativ.

 

Mi-am pus o mulțime de întrebări, i-am pus o mulțime de întrebări. I-am spus povești, ne-am jucat de-a orice, numai să-mi dau seama ce se întâmplă. Niciunul dintre jocuri nu trebuia să-i aducă aminte de grădiniță, că, dacă se întâmpla, devenea agitat, irascibil, violent sau, pur și simplu, refuza jocul ori, în cel mai bun caz, încerca să-mi distragă atenția cu altceva.

 

La grădiniță, făcea intenționat lucrurile pe dos. Nu vedea, nu auzea. Nu se conforma. Deși activitățile erau numeroase și care mai de care mai stimulatoare pentru creier, care mai de care mai recomandate ca fiind calea sigură pentru ca cei mici să fie viitori olimpici, copilul meu nu progresa. Ba, mai mult, avea o vădită repulsie pentru tot ce înseamnă învățat.

 

Acum, merge senin la grădiniță. Se bucură de weekend, desigur. Dar este curios. Întreabă. Mă învață. Îmi cere ajutorul în chestiuni legate de învățat. Vrea să scrie, să citească, să socotească. Vrea să se facă inventator, criminalist și, mai nou (după vacanța la ski), profesor de ski. Vrea.

 

Aici, la noua grădiniță, nu se simte mirosul competiției, nici stresul literelor și cifrelor, nici doctrina disciplinării. Rezultatul, un copil care vrea, în primul rând, vrea să învețe. Și progresul e impresionant.

 

Oare, în procesul de învățare, să conteze atât de mult ce simte copilul din partea celui care îl învață?!

 

Sursa foto aici.

Citeste si Cum și-a învățat o mamă din Rusia fetița să scrie. Metoda mi se pare genială!
Unele articole pot contine informatii si sfaturi legate de anumite tratamente, afectiuni sau situatii. Acestea sunt doar pareri personale ale autorului. Va recomandam ca pentru orice afectiune sau problema medicala, psihologica sau de alta natura sa luati legatura cu un specialist in acest domeniu. Acest site este un jurnal unde sunt impartasite pareri si situatii si astfel orice sfat are o natura pur orientativa.

Articole relevante

 

Comenteaza prin Facebook

Comenteaza

Array
(
)
Comentariile ce contin cuvinte vulgare nu vor fi acceptate. Va rugam sa tineti cont ca toate comentariile necesita moderare de catre un administrator.

Va mai recomandam sa cititi

Adauga experienta ta

Împărtășește experiența ta cu Jurnalul unei Mame!

Modificari si setari importante online

In Uniunea Europeana s-a modificat legea privind datele personale ale utilizatorilor online si dorim sa va informam. Va rog sa le vedeti dureaza doar cateva minute. Te rog acceseaza aceste informatii pentru a putea folosi in continuare site-ul nostru.

Aflati:

Cum ne asiguram ca sunt protejate datele tale.

Cum utilizeaza site-ul nostru datele dumneavoastra personale.

Noile modificari la: Termeni si conditii, Politica de confidentialitate si Politica de cookie-uri.