Lui Rareș îi plac foarte mult supele cremă, dar despre supa cremă de praz se exprimă și în cuvinte, dar și cu ochii: Îmmm, delicious!
Supa cremă este pe cât de simplu de preparat, pe atât de sănătoasă și de iubită de copii. Credeți-mă, mergeți la sigur!
Avem nevoie de un blender sau un mixer vertical pentru a transforma la final legumele fierte într-o cremă fină, dar am auzit că se pot trece și printr-o sită deasă. Eu prefer robotul în primul rând pentru rapiditate și, apoi, pentru că îmi permite să păstrez vitaminele. Știți, cele mai multe dintre legume își reduc cantitatea de vitamine prin tratare termică, cele verzi pierd aproximativ 30 de procente din substanțele hrănitoare prin fierbere. Așa încât eu nu fierb decât cartofii până devin moi, restul legumelor le prefer aproape fierte, pe unele doar aburite.
Pentru o supă cremă de praz, broccoli și spanac cât pentru 6-8 persoane eu folosesc:
4 cartofi potriviți ca mărime
1 praz mare
1 legătură mare de spanac (chiar 2)
1 broccoli măricel
sare, ulei de struguri (porumb, măsline sau orice alt tip de ulei preferați)
aproximativ 2 litri de apă
Curăț cartofii, îi pun la fiert și, când sunt fierți pe jumătate, adaug prazul tăiat bucățele.
Acum, prepar usturoiul pentru crutoanele de casă. Și îl pisez bine, bine. Când termin de pisat usturoiul, deschid cuptorul electric.
Ridic privirea la plită și verific cartofii cu o furculiță. Abia după ce s-au fiert cartofii, adaug broccoli și spanacul și mențin recipientul pe foc încă 1-2 minute. Atât. Cât îmi ia să scot pâinea și să pregătesc crutoanele. Și sunt foarte rapidă...
Pentru crutoanele noastre de casă, tai pâinea felii (copilul meu preferă pâinea cu semințe), apoi feliile în bucățele, le pun într-un strat uniform în tava de cuptor, presar peste ulei de măsline și mirodenii (fie usturoi pisat bine, fie cimbrisor, busuioc, boia de ardei dulce, rozmarin, sau câte puțin din toate). Introduc tava în cuptorul preîncins aproximativ 10 minute. Și sunt chiar delicioase!
Acum, înapoi la supă. Scot într-un ibric mare supă din vasul dat jos de pe aragaz ca să rămână supă doar cât să acopere legumele, chiar mai puțină. Pun ulei, sare după gust și le blender-uiesc bine până obțin o cremă fină. Cu mare grijă fac asta, să nu găsească Rareș al meu vreo legumiță în supă.
Supa rămasă este pentru a avea posibilitatea să pregătești crema așa cum o preferă membrii familiei, mai densă ori mai puțin densă.
Eu și iubitorul de supă cremă de praz, broccoli, spanac cu crutoane de casă vă dorim poftă bună!
Sursa foto aici.